Connect with us

Tsjechische parlementsleden besluiten de verkoop van HHC, kratom en andere lichte THC-producten toe te staan

Gepubliceerd

on

Tsjechische regelgeving voor HHC en kratom

Na lang aarzelen hebben Tsjechische parlementsleden besloten om de regulering en verkoop van met name psychomodulerende stoffen toe te staan, een beslissing die door de lokale media wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van het reguleren van drugs in plaats van ze te verbieden.

PUBLICITE

De stap, die bedoeld is om stoffen zoals HHC, kratom en cannabis met een laag THC-gehalte te reguleren, betekent een verandering ten opzichte van de eerdere aanpak van het opleggen van algemene verboden.

Zdenka Němečková Crkvenjaš van de ODS (Tsjechische Democratische Burger Partij), de auteur van het voorstel, legde uit dat ze kinderen wilde beschermen door de toegang tot deze stoffen te beperken, door te stellen dat ze “niet significant schadelijk zijn voor volwassenen of de maatschappij”, maar schadelijk kunnen zijn voor jonge individuen.

“We gaan van zinloze verboden naar zinvolle regulering”, zei Michaela Šebelová, vicevoorzitter van de STAN-partij (Burgemeesters en Onafhankelijken).

Deze aanpak werd gesteund door een meerderheid van de parlementsleden, met 81 van de 154 stemmen voor de wet, alleen van partijen in de regeringscoalitie.

PUBLICITE

Differentiatie en regulering van psychoactieve stoffen

De nieuwe wet benadrukt de noodzaak om een onderscheid te maken tussen psychoactieve stoffen op basis van hun risicoprofiel, waarbij de minst gevaarlijke stoffen worden gereserveerd voor legale verkoop aan volwassenen. Milan Brázdil, een paramedicus en parlementslid voor de oppositiepartij ANO, was sterk gekant tegen het voorstel en benadrukte zijn bezorgdheid over de mogelijke schade die deze stoffen kunnen veroorzaken, zelfs bij volwassenen.

Een belangrijk aspect van de wetgeving is het aanwijzen van sommige stoffen als psychomodulerende stoffen, waarvan de verkoop gereguleerd is en die voortdurend gecontroleerd zullen worden.

Minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek benadrukte een proactieve aanpak door te zeggen: “Alle nieuwe stoffen die hier opduiken zullen voor twee jaar op een zwarte lijst worden gezet en zullen dan onderworpen worden aan strengere regelgeving dan die van toepassing is op alcohol”.

Onder de nieuwe wet zal de verkoop van goedgekeurde psychotrope stoffen beperkt worden tot gespecialiseerde winkels, waar verkopers de leeftijd van kopers moeten controleren. Piratenparlementslid Klára Kocmanová heeft strenge protocollen ingevoerd voor online verkoop, waaronder leeftijdscontrole bij levering en de eis dat online verkopers een fysieke etalage met een speciale vergunning moeten hebben. Verkoop via verkoopautomaten wordt niet toegestaan.

PUBLICITE

Producten die op voedsel lijken – bijvoorbeeld snoepgoed, chocolade, snoep, koekjes of houdbaar gebak – of die lijken op speelgoed of andere producten die bedoeld zijn voor kinderen, moeten worden verboden.

De beslissing om deze stoffen te reguleren in plaats van te verbieden, weerspiegelt een bredere paradigmaverschuiving in het drugbeleid in Tsjechië. Door te erkennen dat bepaalde ‘light’ drugs weinig schadelijk zijn voor volwassenen en prioriteit te geven aan maatregelen om minderjarigen te beschermen, maken politici de weg vrij voor een verlichte en rationele benadering van de regulering van drugs.

De nieuwe regels moeten begin volgend jaar van kracht worden, afhankelijk van goedkeuring door de Europese Commissie. Er is geen vergelijkbare wetgeving elders in de EU.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed