Connect with us

Claudia Sheinbaum: Hoe denkt de nieuwe president van Mexico over cannabis?

Gepubliceerd

on

Claudia Scheinbaum en cannabis
Volg ons op Facebook

Claudia Sheinbaum heeft geschiedenis geschreven door te worden verkozen tot de eerste vrouwelijke president van Mexico in 2024. In een close verkiezing won mevrouw Sheinbaum, van de coalitie “Sigamos Haciendo Historia”, met 58,65% van de stemmen en versloeg daarmee haar belangrijkste tegenstander, Xóchitl Gálvez, en de kandidaat op de derde plaats, Jorge Álvarez Máynez.

PUBLICITE

Mevrouw Sheinbaum werd in 1962 geboren in Mexico-Stad en heeft met succes haar weg gevonden tussen de academische wereld en de politiek. Met een doctoraat in energietechniek van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), begon ze haar carrière als onderzoeker en professor. Haar intrede in de politiek kwam tot bloei toen ze in 2000 werd benoemd tot milieuminister van Mexico-Stad, onder de regering van Andrés Manuel López Obrador. In 2018 werd ze de eerste vrouw die werd gekozen aan het hoofd van de regering van Mexico-Stad, een termijn die werd bekritiseerd vanwege de ineenstorting van de metro in 2021.

Claudia Sheinbaum: een duidelijk standpunt over cannabis

Claudia Sheinbaum heeft gepleit voor decriminalisering van recreatief gebruik van cannabis, omdat ze van mening is dat het criminaliseren van jongeren die cannabis gebruiken een ineffectieve en schadelijke aanpak is. “Het is een recht,” zei Sheinbaum, en benadrukte de noodzaak om het huidige beleid te veranderen ten gunste van onderwijs en volksgezondheid.

De gekozen voorzitter benadrukte dat de negatieve gevolgen van het criminaliseren van cannabisgebruik vooral jongeren treffen, die het meest kwetsbaar zijn onder het huidige beleid. In een interview met El Heraldo de México, benadrukte Mm Sheinbaum dat de decriminalisering van cannabis essentieel is om de oneerlijke criminalisering van jongeren te vermijden en het geweld dat gepaard gaat met drugshandel te verminderen: “Het belangrijkste is om jongeren niet te criminaliseren. Als we dat niet doen, zullen we problemen blijven hebben met geweld en drugshandel”.

Mevrouw Sheinbaum benadrukte het belang van een regelgevend kader dat de hele maatschappij ten goede komt. Volgens El Universal, zei ze dat “we voorzichtig moeten zijn en ervoor moeten zorgen dat het beleid dat we implementeren echt ten goede komt aan de samenleving als geheel”.

PUBLICITE

Haar visie omvat robuuste onderwijsprogramma’s die burgers informeren over verantwoord cannabisgebruik en de gevolgen voor de gezondheid. Volgens Sheinbaum kan goed gestructureerde regulering een belangrijke bijdrage leveren aan sociale rechtvaardigheid en het verminderen van geweld.

Mensenrechten en gendergelijkheid

Naast haar standpunt over cannabis is Sheinbaum een pleitbezorger van de rechten van LGBT+’s en vrouwenrechten, en bevordert ze beleid gericht op gelijkheid en antidiscriminatie, zoals wordt benadrukt in een artikel van Infobae.

In 2022 zei ze op sociale media: “Als regeringsleider hebben we de Global Health Unit voor transgenders opgericht; tegen het einde van 2022 waren 5.101 transgenders en niet-binaire mensen gratis behandeld. Mijn droom is om te blijven vechten voor mensen met seksuele diversiteit, zoals ik in Mexico-Stad heb gedaan.”

Op het gebied van vrouwenrechten heeft mevrouw Sheinbaum verschillende maatregelen gepromoot om gendergerelateerd geweld in Mexico te bestrijden. Haar aanpak bestaat onder andere uit het versterken van instellingen die zich inzetten voor de bescherming van vrouwen en het implementeren van overheidsbeleid dat de onderliggende oorzaken van geweld aanpakt. Mevrouw Sheinbaum benadrukte dat onderwijs en bewustwording essentiële instrumenten zijn om gendergerelateerd geweld uit te bannen en gelijkheid te bevorderen.

PUBLICITE

Bovendien steunde Sheinbaum in 2021 de beslissing van het Hooggerechtshof om abortus uit het strafrecht te halen, met het argument dat “dit onder andere omstandigheden gebeurt” en dat deze maatregel fundamenteel is om de reproductieve rechten van vrouwen te beschermen en hun autonomie te garanderen.

Hoe veelbelovend deze uitspraken ook mogen zijn voor degenen die haar standpunt delen, wat politici op het campagnetraject zeggen moet altijd met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Alleen de tijd zal leren of Sheinbaum consequent zal zijn in haar uitspraken over cannabis en gendergerelateerd geweld, twee grote problemen in het land.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed