Connect with us

In 2023 exporteerde Portugal 11 ton medicinale cannabis, maar werd er slechts 17 kilo in het land verkocht

Gepubliceerd

on

Uitvoer van medicinale cannabis naar Portugal

In 2023 bewees Portugal een belangrijke hub van medische cannabis in Europa te zijn, met een verscheping van 11 ton naar het buitenland. De binnenlandse markt blijft daarentegen ingewikkeld, met een apotheekverkoop van slechts 17 kilo. Ondanks pionier medische legalisatie in 2018, heeft het land te maken met beperkte toegang en een aanhoudende afhankelijkheid van de zwarte markt voor patiënten in nood.

PUBLICITE

Geen toegang tot medische cannabis in Portugal

Ondanks de eerste stappen op weg naar legalisatie blijft de toegang tot medicinale cannabis in Portugal meer dan beperkt. Slechts één product, gedroogde bloem geïmporteerd van Tilray, was beschikbaar in 2023, gericht op een beperkt aantal patiënten die lijden aan specifieke aandoeningen en geen farmaceutische alternatieven hebben. De exorbitante prijs van €150 per verpakking van 15 gram ontmoedigde de lokale adoptie en dreef patiënten naar illegale bronnen.

Toch is het land een broeinest geworden van productie en import/export van medische cannabis, vooral naar bestemmingen als Duitsland, Polen en Australië, wat het potentieel op de wereldmarkt onderstreept. Alleen al in de eerste helft van 2023 bedroeg de export meer dan 5,4 ton, een veelbelovende indicator voor het groeitraject van de industrie, dat al bestond in 2021. Dit succes staat natuurlijk in contrast met de zwakke binnenlandse verkoop en de situatie van Portugese patiënten.

Somai Pharmaceuticals, een belangrijke speler sinds 2019, is van plan een leidende rol te spelen in medische cannabis, hoewel het momenteel geen aanbod heeft in Portugal. Oprichter Michael Sassano verwacht marktpenetratie, maar erkent de schaalkloof met grote spelers zoals Australië en Duitsland.

Carla Dias, voorzitter van het Portugese Cannabis Observatorium, pleit voor een grotere toegang. De recente goedkeuring van drie nieuwe medische cannabis producten in Portugal is al een teken van vooruitgang. Daarnaast probeert een burgerinitiatief van de Europese Commissie de regulering te verbeteren, wat mogelijke veranderingen op EU-niveau belooft.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed