Connect with us

Woordenlijst cannabis

Cultivar

Een cultivar is een groep planten met gemeenschappelijke en duidelijke kenmerken die door selectie werden gekweekt. Het woord “cultivar” is synoniem met “gekweekte variëteit”. De term “variëteit” wordt vaak gebruikt om een cannabiscultivar aan te duiden. De term “variëteit” is echter niet strikt correct in de plantkunde, hoewel het wel gebruikt wordt in andere gebieden van de biologie.

PUBLICITE

Lees meer over cultivars

“Cultivar” is een botanische term die planten beschrijft die gekweekt worden om verschillende en gewenste kenmerken te hebben, bijvoorbeeld appels (Pink Lady, Fuji, enz.). Aan de andere kant is de term variëteit aangenomen om ditzelfde concept te beschrijven voor cannabis (Amnesia, SFV OG, Tangie, etc.). Hoewel variëteit niet officieel de taxonomische rang in de botanische nomenclatuur aangeeft, is de term wel ingeburgerd en wordt hij veel gebruikt in zowel de populaire cultuur als de wetenschappelijke literatuur.

Hoe is cannabis geclassificeerd?
De classificatie van cannabissoorten van de soort Cannabis sativa is al meer dan 500 jaar onderwerp van veel discussie. Een van de vroegste vermeldingen van cannabis is in een herbarium, een verzameling gelabelde gedroogde plantenspecimens, uit de 16e eeuw, waarin gedomesticeerde hennep wordt beschreven die wordt gekweekt voor vezels en wilde hennep die verondersteld wordt te bestaan maar nooit is waargenomen. De Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus, de vader van de moderne taxonomie, beschreef alle variaties van cannabis als één enkele soort in zijn monumentale Species Plantarum in 1753. Tot op de dag van vandaag draagt de volledige wetenschappelijke naam Cannabis sativa L. zijn naam. Zijn verwijzing naar “de habitat van de plant in India” was een knipoog naar het wijdverspreide geloof dat cannabis uit die regio afkomstig was.

De Franse bioloog Jean-Baptiste Lamarck was in 1785 de eerste die voorstelde dat Cannabis een geslacht was dat uit twee verschillende soorten bestond. Hij maakte een onderscheid tussen Cannabis sativa, de niet-intoxicerende hennep, en Cannabis indica, het bedwelmende kruid. Het was de eerste keer dat deze tweedeling werd vastgesteld. De Ierse arts William O’Shaughnessy, beroemd om zijn introductie van cannabis in de westerse geneeskunde, verklaarde dat cannabis één soort was, maar verspreidde het gebruik van de term indica om het zeer bedwelmende kruid aan te duiden.

In 1924 identificeerde de Russische botanicus Dmitri Janischevsky wat hij dacht dat een derde soort was, Cannabis ruderalis. In de jaren 1970 stelde Richard Evans Schultes, een vooraanstaand botanicus aan Harvard University, drie verschillende cannabissoorten voor: C. sativa, C. indica en C. ruderalis.

PUBLICITE

Een tekening die deze interpretatie illustreerde, werd gepubliceerd door de botanicus Loran C. Anderson van Harvard en werd wijd verspreid op het internet, ondanks het feit dat het gebaseerd is op een classificatie die sindsdien uit de gratie is geraakt. De Canadese botanicus Ernest Small weerlegde Schultes classificatieschema met drie soorten en introduceerde samen met de bekende Amerikaanse botanicus Arthur Cronquist een taxonomische indeling voor cannabis die sinds zijn eerste voorstel in 1976 van kracht is.

Het systeem van Small en Cronquist definieert cannabis als een soort (C. sativa L.) met twee ondersoorten: sativa en indica. Maar zelfs de bekende cannabis botanicus Robert Connell Clarke houdt nog steeds vol dat cannabis is verdeeld in twee verschillende soorten: C. sativa en C. indica.

Wat is het verschil tussen cultivar en hybride?
Cannabis sativa en Cannabis indica zijn botanische termen voor verschillende cultivars. In deze context is een hybride een kruising tussen de twee. Bijna alle moderne cannabis is hybride. Beschrijvingen van cannabisvariëteiten geven meestal percentages om het aandeel van sativa en indica in de genetische samenstelling van een variëteit aan te geven.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed