Connect with us

Braziliaans Hooggerechtshof decriminaliseert cannabisbezit

Gepubliceerd

on

Decriminalisering van cannabis in Brazilië
Volg ons op Facebook

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een belangrijke stap gezet in de richting van het decriminaliseren van het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik, waardoor het land op gelijke hoogte komt met verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen. De historische beslissing, die werd afgerond met de laatste stemmingen van dinsdag, betekent een cruciale verschuiving in het Braziliaanse drugbeleid en is al jaren in de maak. De beraadslagingen begonnen in 2015 en omdat de meerderheid van de 11 leden van het Hof voor decriminalisering stemde, wordt verwacht dat het de enorme gevangenisbevolking van het land zal verminderen.

PUBLICITE

Beslissing Hooggerechtshof

De rechters van het Hooggerechtshof waren het erover eens dat decriminalisatie alleen zou moeten gelden voor het bezit van hoeveelheden die geschikt zijn voor persoonlijk gebruik. De verkoop van cannabis blijft illegaal. De exacte hoeveelheid die als persoonlijk gebruik wordt beschouwd, moet echter nog worden vastgesteld. Deze verduidelijking moet binnenkort worden afgerond.

In 2006 nam het Braziliaanse Congres een wet aan om kleinschalig drugsbezit te bestrijden door te voorzien in alternatieve straffen zoals een taakstraf. De vaagheid van de wet betekende echter dat er geen specifieke hoeveelheden konden worden gedefinieerd, waardoor wetshandhavers en de rechterlijke macht de grens tussen persoonlijk gebruik en drugshandel moesten interpreteren. Deze dubbelzinnigheid heeft geleid tot veel arrestaties voor kleine hoeveelheden drugs onder de beschuldiging van drugshandel, waardoor de toch al kritieke overbevolking van de Braziliaanse gevangenissen nog verder toenam.

De beslissing van het Hooggerechtshof zou de druk op het Braziliaanse gevangenissysteem moeten verlichten. Ilona Szabo, voorzitter van het Igarape Instituut, wees erop dat een groot deel van de gevangenen of veroordeelden voor drugshandel eerste overtreders zijn die kleine hoeveelheden illegale stoffen bij zich hebben. Ze zijn vaak ongewapend en hebben geen banden met de georganiseerde misdaad.

Wetgevende uitdagingen

Ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof blijft het wetgevingslandschap complex. Het Congres is tegelijkertijd bezig met voorstellen die de drugswetten strenger kunnen maken. In april keurde de Senaat een grondwetswijziging goed om het bezit van elke hoeveelheid illegale middelen strafbaar te stellen. Het voorstel is door de constitutionele commissie van het Lagerhuis gekomen en moet nog worden goedgekeurd voordat het in stemming wordt gebracht. Als het wordt aangenomen, zou de wetgeving de uitspraak van het Hooggerechtshof terzijde schuiven, hoewel het grondwettelijk kan worden aangevochten.

PUBLICITE

Senaatspresident Rodrigo Pacheco vond dat de kwestie moest worden opgelost via wetgeving in plaats van gerechtelijke uitspraken, wat de huidige spanningen tussen de Braziliaanse rechterlijke macht en de wetgevende macht over de hervorming van het drugsbeleid weerspiegelt.

Activisme en publieke reactie

Voor veel activisten en juristen is de beslissing van het Hooggerechtshof een langverwachte overwinning in een land met één van de hoogste gevangenispopulaties ter wereld. Critici van de huidige wetgeving beweren dat gebruikers die betrapt worden op het bezit van kleine hoeveelheden drugs vaak veroordeeld worden voor handel en in overvolle gevangenissen terechtkomen, waar ze gedwongen kunnen worden om zich aan te sluiten bij gevangenisbendes. Cristiano Maronna, directeur van de maatschappelijke groep JUSTA, wees erop dat drugshandel de belangrijkste factor is achter gevangenisstraffen in Brazilië.

De decriminalisatiebeweging legt ook de nadruk op raciale verschillen in het Braziliaanse strafrechtsysteem. Volgens een onderzoek van het Insper Institute worden zwarte mensen die in het bezit zijn van drugs iets vaker aangeklaagd als drugshandelaars dan hun blanke tegenhangers.

Regionale context

De beslissing van Brazilië om cannabis uit het criminele circuit te halen volgt trends in andere Latijns-Amerikaanse landen. Zo heeft Uruguay cannabis in 2013 volledig gelegaliseerd voor recreatief gebruik en heeft Colombia tien jaar geleden het bezit ervan gedecriminaliseerd. De verkoop van cannabis voor recreatief gebruik blijft echter illegaal in Colombia, ondanks voortdurende inspanningen op het gebied van wetgeving.

PUBLICITE

In Argentinië oordeelde het Hooggerechtshof in 2009 dat het bestraffen van volwassenen voor persoonlijk gebruik van cannabis ongrondwettelijk was, hoewel de wet zelf niet is gewijzigd. Ook het medisch gebruik van cannabis is toegestaan in Brazilië en andere landen zoals Argentinië en Mexico, hoewel het vaak onderworpen is aan strenge regels.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed