Connect with us

Na cannabis gaat Duitsland zijn hennepindustrie nieuw leven inblazen

Gepubliceerd

on

Hennep in Duitsland
Volg ons op Facebook

De Duitse minister van Voedsel en Landbouw heeft laten doorschemeren dat de controversiële “bedwelmingsclausule” binnenkort geschrapt zou kunnen worden.

PUBLICITE

In een toespraak tijdens een parlementaire vergadering eerder deze week georganiseerd door de Duitse Cannabis Business Association (BvCW), zei Cem Özdemir dat er werd gewerkt aan het schrappen van de clausule, een langverwacht en welkom nieuws voor de hennepindustrie van het land.

De “onbegrijpelijke clausule”, die niet werd verwijderd in de recente Cannabiswet ondanks aanhoudende oproepen vanuit de hele industrie, betekent dat boeren alleen industriële hennep mogen produceren met een THC-gehalte van 0,3% of minder als misbruik voor intoxicatie is uitgesloten.

De angst dat hennep zou kunnen worden gebruikt voor recreatieve doeleinden heeft ervoor gezorgd dat het strikt gereguleerd blijft, hoewel Duitsland nu het thuis kweken van cannabis met een hoog THC-gehalte toestaat.

Jürgen Neumeyer, directeur van de BvCW, zei in een recent persbericht: “Stel je voor dat detailhandelaren en producenten van alcoholvrij bier binnengevallen en gestraft zouden worden omdat ze schnaps konden destilleren uit restalcohol.”

PUBLICITE

“In de praktijk vindt een dergelijke complexe extractie ook niet plaats bij industriële hennep. Deze krankzinnige bedwelmingsclausule heeft de afgelopen jaren steeds meer economische schade en faillissementen veroorzaakt. De afschaffing ervan is dringend nodig en juichen wij toe!”

Wat is er gebeurd?
Tijdens het jaarlijkse parlementaire evenement, dat werd bijgewoond door leiders uit de industrie, beleidsmakers en regelgevers, zei Özdemir dat de afschaffing van de clausule “allang had moeten gebeuren”.

In zijn toespraak prees hij hennep voor zijn lange geschiedenis van gebruik over de hele wereld en voor zijn potentieel als een duurzaam en klimaatvriendelijk gewas.

Hij heeft aangegeven van plan te zijn de bedwelmingsclausule te schrappen en de THC-limiet voor het kweken van industriële hennep te verhogen, een andere maatregel waar de industrie al lang om vraagt.

PUBLICITE

Volgens Özdemir is de huidige terughoudendheid om het onderwerp aan te pakken “bijna hetzelfde als het mijden van bakkerijen of de hele bakkerijsector alleen maar omdat ze maanzaadtaarten aanbieden”.

Vanwege de voortdurende terughoudendheid van degenen die “terugdeinzen van afschuw” bij het woord cannabis, zei hij echter dat plannen om administratieve belemmeringen voor de hennepproductie weg te nemen stap voor stap zouden worden uitgevoerd.

Dit is de eerste keer dat een minister zijn intentie om het probleem aan te pakken heeft bevestigd en de beslissing is geprezen als een “belangrijke stap naar een beter gebruik” van hennep in de toekomst.

Sinds het duidelijk werd dat de clausule niet zou worden verwijderd uit de Cannabiswet, hebben belangrijke belanghebbenden er herhaaldelijk op gewezen dat het een onnodige en absurde barrière is die de bloei van een potentieel enorme industrie in de weg staat.

Tijdens een toespraak op de International Cannabis Business Conference (ICBC) in Berlijn vorig jaar zei industrieveteraan en EIHA-voorzitter Daniel Kruse: “Ik zou deze clausule gewoon intrekken. Alle belanghebbenden zullen pleiten voor de afschaffing ervan.”

“Het debat over het misbruik van hennep moet gesloten worden. Hennep heeft een enorm potentieel als de clausule wordt geschrapt. Industriële hennep zou in Duitsland meer omzet genereren dan medicinale en recreatieve drugs samen.”

Cannabisadvocaat en industrie-expert Kai-Friedrich Niermann vertelde Business of Cannabis in november 2023 dat het behoud van de clausule effectief betekende dat “de Duitse markt voor consumeerbare industriële hennepproducten daarom de genadeslag heeft gekregen”.

“De wettelijke situatie van CBD-producten en industriële hennep moet van toepassing blijven in de nieuwe wet, volgens de wil van de wetgever. Dit betekent dat misbruik voor intoxicatie uitgesloten moet blijven voor industriële hennepproducten.

“Volgens de Duitse rechtshandhavingsinstanties, waaronder het Federale Hof van Justitie, is dit misbruik niet uitgesloten voor CBD-bloemen en hennepbladthee. Deze producten lopen het risico om permanent uitgesloten te worden van de Duitse markt.”

7,5g THC-limiet

In een andere gril van de nieuwe Duitse cannabisregels die rechtstreeks in strijd lijkt te zijn met de algemene doelstellingen, oordeelde het Federale Gerechtshof (BGH) in april dat de wettelijke bepaling van een “significante hoeveelheid” cannabis ongewijzigd zou blijven.

Vanaf 1 april 2024 bepaalt sectie 3 van de Cannabiswet dat het bezit in het openbaar van maximaal 25 gram cannabis, of 50 gram thuis, niet langer zal leiden tot een strafrechtelijke sanctie.

Ondanks deze wijdverspreide decriminalisering besloot het BGH dat de 30 jaar oude bepaling van een ‘kleine’ hoeveelheid cannabis ongewijzigd zou blijven, omdat het niet uitging van een ‘nieuwe risicobeoordeling’ die een verhoging van de limiet rechtvaardigde, tot grote teleurstelling van veel wetgevers.

Hun beslissing was gebaseerd op de aanname dat de gemiddelde hoeveelheid THC om een persoon te bedwelmen door inhalatie 15mg was, en daarom zou 7,5g THC een boete blijven opleveren.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed