Connect with us

Cannabisgebruik niet geassocieerd met verhoogd risico op hartaanval, blijkt uit onderzoek

Gepubliceerd

on

Cannabis en hartaanvallen

Cannabisgebruik is niet geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval bij volwassenen van middelbare leeftijd, volgens gegevens gepubliceerd in het American Journal of Cardiology. Vergeleken met niet-cannabisgebruikers hadden degenen die het afgelopen jaar maandelijks cannabis gebruikten geen groter risico op een hartaanval.

PUBLICITE

Deze gegevens werden gecorrigeerd voor potentiële confounders zoals BMI, alcohol- en tabaksgebruik en fysieke activiteit.

Mensen die de afgelopen tien jaar maandelijks cannabis gebruikten hadden ook geen hoger risico op een hartaanval.

Daarnaast stelden de onderzoekers een verhoogd risico op een hartaanval vast bij voormalige gebruikers die recent gestopt waren met cannabis. De onderzoekers beschreven dit laatste resultaat als “onverwacht”.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego. Zij onderzochten de relatie tussen cannabisgebruik en door een arts gediagnosticeerd myocardinfarct (MI) – beter bekend als hartaanval – in een landelijk representatieve groep van ongeveer 10.000 mensen van middelbare leeftijd (35 tot 59 jaar).

PUBLICITE

“In een representatieve steekproef van Amerikaanse volwassenen van middelbare leeftijd was een geschiedenis van maandelijks cannabisgebruik gedurende meer dan een jaar voorafgaand aan een myocardinfarct niet geassocieerd met een daaropvolgend door een arts gediagnosticeerd MI, na controle voor cardiovasculaire risicofactoren. Als er echter rekening wordt gehouden met recent gebruik, is het risico drie keer zo hoog als er in de voorgaande maand geen gebruik werd gemeld. De duur van het maandelijkse gebruik voorafgaand aan het MI, inclusief gebruik gedurende meer dan 10 jaar, vertoonde ook geen verband”, concludeerden de auteurs.

“Het bewijs voor negatieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid is tegenstrijdig en wordt beperkt door het vermogen om de consumptie nauwkeurig te kwantificeren, met name de wijze van consumptie, de dosis en de potentie. Gezien de toenemende toegang tot cannabisproducten in de VS en wereldwijd, is verder onderzoek nodig, met name longitudinale en experimentele studies.”

Onderzoekers zijn al enige tijd geïnteresseerd in de relatie tussen cannabinoïden en cardiovasculaire functies. Deze interesse komt voort uit het feit dat cannabis de bloeddruk en hartslag kan verhogen. De medische gemeenschap is daarom bezorgd over een mogelijk verband tussen hartaanvallen en cannabisgebruik.

Er zijn echter geen consistente gegevens gevonden die aantonen dat dit een gevaar vormt, waardoor het nieuwe onderzoek uit San Diego cannabisgebruikers als muziek in de oren klinkt. Een literatuuroverzicht uit 2021 van 67 onderzoeken, gepubliceerd in het American Journal of Medicine, stelde vast dat “marihuana zelf niet onafhankelijk geassocieerd lijkt te zijn met excessieve cardiovasculaire risicofactoren”.

PUBLICITE

De auteurs zijn echter bezorgd dat het in verband kan worden gebracht met ander ongezond gedrag, zoals alcoholgebruik en roken, wat schadelijk kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.

Zoals Johns Hopkins Medicine meldt, kan overmatig alcoholgebruik leiden tot hoge bloeddruk, hartfalen of een beroerte. Overmatig alcoholgebruik kan ook bijdragen aan cardiomyopathie, een ziekte die de hartspier aantast. Studies hebben echter ook een verband aangetoond tussen matige alcoholconsumptie en een lager risico om te sterven aan hartaandoeningen, waaruit blijkt dat de gegevens over alcohol en cardiovasculaire gezondheid moeten worden verduidelijkt.

Het verband tussen het roken van sigaretten en hartaandoeningen is vrij zeker, wat suggereert dat als cannabisgebruikers een stap willen zetten naar een betere gezondheid van hun hart, ze eerst moeten stoppen met het roken van sigaretten.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed