Connect with us

Het Nederlandse experiment met legale cannabis strekt zich uit over het hele land

Gepubliceerd

on

Piloottest van cannabis in coffeeshops in Nederland
Volg ons op Facebook

In december 2023 is de Nederlandse overheid begonnen met een experiment met gereguleerde cannabisproductie met als doel koffieshops te voorzien van legaal geproduceerde cannabis. Vanaf maandag wordt het initiatief uitgerold over het hele land en omvat nu tien steden in een poging om het proces te stroomlijnen en te zorgen voor een veiligere, meer gecontroleerde distributie van cannabisproducten.

PUBLICITE

De cannabiservaring uitbreiden

De Nederlandse Cannabis Experience breidt zich nu uit naar acht extra steden – Groningen, Zaanstad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Voorne aan Zee, Heerlen en Maastricht. Het voltooit de eerste fase die eind vorig jaar van start ging in Breda en Tilburg. Het belangrijkste doel van deze fase is het “optimaliseren” van de “kwantiteit, kwaliteit en diversiteit” van cannabisproducten die verkrijgbaar zijn in cannabis cafés, beter bekend als “coffeeshops”

Coffeeshops in deze steden mogen nu zowel illegale cannabis verkopen als cannabis geproduceerd door erkende kwekers.

Op dit moment zijn drie leveranciers volledig operationeel om gereguleerde cannabis te produceren, en de autoriteiten hopen dat nog twee leveranciers in september van start zullen gaan. Als dit tijdschema wordt gehaald, zullen de 80 coffeeshops die deelnemen aan de proef pas vanaf die maand legale producten kunnen verkopen. Deze maatregel is essentieel om het doel van het experiment te bereiken, namelijk de geleidelijke afschaffing van het zogenaamde “gedoog” beleid.

Dit beleid, ingevoerd in de jaren 1970, decriminaliseerde het bezit van kleine hoeveelheden cannabis en stond de oprichting van verkooppunten met vergunning toe. Het verbood echter tegelijkertijd de productie en groothandel, waardoor een ‘voordeur, achterdeur’ systeem ontstond. Terwijl consumenten legaal cannabis kunnen kopen in coffeeshops, blijft de productie en toeleveringsketen illegaal, wat heeft geleid tot aanzienlijke criminele activiteiten.

PUBLICITE

Misdaad en veiligheid oplossen

Dit duale systeem heeft tot veel problemen geleid, waaronder diefstal, geweld en het witwassen van geld. Daarnaast hebben consumenten vaak geen informatie over de exacte samenstelling van de cannabis die ze consumeren, wat leidt tot gezondheidsrisico’s die de gezondheidsdiensten niet effectief kunnen beheren.

Paul Delpa, burgemeester van Breda en fervent voorstander van een gereguleerd systeem, benadrukte dat het fundamentele doel van het experiment veiligheid was. In een interview met Shownieuws vorig jaar wees de heer Delpa erop dat “het Nederlandse wietbeleid nogal slinks is. Mensen kunnen het legaal kopen in coffeeshops, maar de productie van de wiet en het inkoopgedeelte (de achterdeur) van de shophouders zijn illegaal. Dat betekent dat er een grote criminele onderwereld is die gedijt bij de productie van de wiet en de verkoop aan de shops. Dit moet veranderen.

Ondanks de zorgen van de nieuwe regeringscoalitie stemde een meerderheid van de Kamerleden tegen een voorstel van de extreemrechtse PVV om het experiment te stoppen. Daarnaast werd een voorstel om stadsdeel Oost bij de proef te betrekken op het laatste moment verworpen.

Het succes van dit experiment kan de weg vrijmaken voor een volledig gereguleerde cannabismarkt in Nederland en een precedent scheppen voor andere landen met vergelijkbare problemen. Door de mazen van het achterdeurbeleid te dichten, hoopt de Nederlandse regering een veiligere en meer gecontroleerde omgeving te creëren voor de productie en consumptie van cannabis.

PUBLICITE

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed