Connect with us

Naar een tijdelijk tekort aan medicinale cannabis in Luxemburg?

Gepubliceerd

on

Tekort aan medicinale cannabis in Luxemburg
Volg ons op Facebook

Luxemburg legaliseerde medische cannabis in februari 2019 en heeft sindsdien te maken met regelmatige tekorten. Deze keer is een verandering van medische cannabisleverancier de schuldige van een mogelijk tekort.

PUBLICITE

Gealarmeerd door de dreigende crisis, bracht parlementslid Sven Clement van de Piratenpartij de kwestie onlangs onder de aandacht tijdens een parlementaire zitting. In een directe vraag aan Paulette Lenert, de Luxemburgse minister van Volksgezondheid, benadrukte parlementslid Clement de urgentie van de situatie. “Er is momenteel alleen cannabisolie beschikbaar”, zei hij, wijzend op het zorgwekkende tekort aan medicinale cannabis in zijn andere vormen.

Minister Lenert erkende het probleem en legde uit dat het tekort wordt toegeschreven aan een verandering in de leverancier van cannabisbloemen. Ze onthulde dat het contract met Tilray, de vorige leverancier, afliep op 3 augustus 2023. In mei van hetzelfde jaar werd een nieuwe aanbesteding uitgeschreven en gewonnen door Schroll Medical, een Deens farmaceutisch bedrijf.

Om de overgangsperiode tussen leveranciers te overbruggen, werd in juli een grote bestelling voor medicinale cannabis geplaatst. Deze bestelling ging echter niet door, waardoor het land in een kwetsbare positie terechtkwam. Minister Lenert legde uit: “De bestelling is niet aangekomen en de nieuwe cannabisleverancier heeft ook enige tijd nodig voordat hij voldoende kan leveren. Cannabisbloemen worden specifiek voor de Luxemburgse markt geproduceerd”.

Minister Lenert zei dat verdere leveringen van medicinale cannabis eind oktober en in november worden verwacht.

PUBLICITE

In de tussentijd verzekerde minister Lenert dat er voldoende voorraden waren van cannabisolie, waarmee het tekort aan cannabis zou moeten kunnen worden aangevuld. De situatie heeft niettemin discussies op gang gebracht over de behoefte aan een stabielere en veerkrachtigere toeleveringsketen voor medicinale cannabis in Luxemburg.

Het tekort is ook een direct gevolg van de groeiende vraag naar medicinale cannabis, waarbij het aantal voorschriften de afgelopen jaren is gestegen.

In 2020, een jaar na de legalisering van medicinale cannabis, kregen Luxemburgse patiënten 140 kg cannabis voorgeschreven. In 2021 was dit verdubbeld tot 283 kg. Het land moest al noodaankopen doen van enkele tientallen kilo’s medicinale cannabis tegen prohibitieve prijzen om het gebrek aan voorraad aan te vullen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed