Connect with us

Zuid-Koreanen die cannabis gebruiken in het buitenland riskeren strafrechtelijke vervolging, waarschuwt regering

Gepubliceerd

on

Cannabis in Zuid-Korea
Volg ons op Facebook

De Zuid-Koreaanse regering neemt een ferm standpunt in tegen cannabisgebruik en heeft haar burgers die in het buitenland wonen of reizen streng gewaarschuwd: het roken van cannabis, zelfs in landen waar het legaal is, kan leiden tot zware strafrechtelijke vervolging bij terugkeer in Korea.

PUBLICITE

De richtlijn maakt deel uit van een bredere inspanning van het Ministerie van Justitie om de nationale wetten te handhaven en het gebruik van illegale drugs onder Koreaanse staatsburgers terug te dringen.

Wettelijke gevolgen van cannabisgebruik in het buitenland

Afgelopen maandag wees het Ministerie van Justitie erop dat wiet roken volgens de Koreaanse wet als een ernstig misdrijf wordt beschouwd. Koreaanse burgers die in het buitenland cannabis gebruiken, zelfs in regio’s waar het gelegaliseerd is, riskeren tot vijf jaar gevangenisstraf bij terugkeer in Zuid-Korea.

Het ministerie zei in zijn verklaring: “Er zijn gevallen geweest waarin Koreaanse burgers ten onrechte geloofden dat het acceptabel is om marihuana te roken in landen waar het gelegaliseerd is. Koreaanse burgers kunnen echter zwaar gestraft worden volgens onze nationale wetten voor het gebruik van illegale drugs in deze landen na hun terugkeer”.

In een proactieve zet heeft het Ministerie van Justitie plannen aangekondigd om volgende maand een bewustwordingscampagne te lanceren over de wettelijke risico’s van cannabisgebruik. De campagne omvat nieuwe video’s en op grote schaal verspreide posters om de waarschuwingsboodschap te promoten.

PUBLICITE

In Zuid-Korea is medische cannabis legaal onder zeer strikte voorwaarden, na de goedkeuring van wijzigingen in de Narcotica Control Act in november 2018. Dit baanbrekende besluit maakte van Zuid-Korea het eerste land in Oost-Azië dat het gebruik van medicinale cannabis gedeeltelijk legaliseert, zij het in zeer gereguleerde omstandigheden met een zeer specifieke lijst van medische aandoeningen. Voorschrijven kan alleen via Epidiolex, Marinol of Sativex na zeer complexe registratieprocedures per geval via een overheidsinstantie die de toegang van patiënten tot zeldzame geneesmiddelen vergemakkelijkt.

Een provincie in het zuiden van het land, Andong, is aangewezen als speciale regelgevende zone voor industriële hennep in 2020. In deze regio kan hennep worden gekweekt om stof van te maken, op voorwaarde dat er een vergunning wordt verkregen.

Wereldwijde trends in cannabislegalisering

De waarschuwing van de Zuid-Koreaanse regering komt op een moment dat een groeiend aantal landen en gebieden over de hele wereld het recreatieve gebruik van cannabis legaliseren of decriminaliseren. Deze wereldwijde trend stelt landen als Zuid-Korea, dat strenge drugswetten handhaaft, voor unieke uitdagingen.

Onlangs werd Duitsland de derde EU-lidstaat die recreatieve cannabis legaliseert voor persoonlijk gebruik, na Malta en Luxemburg. De Duitse autoriteiten hebben deze legalisatie doorgevoerd om de criminele handel in de drug te ondermijnen en de politie in staat te stellen zich te concentreren op ernstigere geweldsdelicten.

PUBLICITE

In Thailand, het eerste Aziatische land dat cannabis decriminaliseerde in 2022, is er nu een beweging om dit beleid terug te draaien. De beweging wordt gedreven door groeiende bezorgdheid over misbruik en drugsgerelateerde criminaliteit, maar mogelijk ook door druk van buurlanden.

De stand van de wet met betrekking tot drugsgebruik in Korea

Zuid-Korea heeft drugswetten een van de strengste ter wereld, met een nultolerantiebeleid ten opzichte van het bezit, gebruik en de distributie van illegale stoffen.

De Narcotics Control Act beschrijft het wettelijke kader voor deze activiteiten en voorziet in strenge straffen voor overtredingen. De wet deelt drugs in verschillende categorieën in, waaronder narcotica, psychotrope drugs en cannabis, elk met specifieke regels en straffen.

De straffen voor drugsgerelateerde overtredingen in Zuid-Korea zijn streng en kunnen lange gevangenisstraffen, hoge boetes en in sommige gevallen de doodstraf omvatten voor de ernstigste overtredingen waarbij sprake is van grootschalige drugshandel. De zwaarte van de straf hangt af van de aard en de omvang van het misdrijf:

  • Overdracht en gebruik: wie betrapt wordt op het bezit of gebruik van illegale drugs kan tot 5 jaar gevangenisstraf en hoge boetes krijgen. Recidivisten en mensen die betrokken zijn bij het gebruik van meerdere stoffen kunnen nog zwaardere straffen krijgen.
  • Maken en distribueren: De straffen voor het maken of distribueren van drugs zijn veel zwaarder. Veroordeelde overtreders kunnen worden veroordeeld tot minimaal 5 jaar gevangenisstraf, of zelfs levenslang in het geval van grootschalige operaties. Bij internationale handel of grote hoeveelheden drugs kan de doodstraf worden opgelegd

De wetshandhavingsinstanties van Zuid-Korea zijn zeer proactief in de strijd tegen drugsgerelateerde criminaliteit. Het land maakt gebruik van strenge grenscontroles, regelmatige inspecties en geheime operaties om degenen die betrokken zijn bij de drugshandel te identificeren en op te pakken. Het gerechtelijk apparaat speelt ook een cruciale rol, met gespecialiseerde eenheden voor de vervolging van drugsgerelateerde misdrijven.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed