Connect with us

Identificatiecontroles van cannabisgebruikers worden door wetshandhavers “ineffectief” geacht

Gepubliceerd

on

Identiteitscontroles en cannabis
Volg ons op Facebook

Als het om politiewerk gaat, worden identiteitscontroles al heel lang beschouwd als een hoeksteen van de openbare veiligheid. Een recent onderzoek in opdracht van de mensenrechtenverdediger Claire Hédon wijst op een grote verandering in de perceptie binnen de gelederen van wetshandhavingsinstanties. Het onderzoek, dat op 27 februari werd gepubliceerd, onthult enkele verrassende onthullingen over de waargenomen effectiviteit van identiteitscontroles, in het bijzonder met betrekking tot de strijd tegen cannabis en zijn gebruikers.

PUBLICITE

De effectiviteit van hard optreden tegen cannabis in twijfel getrokken

Volgens de studie twijfelt een aanzienlijk deel van de rijkswachters en politieagenten aan de doeltreffendheid van de identiteitscontroles. Met bijna 47 miljoen identiteitscontroles per jaar in Frankrijk is de scepsis groot. Uit de studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Centre de recherches sociologiques sur le droit et les institutions pénales (CESDIP), blijkt dat 39,2% van de politieagenten identiteitscontroles “niet erg of helemaal niet effectief” vindt om de binnenlandse veiligheid te waarborgen.

Het scepticisme bereikt een hoogtepunt als het gaat om gerichte controles op cannabisgebruikers. 69,5% van de politieagenten vindt deze methode namelijk niet effectief in de strijd tegen cannabisgebruik.

Het onderzoek kijkt ook naar de houding ten opzichte van het gebruik van geweld bij wetshandhaving. Hoewel de meerderheid (meer dan 90%) het gebruik van geweld om bekentenissen te verkrijgen veroordeelt, verschillen de meningen over de mate waarin geweld moet worden getolereerd. Ongeveer 59,8% van de respondenten is van mening dat het in bepaalde omstandigheden aanvaardbaar is om meer geweld te gebruiken dan wettelijk is toegestaan.

Een van de meest in het oog springende problemen die uit het onderzoek naar voren komt, betreft de voortdurende opleiding van ordehandhavingspersoneel. Een aanzienlijk deel van de agenten gaf aan zich zorgen te maken over onvoldoende training, met name op belangrijke gebieden als deëscalatie van geweld en burgerrechten. Slechts een kleine minderheid (12% van de rijkswachters en 5,5% van de politieagenten) zegt het afgelopen jaar training te hebben gehad in het deëscaleren van geweld.

PUBLICITE

De roep om verbetering

In het licht van deze onthullingen roept de mensenrechtenverdediger de overheid op om prioriteit te geven aan de uitvoering van de aanbevolen maatregelen. Het versterken van de initiële en permanente opleiding van politieagenten en rijkswachters staat voorop in deze aanbevelingen. De invoering van een solide systeem voor de evaluatie van de praktijk van identiteitscontroles wordt noodzakelijk geacht, met de nadruk op de beoordeling van hun effectiviteit en hun impact op de relaties binnen de gemeenschap.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed