Connect with us

Studie: cannabisgebruik versterkt het gevoel van euforie bij hardlopers

Gepubliceerd

on

Hardlopen en cannabis

Volgens gegevens gepubliceerd in het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research wordt gebruik van cannabis voor het hardlopen geassocieerd met een groter gevoel van plezier en rust.

PUBLICITE

De “runner’s high”

Deelnemers aan de studie renden iets meer dan 6 kilometer en rapporteerden een “positievere trainingservaring” tijdens het hardlopen direct na het gebruik van cannabis, vergeleken met degenen die geen cannabis hadden gebruikt.

De auteurs melden: “Deelnemers meldden meer positief affect, plezier, rust en symptomen van runner’s euforie (bijv. euforie, gebrek aan inspanning) te ervaren tijdens het hardlopen na het consumeren van cannabis ad libitum (naar behoefte). Deze resultaten komen overeen met eerdere cross-sectionele onderzoeken die suggereren dat cannabisgebruik in de context van lichaamsbeweging het plezier van hardlopen kan verhogen.”

Ze concludeerden: “Aangezien gevoelens van positief affect, dissociatie en plezier tijdens het sporten positief samenhangen met het vermogen van een individu om een regelmatig trainingsschema te starten en vol te houden, is het mogelijk dat cannabisgebruik de motivatie en toewijding om te sporten bij sommige cannabisgebruikers juist bevordert. Deze bevindingen kunnen gedeeltelijk verklaren waarom cannabisgebruikers vaker voldoen aan de minimumrichtlijnen voor lichaamsbeweging en een lagere body mass index hebben, en waarom cannabisgebruikers die cannabis gebruiken tijdens het sporten gemiddeld meer bewegen dan gebruikers die dit gedrag niet vertonen.”

Gegevens gepubliceerd in 2022 door onderzoekers van de Wayne State University wijzen er sterk op dat endocannabinoïden verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde “runner’s high” ervaring.

PUBLICITE

“Lichaamsbeweging verhoogt betrouwbaar de endocannabinoïdenniveaus in het lichaam [en] […] studies bij mensen en diermodellen geven aan dat endocannabinoïden – niet endorfines – de primaire spelers zijn in de euforie van hardlopers,” schrijft Hilary A. Marusak, assistent-professor psychiatrie en gedragsneurowetenschappen aan de universiteit. “Deze natuurlijke chemische stimulatie kan een aantal van de gunstige effecten van lichaamsbeweging op de hersenen en het lichaam beter verklaren.

Verschillende eerdere onderzoeken hebben het verband aangetoond tussen cannabisgebruik en meer lichaamsbeweging bij jonge en oudere mensen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed