Connect with us

In Finland wil een nieuw burgerinitiatief cannabis legaliseren

Gepubliceerd

on

Initiatief om cannabis te legaliseren in Finland
Volg ons op Facebook

Finland, bekend om zijn strenge houding tegenover cannabisgebruik, is het toneel van een nieuw debat over de mogelijkheid om de stof te legaliseren. Twee jaar na de afwijzing van een burgerinitiatief om cannabis te decriminaliseren, is er een nieuw voorstel opgedoken, waardoor de discussie over de mogelijke voor- en nadelen van een dergelijke maatregel weer oplaait.

PUBLICITE

Groeiend gebruik ondanks verbod

Hoewel cannabis illegaal is in Finland, gebruiken ongeveer 100.000 mensen het elke maand, met een stijging in de afgelopen jaren. Een burgerinitiatief, dat meer dan 50.000 handtekeningen heeft verzameld, wordt dit voorjaar ingediend bij het parlement. Het initiatief streeft naar een volledige legalisering van cannabis, met inbegrip van gebruik, bezit, persoonlijke teelt, productie en verkoop, onder voorbehoud van leeftijdsbeperkingen.

Luxemburg en Malta hebben al het pad geëffend door het bezit en de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik in de Europese Unie te legaliseren. Het nieuwe initiatief van Finland stelt voor om een regelgevend systeem in te voeren dat vergelijkbaar is met dat voor andere bedwelmende middelen zoals alcohol, met als doel de schade voor individuen en de maatschappij te minimaliseren.

Kim Kannussaari, van de drugpreventiegroep EHYT, uitte bedenkingen bij legalisatie, waarbij hij wees op de mogelijke cognitieve beperkingen en mentale gezondheidsproblemen die gepaard gaan met cannabisgebruik. Hij benadrukte zijn bezorgdheid over leervermogen, kortetermijngeheugen en longschade en riep op tot een voorzichtige aanpak.

Coel Thomas, een van de initiatiefnemers, ziet legalisatie als een positieve stap, waarbij hij het argument weerlegde door te wijzen op de mogelijke economische voordelen. Thomas, die plaatsvervangend gemeenteraadslid is in Helsinki, is van mening dat het huidige verbod criminele organisaties bevoordeelt en hen aanzienlijke belastinginkomsten en werkgelegenheid ontneemt.

PUBLICITE

Economische overwegingen en vergelijkingen

Thomas haalde het voorbeeld van Canada aan, waar de cannabisindustrie C$15 miljard aan belastinginkomsten genereerde en 150.000 banen creëerde in de eerste drie jaar na de legalisatie. Hij betwistte de veronderstelling dat gereguleerde stoffen leiden tot een toename van de consumptie en zei dat het cannabisgebruik al toeneemt ondanks de illegale status.

Ondanks het groeiende publieke debat blijft de regering van premier Petteri Orpo fel gekant tegen de legalisering en decriminalisering van cannabis. De jongerenafdeling van de regering heeft zich echter uitgesproken voor de decriminalisering van alle drugs tegen 2022, wat de interne verdeeldheid binnen de regeringspartij onderstreept.

Hoewel de regering tegen het huidige burgerinitiatief is, blijft de heer Thomas hopen dat het een genuanceerder en uitgebreider debat over het Finse cannabisbeleid op gang kan brengen. Hij benadrukte de noodzaak van een verstandig gesprek en zei: “Als er iets is dat ons burgerinitiatief kan doen, dan is het een verstandigere discussie over dit onderwerp op gang brengen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed