Connect with us

Duitse wetgevers wijzigen cannabiswet: wat betekenen de nieuwe regels?

Gepubliceerd

on

Wijziging van de Duitse cannabiswet
Volg ons op Facebook

De Duitse Bondsdag heeft een reeks amendementen op de cannabiswet goedgekeurd, slechts twee maanden nadat deze officieel werd ingevoerd. De ene heeft betrekking op THC-limieten voor bestuurders, de andere geeft de deelstaten meer speelruimte om kweekverenigingen te reguleren, die in juli van start moeten gaan.

PUBLICITE

Na de federale staten meer controle te hebben beloofd in een “protocolverklaring” in een laatste wanhopige poging om de CanG door te drukken, heeft de architect van het wetsvoorstel, minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach, zijn belofte nu ingelost.

Rijden en THC

De Bondsdag heeft een amendement op de Wegenverkeerswet aangenomen waardoor de toegestane hoeveelheid THC in het bloed van een bestuurder wordt verhoogd. Onder de nieuwe regeling gaat de limiet omhoog van 1ng/ml naar 3,5ng/ml bloedserum, een drempelwaarde die is vastgesteld op basis van de aanbevelingen van een commissie van deskundigen van het ministerie van Verkeer.

Hoewel sommigen hebben gesuggereerd dat deze limiet nog steeds te laag is, is het meer in lijn met de limieten voor rijden onder invloed van alcohol.

De limiet zal gelden voor alle manieren van cannabisconsumptie, inclusief verbranding, edibles, oliën en dranken, maar zal THC uitsluiten die “voortkomt uit het bedoelde gebruik van een medicijn voorgeschreven voor een specifieke ziekte”.

PUBLICITE

Overschrijding van deze limiet leidt bij een eerste overtreding tot een rijverbod van een maand en een boete van 500 euro.

Daarnaast zal het drinken van alcohol nadat de THC-limiet van 3,5 ng/ml is overschreden en het besturen van een voertuig een nieuwe overtreding vormen.

Nieuwe bestuurders onder de 21 jaar krijgen een rijverbod van twee jaar voor het gebruik van THC.

Speekseltests zullen worden gebruikt als een voorafgaande test om cannabisgebruik op te sporen, maar als een bestuurder tekenen van verzwakking vertoont, kan hij of zij worden verplicht om een bloedtest te doen, zelfs als de speekseltest negatief is.

PUBLICITE

Dr. Kirsten Kappert-Gonther van Alliance 90 en de Groenen zei tegen de parlementsleden: “Het is een vergissing om cannabis te criminaliseren en alcohol overal te promoten.”

“Wat niet mag, is mensen criminaliseren die niet rijden onder invloed van alcohol. Dat is precies wat we vandaag doen”

Een motie van de Union-fractie om de verhoging van de THC-limieten voor autorijden te voorkomen, werd door de parlementsleden verworpen, tot groot ongenoegen van de tegenstanders van het amendement.

Dirk Brandes van de AFD zei tijdens de stemming: “Hoe gevaarlijk willen jullie het leven van Duitse burgers maken? Serieus, heeft Duitsland niet genoeg problemen om zich zorgen over te maken met jullie onverantwoordelijke houding tegenover meszwaaiende verkrachters en jihadisten in dit land?”

“Het begint met rijden onder invloed en eindigt in het ergste geval met islamitische terreuraanslagen in Mannheim.”

Cultuurassociaties

Er zijn ook wijzigingen aangebracht in de toch al complexe regelgeving voor toekomstige culturele verenigingen.

Een amendement op de Cannabiswet geeft federale staten nu de mogelijkheid om vergunningen te weigeren als kweekruimtes of kassen zich in de buurt van andere verenigingen bevinden.

De maatregel is bedoeld om staten meer speelruimte te geven om het ontstaan van “grootschalige teeltzones” te voorkomen.

Dirk Heidenblut van de SPD zei tijdens de laatste lezing: “Een van de belangrijkste redenen waarom cannabislegalisering in het land kon plaatsvinden, was de protocollaire verklaring waarin de coalitie de betrokken deelstaten beloofde dat ze een oplossing zou vinden voor hun problemen”.

“We geven de deelstaten de flexibiliteit die ze nodig hebben, en een ander aspect dat ik belangrijk vind, is dat we de deelstaten ook helpen met steun voor drugspreventie en opleiding.”

“Ik denk dat het essentieel is dat Cannabis Social Clubs van start gaan, dus ik hoop dat de federale staten zich dat zullen realiseren en hun flexibiliteit zorgvuldig zullen gebruiken. Als ze beslissen om deze activiteiten stop te zetten, beperken ze de toegang tot legale cannabis, wat nadelig is voor jongeren, preventie en toegang tot gecontroleerde, veilige en geteste cannabis”.

Tegelijkertijd zal het verbod op commerciële leveranciers die meer dan één dienst aanbieden ook worden toegepast om de commerciële mogelijkheden voor nevenbedrijven te beperken.

Op het laatste moment werd echter een amendement aangenomen door de Gezondheidscommissie, dat het verbod op betaalde werknemers van teeltverenigingen die verschillende activiteiten uitvoeren die niet direct verband houden met de “collectieve teelt of distributie van cannabis” schrapt, met als doel de organisatiekosten te verlagen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed