Connect with us

Verbod op cannabis en khat ongedaan gemaakt in Oeganda

Gepubliceerd

on

Volg ons op Facebook

Het Oegandese Constitutionele Hof heeft een wet verworpen die drugs en verdovende middelen zoals cannabis en khat strafbaar stelde.

PUBLICITE

De beslissing volgt op een zaak die zes jaar geleden was aangespannen door een groep khatkwekers als reactie op de Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (Control) Act uit 2015, die in zijn geheel werd ingetrokken nadat het Hof had geoordeeld dat de wet was aangenomen zonder het vereiste quorum in het parlement.

Om een wet te kunnen bespreken en aannemen in het Oegandese parlement, moet ten minste een derde van alle stemgerechtigde leden aanwezig zijn in de kamer. Zelfs als de wet nietig is verklaard, bestaat er nog steeds een risico op arrestatie voor het kweken, bezitten, consumeren of verkopen van drugs die verboden of beperkt zijn onder andere Oegandese wetten.

Lees: Uganda keurt medicinale cannabisteelt goed

Groeiers tegen de staat

In de petitie van 2017 vroegen Oegandese boeren, onder auspiciën van hun overkoepelende organisatie, Wakiso Miraa Growers and Dealers Association, het Grondwettelijk Hof om de wet die door het parlement van het land is aangenomen nietig te verklaren, omdat ze beweren dat deze niet voldoet aan de beginselen van legaliteit, gelijkheid, rationaliteit en proportionaliteit die door de grondwet worden gewaarborgd, aangezien ze nooit zijn geraadpleegd.

PUBLICITE

De kwekers voerden ook aan dat ze nadelige gevolgen ondervinden van de manier waarop de wet kweek, bezit, consumptie, verkoop, aankoop, opslag, distributie, transport, export, import en andere transacties met betrekking tot kweek wil verbieden, waarbij ze aanvoerden dat het besluit niet werd ondersteund door enig bewijs, wetenschappelijk of anderszins.

Afgelopen vrijdag oordeelde het Oegandese Constitutionele Hof, vertegenwoordigd door een panel van vijf rechters, dat de manier waarop de wet tot stand was gekomen illegaal was en dat de enige oplossing was om de wet in te trekken.

“In de stemmingsfase moet het wetsvoorstel voldoende stemmen krijgen om wettelijk te worden aangenomen. Het voldoende aantal stemmen wordt voorgeschreven door artikel 89, lid 1 van de grondwet. Het is het quorum van de meerderheid”.

De rechters van het Constitutioneel Hof zijn daarom van mening dat elk wetsvoorstel dat wordt aangenomen zonder dat de bovengenoemde procedure is gevolgd, nietig is.

PUBLICITE

“Ik heb al vastgesteld dat, volgens het bewijsmateriaal dat aan het Hof is voorgelegd, de voorzitter van het Parlement niet het quorum heeft vastgesteld dat wordt vereist door artikel 23, lid 3, van het Reglement van het 9e Parlement, 2012. Ik vond ook dat het bewijs voor de rechtbank de stelling van de rekwestranten ondersteunde dat er geen quorum was op het moment van de aanname van het wetsvoorstel voor de vaststelling van de wet,” oordeelde rechter Kibeedi.

Intrekking van de wet

Bij het intrekken van de hele wet oordeelde rechter Kibeedi dat aangezien de bepalingen die de handel in miraa, de lokale naam voor khat, verbieden niet onafhankelijk van de rest van de bepalingen van de Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (Control) Act 2015 door het Parlement werden behandeld, de hele wet moet worden vernietigd.

“Als zodanig valt er niets te redden in de bestreden wet,” oordeelde hij, voordat hij de wet nietig verklaarde en de verzoekende partij in de kosten veroordeelde.

Kizito Vincent, voorzitter van de rekwestranten, verwelkomde de uitspraak als een belangrijke overwinning.

“Dit is een grote overwinning voor een Oegandese boer die miraa verkoopt. Voorheen waren onze leden gearresteerd, hun bedrijven vernietigd en vele anderen hun bezittingen kwijtgeraakt. Na de invoering van de wet werden onze bedrijven lamgelegd omdat we niet meer vrij konden exporteren en verkopen, ook al hebben we genoeg wetenschappelijk onderzoek om te bewijzen dat miraa niet gevaarlijk is,” stelde Mr Kizito.

“Het onderzoek dat we hebben uitgevoerd laat zien dat miraa zowel een voedingsmiddel als een medicijn is. Veel van onze leden hebben kinderen kunnen onderwijzen en huizen kunnen bouwen door de verkoop en handel in miraa, maar de regering heeft hier geen rekening mee gehouden toen ze deze wet opstelde.”

Hij zei dat hij bereid was om met de overheid samen te werken om ervoor te zorgen dat zijn bedrijf gerationaliseerd werd.

Volgens juridische experts betekent de intrekking van de huidige wet echter dat de vorige wet, de National Drug Policy and Authority Act, van kracht blijft om de leemte op te vullen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed