Connect with us

De Duitse regering wil de THC-limiet voor autorijden verhogen

Gepubliceerd

on

THC aan het stuur in Duitsland

In het kielzog van de legalisering van cannabis in Duitsland zijn wijzigingen in de verkeersregels nodig om de legaliteit van de stof te weerspiegelen. Deze wetswijziging, geleid door de SPD, Groenen en FDP, wil nieuwe THC-limieten achter het stuur en strenge maatregelen tegen gemengd gebruik op de weg invoeren.

PUBLICITE

Verlaging THC-limieten en alcoholbeperkingen

De recente wijzigingen die zijn voorgesteld door de ‘verkeerslicht’-coalitie in Duitsland zijn bedoeld om rekening te houden met het veranderende landschap na de legalisering van cannabis.

Een van de voorgestelde wijzigingen is de aanpassing van THC-limieten voor bestuurders. De huidige wettelijke limiet van 1,0 nanogram (ng) tetrahydrocannabinol (THC) in bloedserum zal worden verhoogd naar 3,5 ng/ml onder de ‘Zesde wet tot wijziging van de Wegenverkeerswet en andere verordeningen met betrekking tot het wegverkeer’.

Volgens de coalitie houdt deze maatregel rekening met de ontwikkelingen in de wetenschappelijke kennis over het effect van THC op het autorijden, en is hij in overeenstemming met het grondwettelijk beginsel van proportionaliteit.

Daarnaast stelt de wetgeving een strikt verbod voor op rijden na gebruik van cannabis en alcohol. Dit verbod geldt ook voor bestuurders met THC-niveaus die de voorgeschreven limiet overschrijden. Deze dubbele beperking is bedoeld om het verhoogde risico te verminderen dat samenhangt met consumptie van alcohol en cannabis, die het risico op een ongeval met 29 vermenigvuldigt.

PUBLICITE

Voor nieuwe en jonge bestuurders, ook onder de 21 jaar, gelden strenge regels. Het verbod op alcoholgebruik wordt aangevuld met een verbod op cannabis. Daarnaast zal een specifieke limiet van THC van 1,0 ng/ml in bloedserum, eerder vastgesteld door jurisprudentie, strikt worden toegepast.

Balans tussen individuele vrijheid en openbare veiligheid

De coalitie die deze wijzigingen steunt, benadrukt dat het belangrijk is om een evenwicht te vinden tussen individuele vrijheid en openbare veiligheid. Zij stelt dat de herziene THC-limiet van 3,5ng/ml, gelijk aan een alcoholpromillage van 0,2g, een eerlijk evenwicht is, gezien de voortschrijdende wetenschappelijke consensus over de mate van verzwakking tijdens het rijden.

Naast de herziene THC-grenzen introduceert de wetgeving verbeterde controlemaatregelen. Speekseltests worden voorgesteld als voorlopige screeninginstrumenten om recent cannabisgebruik op te sporen, vooral tijdens wegcontroles. Deze tests zijn bedoeld om het gebruik in de onmiddellijke context van het rijden vast te stellen en zo meer genuanceerde informatie te verstrekken aan ordehandhavers.

Naast wijzigingen met betrekking tot het wegverkeer, staan er ook herzieningen van de Cannabis Consumptie Wet (KCanG) op de agenda. Deze wijzigingen, die gebaseerd zijn op overleg op federaal en staatsniveau, zijn bedoeld om de controlemaatregelen voor Cannabis Clubs te versoepelen en in lijn te brengen met regionale zorgen en belangen.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed