Connect with us

De nationale drugscommissaris van België wil het voorbeeld van Portugal volgen

Gepubliceerd

on

Decriminalisering van drugs in België
Volg ons op Facebook

In een interview over de hervorming van het drugbeleid liet de Belgische nationale drugscommissaris, Ine Van Wymersch, doorschemeren dat ze voorstander was van het overnemen van het Portugese model om drugs te decriminaliseren.

PUBLICITE

Portugal als voorbeeld

Deze aanpak is erop gericht om strafmaatregelen te vervangen door meer curatieve maatregelen, waarbij drugsverslaafden worden behandeld als patiënten in plaats van criminelen. De schijnwerpers zijn vaak gericht op Portugal, dat in 2001 een revolutionair decriminaliseringsbeleid voor drugs toepaste, wat leidde tot een significante afname in heroïnegebruik, misdaadcijfers, soa-infecties (hepatitis en hiv) en dodelijke overdoses.

Belgische drugscoördinator

Belgische drugscoördinator Charlotte Colman

De Belgische drugscoördinator Charlotte Colman, die voorzitter is van de Interfederale Eenheid voor Algemeen Drugsbeleid, legde uit dat de decriminalisering van drugbezit voor persoonlijk gebruik in Portugal deel uitmaakte van een pakket van 13 strategieën.

“Bezit van 25 gram cannabis is niet langer een strafbaar feit, maar een administratief misdrijf. Het succes van de Portugese aanpak blijkt uit de drastische vermindering van het aantal heroïnegebruikers, misdaadcijfers en dodelijke overdoses in de afgelopen twee decennia.”

Colman wijst op een cruciaal verschil tussen België en Portugal: “In ons land is het een magistraat of rechter die hulp biedt, terwijl het in Portugal een multidisciplinaire commissie met een sociale roeping is die dat doet.”

PUBLICITE

De mogelijke impact op iemands strafblad in België zorgt voor problemen en vermindert de kans op een stabiele huisvesting en werk voor mensen met drugsgerelateerde veroordelingen.

Na decriminalisering

Het decriminaliseren van het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik in België kan de positieve resultaten van Portugal evenaren, maar vereist een alomvattende aanpak. Mevrouw Colman is van mening dat decriminalisering in Portugal slechts één aspect is van een bredere strategie, waaronder het versterken van de gezondheidszorg, onderzoek en de strijd tegen mensenhandel en het witwassen van geld. De nadruk die België legt, met name op de bestrijding van drugsgerelateerd geweld als gevolg van cocaïnehandel, vereist een genuanceerde aanpak.

Volgens mevrouw Colman: “Door het bezit voor persoonlijk gebruik hier te decriminaliseren, kun je het individu uit het strafrechtelijk beleid houden, maar je gaat de aanvoer van drugs naar heel Europa via de haven van Antwerpen niet verminderen”, waarmee ze het belang benadrukt van een veelzijdige strategie om de verschillende dimensies van drugshandel en illegaal drugsgebruik aan te pakken.

Onlangs heeft de Belgische vicepremier en minister van Economie gepleit voor de legalisering van cannabis.

PUBLICITE

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed