Connect with us

De Europese Commissie registreert gedeeltelijk een Europees burgerinitiatief over cannabis

Gepubliceerd

on

Europees initiatief voor cannabis
Volg ons op Facebook

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze toestemming heeft gegeven voor een Europees burgerinitiatief (ECI) dat de toegang tot medicinale cannabis moet bevorderen en onderzoek naar de therapeutische mogelijkheden ervan moet stimuleren.

PUBLICITE

De verschillende Europese verenigingen achter het initiatief hebben nu zes maanden de tijd om een petitiecampagne te starten en een jaar om een miljoen handtekeningen te verzamelen in ten minste zeven lidstaten om het voorstel te laten onderzoeken.

Het originele voorstel bevatte 3 doelstellingen:

  • het bijeenroepen van een trans-Europese volksvergadering over cannabisbeleid, waaronder sancties en de samenhang van het beleid van de lidstaten
  • de toegang tot medicinale cannabis bevorderen en het vervoer toestaan van cannabis en derivaten daarvan die zijn voorgeschreven voor therapeutische doeleinden, om te garanderen dat het recht op gezondheid ten volle kan worden genoten
  • de nodige middelen toewijzen voor onderzoek naar cannabis voor therapeutische doeleinden

De Commissie heeft dus enkel de laatste 2 voorstellen behouden en zal niet beslissen over een standaardisering van het Europese cannabisbeleid, wat het principe zelf van het verzoekschrift in vraag zou kunnen stellen.

“De Commissie heeft de registratie van de eerste doelstelling van het initiatief moeten weigeren, omdat het niet binnen haar bevoegdheid valt om een voorstel voor een rechtshandeling ter zake in te dienen.”

PUBLICITE

In 2014 had de Commissie echter al een ECI geaccepteerd over de harmonisatie van het Europese cannabisbeleid en de legalisatie van cannabis. Onder de titel “Weed Like To Talk” werden 170.000 handtekeningen verzameld.

“De Commissie heeft de voorstellen in dit stadium nog niet inhoudelijk geanalyseerd”, voegde ze eraan toe. “Het besluit om het initiatief te registreren met betrekking tot de tweede en derde doelstelling is van juridische aard en loopt niet vooruit op de uiteindelijke juridische en politieke conclusies van de Commissie over dit initiatief en de actie die zij eventueel wil ondernemen, mocht het initiatief de nodige steun krijgen.”

De organisatoren hadden in november vorig jaar aanvankelijk een iets uitgebreidere versie van het initiatief voorgesteld, maar na een eerste evaluatie en feedback van de Commissie werden de doelstellingen geconsolideerd.

Als de auteurs van het initiatief binnen een jaar ten minste een miljoen handtekeningen verzamelen, zal de Commissie “moeten beslissen of zij al dan niet gevolg geeft aan het verzoek en zal zij haar motivering moeten toelichten”.

PUBLICITE

De maatregel, getiteld “European Cannabis Initiative” (ECI), stelt dat de EU “geleidelijk aan gemeenschappelijke standpunten heeft aangenomen over een vernieuwende aanpak van het drugbeleid met de mensenrechten als uitgangspunt, een standpunt dat tot uiting komt in haar deelname aan vergaderingen van de Verenigde Naties”.

Het wijst er ook op dat lidstaten zoals Duitsland, Luxemburg en Malta verder zijn gegaan met bredere hervormingen om cannabis te legaliseren.

“Het gebrek aan significante vooruitgang in het inperken van illegale verdovende middelen in Europa vraagt om een radicale heroverweging van de aanpak die decennialang gefaald heeft om vraag en aanbod van drugs terug te dringen. Er is geen bewijs dat strengere straffen het Europese drugscontrolesysteem effectiever hebben gemaakt, terwijl ze wel middelen hebben vrijgemaakt om de risico’s en/of schade van problematisch drugsgebruik te verminderen. Dit ECI wil enkele van de redenen onderzoeken waarom dit is gebeurd”.

Vorig jaar riep een VN-panel van experts op om een einde te maken aan de wereldwijde oorlog tegen drugs en een aparte commissie voor drugsbeleid, bestaande uit presidenten en premiers van over de hele wereld, pleitte voor legale en gereguleerde toegang tot stoffen die nu illegaal zijn.

In de context van dit mogelijke Europese cannabisinitiatief zeiden de leiders van de coalitieregering van EU-lidstaat Duitsland onlangs dat ze een definitief akkoord hadden bereikt over een wetsvoorstel om cannabis in het hele land te legaliseren, wat de weg vrijmaakte voor een stemming in de laatste week van februari en goedkeuring in april.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed