Connect with us

Duitsland lanceert campagne om schade door cannabis te beperken

Gepubliceerd

on

Cannabispreventiecampagne in Duitsland
Volg ons op Facebook

Vorige week keurden leden van de Duitse regering het wetsvoorstel goed waarmee het land de eerste stappen kan zetten in de richting van cannabishervorming.

PUBLICITE

Het wetsvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door het parlement, haalt cannabis uit de Narcoticawet en reguleert het onder de nieuwe Cannabiswet (CanG), waarmee de eerste fase van de herziene Duitse tweepijleraanpak voor het legaliseren van cannabisgebruik door volwassenen wordt geïmplementeerd.

De eerste pijler van de cannabiswet zal zich richten op het toestaan van particuliere, niet-commerciële teelt voor persoonlijk gebruik door volwassenen en via Cannabis Social Clubs, verenigingen voor cannabisteelt.

Het voorziet in de legalisatie van de privékweek van maximaal drie planten, waarbij het bezit van maximaal 25 gram niet langer als een strafbaar feit wordt beschouwd.

De consumptie van cannabis blijft verboden voor jongeren onder de 18 jaar, met beperkingen voor de hoeveelheden en het THC-gehalte voor personen tussen 18 en 21 jaar.

PUBLICITE

Lees meer: Duits cannabislegaliseringsplan: belangrijkste punten

Het wetsvoorstel is bedoeld om het mislukte drugsbeleid van het land aan te pakken, drugsgerelateerde criminaliteit te verminderen en het gebruik te beteugelen, en tegelijkertijd te zorgen voor de langverwachte decriminalisering van degenen die ervoor kiezen te gebruiken.

In een reactie op het besluit zei federaal minister van Landbouw Cem Özdemir: “Vandaag heeft deze coalitie een belangrijke stap gezet in de richting van een progressief en realistisch drugsbeleid: particuliere teelt, bezit en consumptie van cannabis wordt legaal voor volwassenen. De wet garandeert de langverwachte decriminalisering van de vele mensen die cannabis uitsluitend voor eigen gebruik gebruiken en versterkt tegelijkertijd eindelijk de bescherming van minderjarigen. Op deze manier verwijderen we de commerciële basis van de straathoekdealer en creëren we veilige, gecontroleerde en legale toegang tot cannabis voor volwassenen met cannabisclubs.”

“Tegelijkertijd zullen we prioriteit geven aan preventie en gezondheidsbescherming om onze jongeren in het bijzonder voor te lichten over de risico’s en gevolgen van cannabisgebruik. Met de wet creëren we een evenwicht tussen individuele vrijheid en publieke voorzieningen.”

PUBLICITE
Persconferentie over cannabis

De minister van Volksgezondheid, professor Karl Lauterbach, en de federale minister van Landbouw, Cem Özdemir, gaven woensdag een persconferentie. Foto: Phoenix/YouTube

“Legaal, maar…”

De bescherming van kinderen en jongeren moet centraal staan in de wetgeving.

Met het besluit van de regering heeft het federale ministerie van Volksgezondheid zijn eerste preventiecampagne gelanceerd om jongeren en jongvolwassenen voor te lichten over de mogelijke schade van cannabisgebruik, met name op de zich ontwikkelende hersenen.

De campagne, gebaseerd op de slogan “Legaal, maar…”, zal worden uitgezonden op de digitale kanalen van het ministerie om de “schijnbare tegenstelling” tussen legalisering en de risico’s van consumptie te benadrukken.

Het beschikbaar gestelde materiaal op de website van het Ministerie van Volksgezondheid bevat zinnen als “Cannabis: legaal, maar… geen zin in een paniekaanval”; “Cannabis: legaal, maar… ik heb liever broccoli” en “Cannabis: legaal, maar… gevaarlijk”.

Minister van Volksgezondheid professor Karl Lauterbach zei: “De Cannabiswet markeert een keerpunt in wat helaas een mislukt cannabisbeleid is geweest. Het doel is om de zwarte markt en drugsgerelateerde criminaliteit terug te dringen, de handel in versneden of giftige stoffen in te perken en het aantal consumenten te verminderen. Consumptie blijft verboden voor jongeren en zou slechts in beperkte mate mogelijk moeten zijn voor jongvolwassenen.”

“Deze beperking is nodig omdat cannabis bijzonder schadelijk is voor de groeiende hersenen. Om te voorkomen dat tieners het toch gaan gebruiken, starten we nu al een voorlichtingscampagne. Niemand mag de wet verkeerd begrijpen. Cannabisgebruik is gelegaliseerd. Toch is het gevaarlijk”.

Een nieuw tijdperk voor cannabis

Het nieuws is door velen in de Europese cannabisindustrie verwelkomd als een “gedurfde stap voorwaarts”, hoewel sommigen vrezen dat de beperkingen die aan verenigingen worden opgelegd – zoals de beperking tot “industriegebieden” – “onwerkbaar” zijn.

Niklas Kouparanis, CEO en medeoprichter van het Duitse cannabisbedrijf Bloomwell Group, reageerde op het nieuws: “Er waren geen grote verrassingen in de Ministerraad, maar één ding is duidelijk: Europa’s grootste economie, gelegen in het hart van de Europese Unie, luidt een nieuw tijdperk in voor cannabis. De wetgeving van vandaag markeert een keerpunt in de regulering van cannabis in de EU en is een positief voorbeeld van wat mogelijk is voor de rest van Europa en de wereld.”

Het wetsvoorstel gaat nu naar het parlement, waar de regering zal stemmen over de goedkeuring ervan. Met de coalitieregering van drie partijen aan de macht suggereerde de heer Kouparanis echter dat dit slechts een formaliteit was.

Hij voegde eraan toe: “Nu de bal echt aan het rollen is gebracht, is het alleen nog aan de Bondsdag om de wet goed te keuren. Met de driepartijencoalitieregering van kanselier Olaf Scholz zou het aannemen van de wet slechts een formaliteit moeten zijn, ook al worden er de komende dagen en weken verhitte debatten verwacht. Maar als de cannabisclubs waarin de wet voorziet begin volgend jaar opengaan, is dat het punt waarop er geen weg terug meer is – het beleid om volwassenengebruik te legaliseren moet doorgaan”.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed