Connect with us

Het jaarverslag over drugs van de VN laat zien dat het legaliseren van cannabis de illegale markt zou kunnen verkleinen

Gepubliceerd

on

VN-rapport drugs 2024
Volg ons op Facebook

Een recent rapport van het VN-Bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) heeft belangrijke veranderingen in wereldwijde drugstrends aan het licht gebracht, met de nadruk op de impact van de legalisering van cannabis in Noord-Amerika en de hernieuwde interesse in psychedelica voor therapeutische doeleinden.

PUBLICITE

Het World Drug Report 2024 biedt een uitgebreid overzicht van hoe deze ontwikkelingen de illegale markten, arrestatiecijfers en gezondheidsresultaten beïnvloeden, en verkent ook bredere patronen van wereldwijd drugsgebruik en het veranderende drugsbeleidslandschap.

Invloed van cannabislegalisering

Het UNODC-rapport benadrukt dat de legalisering van cannabis in de Verenigde Staten en in Canada heeft geholpen de omvang van illegale cannabismarkten te verminderen en het aantal cannabisgerelateerde arrestaties aanzienlijk heeft verminderd. Volgens het rapport “lijkt in sommige rechtsgebieden de omvang van de illegale cannabismarkt te krimpen, en in de VS [lijkt] het aantal en het percentage mensen dat wordt gearresteerd voor cannabisgerelateerde overtredingen af te nemen”.

Ondanks de positieve effecten op illegale markten en arrestatiecijfers, wijst het rapport ook op de hardnekkige raciale verschillen in cannabisarrestaties. Daarnaast heeft legalisatie geleid tot de opkomst van nieuwe cannabisproducten zoals vapes, concentraten met een hoog THC-gehalte en edibles, die zorgen baren over het gebruik door jongeren en de gezondheidseffecten.

De beschikbaarheid van deze producten na de legalisatie kan de schadelijke gezondheidseffecten van cannabis hebben vergroot, vooral onder tieners. Het rapport constateert een toename van cannabisgerelateerde ziekenhuisopnames, waaronder gevallen van psychose en ontwenningsverschijnselen, die onevenredig veel jonge volwassenen treffen.

PUBLICITE

De psychedelische renaissance

Een aanzienlijk deel van het rapport is gewijd aan de zogenaamde “psychedelische renaissance“. De UNODC constateert een hernieuwde interesse in het therapeutische potentieel van verschillende psychedelische stoffen bij de behandeling van psychische stoornissen. Deze interesse heeft geresulteerd in talloze klinische onderzoeken en heeft geleid tot beleidsveranderingen die het quasi-therapeutisch gebruik van psychedelica toestaan in sommige rechtsgebieden in de VS, evenals medisch gebruik in Australië en Canada.

Het rapport benadrukt dat de beweging om psychedelica te legaliseren meer wordt gedreven door het verlangen naar therapeutisch gebruik zonder toezicht op het gebied van geestelijke gezondheid, mindfulness, spiritualiteit en algemeen welzijn. Deze trend vertegenwoordigt een verschuiving van traditioneel gebruik door inheemse gemeenschappen naar een groeiende commerciële interesse in psychedelica.

Wereldwijd drugsgebruik en hiaten in de behandeling

Wereldwijd blijft cannabis de meest gebruikte drug, met ongeveer 228 miljoen gebruikers, of bijna 4% van de wereldbevolking. In Noord-Amerika gebruikte bijna een op de vijf mensen tussen 15 en 64 jaar cannabis in 2022. Het rapport wijst er ook op dat de regelgeving voor medicinale cannabis van land tot land verschilt en dat het bewijs van werkzaamheid voor bepaalde aandoeningen beperkt is.

Het UNODC-rapport merkt op dat nieuwe manieren om drugs toe te dienen een negatieve impact hebben op jongeren, met een toename in het regelmatige gebruik van cannabis door vaping onder tieners in Noord-Amerika. Het rapport merkt ook op dat schadelijk cannabisgebruik onder adolescenten in veel regio’s een probleem blijft.

PUBLICITE

Een van de meest dringende problemen die in het rapport naar voren komen, is de groeiende kloof tussen het aantal mensen dat lijdt aan stoornissen in het gebruik van drugs en het aantal mensen dat behandeld wordt. In 2022 werd wereldwijd slechts één op de elf mensen die lijden aan stoornissen in het gebruik van drugs behandeld, een daling ten opzichte van 2015. De verschillen in behandeling zijn het grootst in Afrika en Azië, met een lagere dekking onder vrouwen in alle regio’s.

De oorlog tegen drugs en mensenrechten

Het UNODC-rapport komt in het kielzog van de groeiende roep om een einde te maken aan de wereldwijde oorlog tegen drugs. Een recent VN-document dat zich richt op mensenrechten dringt er bij lidstaten op aan om af te zien van bestraffend drugsbeleid ten gunste van schadebeperkende strategieën zoals decriminalisering, locaties voor consumptie onder toezicht, drugsmonitoring en het beschikbaar stellen van medicijnen die het overdosisproces omkeren, zoals naloxon.

Tlaleng Mofokeng, de speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid, benadrukte de noodzaak om van het strafrecht over te stappen op een op mensenrechten gebaseerde, op feiten gebaseerde en barmhartige benadering van drugsgebruik en stoornissen in drugsgebruik. Amnesty International heeft ook gepleit voor de legalisatie van alle drugs, omdat ze gelooft dat een gezondheids- en schadebeperkende benadering van regulering nodig is.

Milieu- en sociale gevolgen

De wereldwijde oorlog tegen drugs heeft niet alleen de mensenrechten ondermijnd, maar ook bijgedragen aan de vernietiging van kritieke ecosystemen. Een internationale coalitie van belangengroepen zei dat drugsverbod inspanningen ondermijnt om de klimaatcrisis aan te pakken. Daarnaast hebben speciale VN-rapporteurs opgemerkt dat de oorlog tegen drugs een onevenredig grote impact heeft op gemarginaliseerde groepen, minderheden en inheemse volkeren, en vaak gekoppeld is aan discriminatie en armoede.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed