Connect with us

De gouverneur van Maryland vernietigt meer dan 175.000 cannabisveroordelingen

Gepubliceerd

on

Cannabisamnestie door Wes Moore
Volg ons op Facebook

De gouverneur van Maryland, Wes Moore, heeft gratie verleend aan meer dan 175.000 mensen die zijn veroordeeld voor kleine overtredingen met betrekking tot cannabis en cannabis parafernalia. De ingrijpende clementiemaatregel, de grootste in zijn soort in de VS, komt bijna een jaar nadat Maryland cannabislegalisering doorvoerde.

PUBLICITE

De gevolgen van criminalisering aanpakken

Gouverneur Moore kondigde de amnestiemaatregelen maandag aan en legde uit dat de gevolgen van criminalisering op de lange termijn moeten worden aangepakt, zelfs nu de staat verder gaat met de legalisering van cannabis.

“Legalisatie alleen maakt geen einde aan de tientallen jaren schade die deze oorlog tegen drugs heeft aangericht”, vertelde hij op een persconferentie. Hij zei dat hoewel Maryland nu kan bogen op een van de eerlijkste legale cannabismarkten in het land, het cruciaal is om ook gratie te verlenen voor gedrag uit het verleden dat gerelateerd is aan cannabisovertredingen.

De gratieverlening betreft ongeveer 100.000 veroordelingen voor kleine cannabisgerelateerde overtredingen en 75.000 gevallen voor parafarnalia, cannabisgerelateerde accessoires (bezit van waterpijpen, grinders, enz.). In sommige gevallen wordt er postuum gratie verleend.

Maryland’s procureur-generaal, Anthony Brown, verwelkomde de actie van de gouverneur als “veel te laat” en benadrukte de raciale onrechtvaardigheden die voortkwamen uit eerdere cannabiswetten.

PUBLICITE

“Hoewel het decreet van toepassing is op iedereen die aan de criteria voldoet, is het een triomfantelijke overwinning voor Afro-Amerikanen en andere gekleurde Marylanders die onevenredig vaak zijn gearresteerd, veroordeeld en veroordeeld”, aldus Brown.

Gerechtigdheid en uitvoering

De criteria om in aanmerking te komen voor amnestie zijn als volgt:

  • Veroordelingen voor bezit van cannabis
  • Veroordelingen voor gebruik of bezit met de bedoeling om drugsparafernalia te gebruiken in verband met cannabisbezit, zonder verdere aanklacht
  • Veroordelingen in verband met schuld of voorwaardelijke invrijheidstelling
  • Veroordelingen die plaatsvonden vóór 1 januari 2023, toen hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik werden gedecriminaliseerd.

Van de rechtbanken in Maryland wordt verwacht dat ze de elektronische records binnen twee weken bijwerken om de gratieveroordelingen weer te geven. Het Department of Public Safety and Corrections is belast met het implementeren van een procedure om in strafregisters aan te geven dat een veroordeling gratie is verleend, wat naar verwachting ongeveer tien maanden zal duren.

Sarah Gersten, uitvoerend directeur van het Last Prisoner Project (LPP), verwelkomde de actie van de gouverneur als een cruciale stap in de richting van het rechtzetten van vroegere onrechtvaardigheden met betrekking tot cannabisbeleid. De LPP heeft een belangrijke rol gespeeld in het bepleiten van cannabisrechtvaardigheid in het hele land. “De LPP is er trots op deel uit te maken van de historische aankondiging van vandaag, die een cruciale stap is in het rechtzetten van de fouten van onze mislukte aanpak van het cannabisbeleid,” zei Gersten.

PUBLICITE

Gouverneur Moore ondertekende het decreet met de “pen om de geschiedenis recht te zetten” van het LPP, als symbool voor de significante impact van wetgevende en uitvoerende acties in de strijd tegen onterechte opsluiting voor cannabisdelicten.

Nationale context en vergelijkingen

Deze ongekende actie in Maryland echo’s soortgelijke maatregelen op federaal niveau en in andere staten. President Joe Biden heeft ook massaal gratie verleend voor overtredingen op het gebied van federaal cannabisbezit. Daarnaast hebben staten zoals Massachusetts clementiemaatregelen genomen, hoewel Maryland opvalt door het opnemen van medeplichtige veroordelingen.

In april kondigden de autoriteiten van Maryland de winnaars aan van een unieke loterij voor cannabislicenties voor sociale gelijkheidskandidaten, waarbij 174 kwekers, verwerkers en dispensaria werden goedgekeurd. Dit initiatief weerspiegelt de inzet van Maryland om een eerlijke en inclusieve cannabismarkt te creëren.

Hoewel de gratieverlening niet zal leiden tot de vrijlating van degenen die momenteel opgesloten zitten, is het wel een belangrijke stap in de richting van eerlijke gerechtigheid voor degenen die getroffen zijn door eerdere cannabiswetten. De actie van gouverneur Moore zou een inspiratiebron moeten zijn voor andere hervormingen en clementie-inspanningen in het hele land, waardoor een eerlijkere aanpak van cannabisgerelateerde misdaden wordt bevorderd.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed