Connect with us

Woordenlijst cannabis

Genotype

De genetische samenstelling van een organisme die de eigenschappen ervan bepaalt. In het geval van cannabis omvat dit de kleur van de plant, de hoogte, de weerstand tegen ziekten en het algemene vermogen om harsen te produceren. Het genotype van een cannabisplant is de sleutel tot het begrijpen van het genetisch potentieel van de cultivar en hoe omgevingsfactoren de groei en het uiterlijk kunnen beïnvloeden.

PUBLICITE

Lees meer over genotypen

Nog voordat een plant begint te groeien, bevat het zaadje alle genetische informatie die alle mogelijke visuele, fysieke en groeikenmerken bepaalt. Het geheel van genetische eigenschappen in het DNA van een cannabiscultivar wordt het genoom genoemd. Hoewel niet al het DNA van invloed is op de groeikenmerken van de plant, vormt al het DNA dat wordt omgezet in eiwitten het genoom van een plant.

Het genotype vertegenwoordigt een spectrum van mogelijkheden die een bepaalde plant zal vertonen. Twee verschillende cannabisplanten van dezelfde cultivar zullen bijvoorbeeld niet volledig identieke kenmerken hebben, maar wel vergelijkbare genotypen die ze van hun gemeenschappelijke moederplant hebben geërfd. Met uitzondering van klonen, die exacte kopieën van het originele genoom bevatten, hebben geen twee planten exact hetzelfde genotype.

Het verschil tussen genotypes en fenotypes

Hoe kunnen planten met hetzelfde genotype verschillende fysieke kenmerken hebben? Het antwoord ligt in het verschil tussen een genotype en een fenotype, dat kan worden samengevat door deze eenvoudige vergelijking: genotype + omgevingsinteractie = fenotype.

Het cannabisfenotype bestaat uit de zichtbare kenmerken of eigenschappen van een plant, die bepalen waar een plant valt binnen het spectrum van genetische eigenschappen, zoals bepaald door het genoom. De kleur en vorm van de bladeren van een plant, de dichtheid van de trichomen, de opbrengst en structuur van de cola’s en de sterkte van de stengels zijn allemaal elementen van het fenotype van een plant.

PUBLICITE

De fysieke kenmerken van een plant worden uiteindelijk bepaald door de omgevingsomstandigheden waarin ze wordt gekweekt. Daarom kunnen twee klonen met een identiek genotype verschillende fenotypes hebben. Als twee klonen van dezelfde plant door twee verschillende kwekers worden genomen en in verschillende faciliteiten worden gekweekt, zullen verschillen in klimaat, groeimedium en andere omgevingsfactoren de kleur, vorm, sterkte en opbrengst van elke plant veranderen, wat in combinatie met het genotype van de oorspronkelijke plant zal resulteren in twee verschillende fenotypes.

Het verschil tussen genotypen en chemotypen

Terwijl het genotype de fysieke kenmerken van de cannabisplant bepaalt en het fenotype de waarneembare eigenschappen na blootstelling aan de omgeving weergeeft, vertegenwoordigt het chemotype van de plant de chemische kenmerken, dat wil zeggen de verhoudingen tussen cannabinoïden en terpenen. Cannabinoïden zijn de stoffen in cannabis die verantwoordelijk zijn voor de euforische en therapeutische effecten van de plant, waaronder tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Terpenen zorgen voor het aroma en de smaak van de plant en beïnvloeden het effect door interactie met cannabinoïden.

Het aandeel cannabinoïden, terpenen en andere metabolieten in de cannabisplant vormt het chemotype en wordt ook grotendeels bepaald door het genoom van de plant. Dit wil niet zeggen dat de omgeving geen rol speelt bij het bepalen van het fenotype van de cannabisplant. Maar het zijn de genen van de plant die de mogelijke reeks chemotypen dicteren die de plant kan produceren onder een bepaalde set omgevingsomstandigheden.

Het genoom vertelt de plant in wezen: “Als je wordt blootgesteld aan X voedingsstoffen en Y soort omgeving, zul je Z chemische metabolieten produceren”. Tegelijkertijd zullen twee genotypes die aan dezelfde voedingsstoffen en dezelfde omgeving worden blootgesteld, twee verschillende verhoudingen van cannabinoïden en terpenen produceren. Het chemotype ontwikkelt zich veel coherenter met het genoom dan het fenotype.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed