Connect with us

Amsterdam kan niet meedoen aan proef met legale cannabis

Gepubliceerd

on

Experimenteren met cannabis in Amsterdam

Het lagerhuis van het Nederlandse parlement heeft het toevoegen van Amsterdam aan het wietteelt- en wietdistributie-experiment verworpen, wat betekent dat het aantal steden dat deelneemt aan de volledige lancering van het proefproject deze zomer op 10 blijft staan.

PUBLICITE

Het parlement verwierp ook een motie van de extreemrechtse PVV om het hele project op te schorten. Het experiment is al begonnen in de steden Breda en Tilburg, met een eerste observatiefase van 6 maanden.

Vermeende reacties op besluit Parlement

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, toonde zich bezorgd over de uitsluiting van de hoofdstad van het pilot cannabis growing project. Ze bekritiseerde het parlementaire debat en zei dat het “werd geleid door onjuist sentiment”. Ondanks deze tegenslag zijn de tien gemeenten die deelnemen aan het programma opgelucht, omdat het experiment voor hen doorgaat.

Mevrouw Halsema benadrukte het belang van het experiment om cannabisproductie weg te houden van criminele netwerken. Ze benadrukte de rol ervan in het verbeteren van de volksgezondheid en veiligheid. Halsema zei :“Het experiment maakt het niet makkelijker voor jongeren om aan drugs te komen. Het betekent alleen dat de productie en distributie wordt weggehaald bij criminelen.”

Steun van deelnemende gemeenten

Gemeenten als Zaanstad, Nijmegen en Voorne aan Zee hebben hun steun uitgesproken voor het experiment. Zaanstad bijvoorbeeld ziet de proef als een kans om de illegale teelt van cannabis en de daarmee samenhangende criminele activiteiten tegen te gaan. Burgemeesterswoordvoerder Jan Hamming benadrukte de gevaren van illegale wietplantages en de noodzaak van gereguleerde productie.

PUBLICITE

In Nijmegen sprak burgemeester Hubert Bruls zijn tevredenheid uit over de lopende voorbereidingen en benadrukte hij het belang van continuïteit na jaren van anticipatie. Ook Voorne aan Zee ziet het experiment als een stap naar een cannabismarkt die volledig legaal is.

Niet alle belanghebbenden zijn even optimistisch. Ondanks de verwerping van een voorstel om het experiment te stoppen, blijven er zorgen bestaan, vooral bij de huidige deelnemers, zoals coffeeshop De Baron in Breda. De eigenaar, Rick Brand, vertelde de NL Times over zijn twijfels over de toekomst van het experiment, vooral met het oog op mogelijke veranderingen in de regering. De zorgen van Rick Brand weerspiegelen de bredere bezorgdheid binnen de Nederlandse cannabisindustrie over de stabiliteit van de regelgeving en de levensvatbaarheid op lange termijn.

Het experiment: een mijlpaal in het Nederlandse cannabisbeleid

Het experiment met cannabisteelt markeert een belangrijke breuk met het traditionele Nederlandse drugsbeleid. Decennialang hebben de beruchte coffeeshops van het land in een legaal grijs gebied geopereerd en cannabis verkregen uit illegale bronnen. Het experiment met legale cannabis wil deze inconsistentie verhelpen door de kweek en distributie van cannabis te legaliseren, met als doel de volksgezondheid te verbeteren en de criminele betrokkenheid bij de sector te verminderen.

Met de startfase al in gang gezet in Breda en Tilburg, is het experiment klaar om het Nederlandse cannabis landschap opnieuw vorm te geven. Door over te gaan op legale productie en distributie wil de overheid een gereguleerde markt tot stand brengen die veiligheid en kwaliteit vooropstelt.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed