Connect with us

De burgemeester van Amsterdam roept op om de verkoop van cocaïne te legaliseren

Gepubliceerd

on

Legalisering van cocaïne in Nederland
Volg ons op Facebook

De burgemeester van Amsterdam wil de verkoop, het bezit en de consumptie van cocaïne legaliseren en reguleren.

PUBLICITE

In een interview met Financieele Dagblad zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze ervan overtuigd is dat het decriminaliseren en legaliseren van de verkoop van drugs zoals cocaïne een strategische maatregel kan zijn om de georganiseerde misdaad te bestrijden en de openbare veiligheid in Amsterdam te vergroten.

De oorlog tegen drugs: een verloren strijd

Burgemeester Halsema wees erop dat het huidige verbod op drugs criminele organisaties onbewust in staat heeft gesteld te floreren en miljarden euro’s winst te maken.

“We hebben de markt uitgeleverd aan gewetenloze criminelen. Ze verdienen miljarden. En ondertussen ontwricht de oorlog tegen drugs hele landen, eist talloze slachtoffers en versterkt het businessmodel van de criminelen” legt ze uit.

Dit gevoel komt overeen met een recent rapport van de Nederlandse douane, waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad in verband met cocaïnehandel in Europa toeneemt, met meer dan 60.000 kilo in beslag genomen in 2023.

PUBLICITE

De alarmerende trend van toenemende cocaïnevangsten in Europa is zorgwekkend. Rapporten geven aan dat de gemiddelde prijs van Europese cocaïne bijna gehalveerd is en de Verenigde Naties hebben een recordhoogte in de cocaïneproductie vastgesteld. Burgemeester Halsema erkende dat ondanks eeuwen van ontmoediging en onderdrukking, de vraag naar stimulerende middelen blijft bestaan, wat een lucratieve markt creëert voor criminelen.

Het schadebeperkingsperspectief

Burgemeester Halsema’s voorstel om cocaïne te legaliseren lijkt misschien verrassend, maar vanuit het perspectief van schadebeperking past het in haar bredere visie voor Amsterdam. Ze trok parallellen met de beroemde rosse buurt van de stad en benadrukte de noodzaak van een verstandige aanpak van het drugsbeleid. Net zoals de rosse buurt veiligheid biedt aan sekswerkers, zou het legaliseren van de verkoop van cocaïne volgens haar dezelfde veiligheid kunnen bieden aan consumenten en het grote publiek.

De burgemeester erkent de integratie van druggebruik in de maatschappij en de risico’s voor de volksgezondheid die ermee gepaard gaan. Hoewel ze het ermee eens is dat de gevolgen van drugsgebruik ernstig zijn, zegt ze dat deze risico’s vaak worden overdreven. In haar interview met Financieele Dagblad zei burgemeester Halsema: “Drugsgebruik kan ernstige gevolgen hebben. Maar de risico’s worden vaak overdreven. Cocaïne is bijvoorbeeld minder schadelijk dan alcohol. Mensen maken hun eigen keuzes.”

Een verandering in de toeristische strategie

Burgemeester Halsema’s pleidooi om de verkoop van cocaïne te legaliseren is onderdeel van haar bredere inspanningen om het imago van Amsterdam op te vijzelen. Ze heeft eerder haar bezorgdheid geuit dat haar stad een toevluchtsoord voor problematisch toerisme zou kunnen worden. Deze strategiewijziging is bedoeld om een balans te vinden tussen de historische tolerantie van de stad en een verantwoordelijk beleid dat prioriteit geeft aan openbare veiligheid en rust voor de bewoners.

PUBLICITE

Haar oproep gaat echter verder dan Nederland. Ze benadrukt met name de noodzaak van een wereldwijde heroverweging van de huidige aanpak van de oorlog tegen drugs. Mevrouw Halsema stelt dat internationale verdragen die het nationale drugsbeleid beperken opnieuw moeten worden geëvalueerd.

“Het drugsverbod is vastgelegd in internationale verdragen die de speelruimte van het nationale drugsbeleid beperken, wat betekent dat we nieuwe internationale allianties moeten smeden die gezondheid en veiligheid prioriteit geven boven strafmaatregelen”.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed