Connect with us

Woordenlijst cannabis

Sativa

Een term die vaak wordt gebruikt in de cannabis consumentenmarkt om een cannabisproduct te beschrijven met stimulerende, cerebrale en energieke effecten. Naarmate het onderzoek zich verder heeft ontwikkeld, is het echter duidelijk geworden dat de effecten van cannabis complexer zijn dan die van sativa of indica, waarbij de eerste een meer energieke ervaring biedt en de laatste meer ontspannend. Cannabis sativa-cultivars worden gekenmerkt door lange, dunne waaiervormige bladeren en hebben meestal een lange bloeiperiode. Het dunne sativablad kan tot 13 toppen hebben. Sativa’s gedijen goed in warmere klimaten en kunnen van nature een hoogte bereiken van 12 voet in een seizoen.

PUBLICITE

Wat is sativa?

Voor de consument worden de termen sativa en indica sterk geassocieerd met hun waargenomen effectprofielen. De meeste cannabis consumenten horen de term sativa en denken aan een energieke, stimulerende en cerebrale ervaring.

De industrie gebruikt deze associatie om sativa- en indica-cultivars op de markt te brengen, evenals duizenden andere cannabisproducten. Maar de effecten die we over het algemeen associëren met sativa worden niet altijd geproduceerd door sativa planten, en indica’s produceren niet altijd indica-achtige effecten. In feite hebben de effecten niets te maken met de fysieke structuur van de cannabisplanten. De termen sativa en indica zijn veel nuttiger voor kwekers dan voor consumenten. Bij het kweken wordt de term sativa vaak gebruikt om de morfologie, of fysieke kenmerken, van een plant tijdens de groei te beschrijven. Sativa’s zijn meestal groter dan Indica’s en hebben lange, dunne bladeren, terwijl Indica’s veel korter zijn en brede, korte bladeren hebben. Sativa’s hebben ook veel meer tijd nodig om te rijpen tijdens de bloeifase, met bloeitijden tot 100 dagen.

Taxonomische geschiedenis

De term sativa is afgeleid van het Latijnse botanische bijvoeglijk naamwoord sativum, dat gecultiveerd betekent. Het eerste geregistreerde gebruik van sativa als cannabisterm komt uit The Names of Herbes (1548) van de Engelse kruidkundige William Turner, waarin Cannabis sativa de wetenschappelijke naam is voor gekweekte hennep.

De Zweedse botanicus Carl Linnaeus gaf in 1753 de naam C. sativa aan wat hij beschouwde als de enige soort in het geslacht Cannabis. Tweeëndertig jaar later identificeerde de Franse bioloog Jean-Baptiste Lamarck de Cannabis indica als een andere soort dan de Cannabis sativa, waarmee hij aantoonbaar de basis legde voor onze huidige sativa/indica taxonomie.

PUBLICITE

Lamarck baseerde zijn classificatie van C. indica voornamelijk op fysieke verschillen met Linnaeus’ C. sativa plant, waaronder smalle, donkergroene bladeren en dichtere vertakkingen. Hij merkte ook op dat C. indica een krachtiger alcohol dan C. sativa was, wat het eerste voorbeeld was van een verband tussen de effecten van de plant en zijn type.

De overgang van Linnaeus’ C. sativa en Lamarcks C. indica naar onze huidige definitie van sativa en indica vond plaats in 1974 toen de Amerikaanse bioloog Richard Evans Schultes de term C. indica toepaste op cannabisplanten in Afghanistan. Schultes’ classificatie van C. indica had uiteindelijk een enorme impact op de ontwikkeling van onze moderne indica/sativa taxonomie, door de indica variëteit te koppelen aan een duidelijke geografische oorsprong. Deze classificatie werd later overgenomen door Loran C. Anderson, die Afghaanse planten aanduidde als C. indica en Indiase planten als C. sativa.

Tegenwoordig gebruiken we het sativa label voor planten die dezelfde fysieke profielen hebben. De meeste landen erkennen slechts één soort, Cannabis sativa, en over de vraag of indica een ondersoort is, wordt nog steeds heftig gedebatteerd. Ondertussen erkent de markt nog steeds twee variëteiten, sativa en indica.

Wat is het verschil tussen een indica en een sativa?
Het scheiden van sativa en indica planten op basis van hun groeikenmerken en fysieke opmaak is een nuttige en efficiënte praktijk voor kwekers.

PUBLICITE

Het echte verschil tussen de hedendaagse sativa- en indica-planten ligt in hun waarneembare kenmerken tijdens de groeicyclus. Sativa planten zijn groter dan indica’s en hun bladeren zijn dunner. Sativa’s rijpen ook veel langzamer dan indica’s, die de neiging hebben om in 45-65 dagen te bloeien, vergeleken met 100 dagen voor sativa’s.

Sativa planten hebben een langere bloeicyclus, doen het beter in warme klimaten met lange seizoenen en zijn over het algemeen langer met smalle, lichtgroene bladeren. Bij terrestrische cultivars hebben sativa’s de neiging om hogere concentraties THCA ten opzichte van CBDA te produceren dan indica.

Kruisen heeft de laatste 50 jaar van cannabisteelt gedomineerd, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een pure sativa of indica tegen te komen. Het classificeren van een bepaalde cultivar als indica of sativa betekent meestal dat deze naar de ene of de andere kant van het sativa/indica spectrum neigt.

Wat zijn de effecten van een sativa?
Hoewel de sativa/indica taxonomie goed werkt voor kwekers, helpt het consumenten niet om de effecten van een bepaalde cannabisplant te voorspellen. Menselijk ingrijpen heeft de chemische samenstelling van cannabis radicaal veranderd. In de tijd van Linnaeus en Lamarck kwamen de effecten van C. sativa en C. indica planten misschien meer overeen met hun fysieke kenmerken. Vandaag de dag zegt het uiterlijk van een plant niets over het soort effect dat het zal produceren.

Heeft sativa energie?
Binnen de cannabisgemeenschap wordt de sativa plant vaak gekarakteriseerd als een plant met stimulerende effecten die een ‘head high’ veroorzaken, terwijl indica’s als kalmerend worden beschouwd en over het algemeen leiden tot een intense ‘body high’. Dr. Ethan Russo, psychofarmacologisch onderzoeker en gediplomeerd neuroloog in de voorhoede van het cannabinoïdenonderzoek, legde in een interview gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research uit dat “het sativa/indica onderscheid zoals dat vaak wordt toegepast in de lekenliteratuur complete onzin is en een oefening in futiliteit”. In werkelijkheid zijn de effecten van cannabis gebaseerd op de unieke chemische profielen van elke variëteit, in plaats van op een genetische afstamming.

Bijvoorbeeld, een cultivar landras van indica afkomst gekweekt in een nieuwe omgeving kan mogelijk een uniek chemisch profiel produceren dat stimulerende effecten veroorzaakt.

Bovendien hebben de effecten van cannabis meer te maken met de samenstelling van het individuele endocannabinoïde systeem van een gebruiker dan met de genetische afstamming van een plant. Individuen kunnen verschillende ervaringen hebben, afhankelijk van hoe hun endocannabinoïde systeem reageert op een bepaald cannabinoïde profiel. De ene gebruiker kan een gevoel van sedatie en ontspanning ervaren bij een plant van de sativa afstamming, terwijl een andere gebruiker een stimulerend effect kan ervaren bij dezelfde plant.

Als je vandaag de dag naar je lokale apotheek gaat, zul je waarschijnlijk producten tegenkomen met het label sativa, indica of hybride. De toevoeging van de term hybride aan het cannabis lexicon is een teken dat cannabis marketing de realiteit aan het inhalen is. Alle moderne cultivars zijn technisch gezien hybriden.

Conclusie

Onderzoek heeft de rijkdom aan cannabisvariëteiten die vandaag de dag in omloop zijn nog niet ingehaald. Terpenen- en cannabinoïdenprofielen worden steeds belangrijker in productmarketing naarmate de gemiddelde cannabisconsument beter geïnformeerd raakt over de complexe aard van de cannabisplant, waardoor hij meer verfijnde aankoopkeuzes kan maken.

Zoals Dr. Ethan Russo uitlegt, vereist het voorspellen van de effecten van een cannabiscultivar “het kwantificeren van de biochemische componenten van een bepaalde cannabissoort en deze correleren met de effecten die zijn waargenomen bij echte patiënten”. Als een cultivar effecten produceert die lijken op die van sativa, dan zal dit meer te maken hebben met het terpeengehalte dan met de structuur van de plant of mogelijk met het cannabinoïdegehalte. Bijvoorbeeld, cultivars met een hoog limoneengehalte, of het nu sativa of indica is, zullen zeer waarschijnlijk helpen om de stemming te verbeteren.

De termen sativa en indica zijn veel waardevoller voor kwekers dan voor consumenten. Totdat we gezamenlijk een nieuwe taxonomie ontwikkelen om consumenten een beter idee te geven van de effecten waaraan ze zichzelf blootstellen, is het belangrijk om te onthouden dat sativa planten niet gegarandeerd effecten produceren die vergelijkbaar zijn met die van sativa.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed