Connect with us

De terugtrekking van Tsjechië op de legalisering van cannabis: een politieke strategie?

Gepubliceerd

on

Strategie voor cannabisbeleid in Tsjechië

Vorige week publiceerde de Tsjechische regering een ontwerpversie van haar langverwachte wetsvoorstel voor cannabisregulering, wat verbazing wekte vanwege het opgeven van een commerciële, gereguleerde cannabismarkt.

PUBLICITE

In navolging van Duitsland namen velen aan dat de plannen voor cannabishervorming opnieuw onherkenbaar waren verwaterd onder internationale of binnenlandse politieke druk.

Volgens de leden van de werkgroep achter het hele legalisatieproject is dit echter een zorgvuldig georkestreerde truc om de tegenstanders van het wetsvoorstel onder druk te zetten.

Dr. Tomas Ryska, directeur van Astrasana Czech s.r.o., legde aan Business of Cannabis uit dat de commerciële markt met opzet was weggelaten om een dergelijke reactie teweeg te brengen, in de hoop de KDU-ČSL (christendemocraten) te laten zien hoe groot de publieke steun voor de maatregel is.

“We zijn erg blij met het project. Het is belangrijk om op te merken dat dit niet de definitieve versie van het wetsvoorstel is en dat de commerciële markt opzettelijk is weggelaten,” zei hij.

PUBLICITE

Wat er gebeurde

In september 2022 kondigde Jindřich Vobořil, de nationale drugscoördinator van het land en de drijvende kracht achter de baanbrekende hervorming, aan dat hij van plan was om begin 2024 een alomvattende cannabishervorming in te voeren.

De besprekingen over het wetsvoorstel begonnen nadat de Piratenpartij, die deel uitmaakt van de huidige rechtse regeringscoalitie in Tsjechië, een studie presenteerde die zich richtte op schadebeperking en de mogelijke economische voordelen van regulering en belasting.

Naast plannen voor de binnenlandse en commerciële teelt van cannabis, voorzag het project in de oprichting van Cannabis Social Clubs en vooral in de verkoop van cannabis in winkels onder licentie aan burgers ouder dan 18 jaar.

Sinds het wetsvoorstel in april 2023 groen licht kreeg, heeft het in Europa een bijzondere betekenis gekregen nadat Duitsland terugkrabbelde op zijn eigen plannen om een commerciële cannabismarkt voor volwassenen te lanceren, waardoor Tsjechië de nieuwste en meest waarschijnlijke kandidaat is om dergelijke wetgeving aan te nemen.

PUBLICITE

Op woensdag 10 januari 2024 presenteerde Vobořil tijdens een bijeenkomst van de werkgroep van experts in Praag een nieuwe versie van het wetsvoorstel, met plannen voor thuisteelt en de oprichting van Cannabis Social Clubs, maar zonder melding te maken van een commerciële markt voor cannabis voor volwassenen.

Vrijwel onmiddellijk gaven drie van de belangrijkste cannabisorganisaties van het land – de Tsjechische Hennep Cluster, Legalizace.cz en de Safe Cannabis Association – persberichten uit waarin ze het besluit veroordeelden.

“Ik kan de terughoudendheid van de regering om de commerciële markt te reguleren niet verklaren – zeker niet in het licht van de langdurige onderhandelingen die we in de eerste helft van 2023 over dit onderwerp hebben gevoerd met vertegenwoordigers van het ministerie en de nationale drugscoördinator. Ik begrijp niet waarom de regering uiteindelijk heeft besloten om het belangrijkste en gemakkelijkst toepasbare deel van de geplande hervorming uit het voorstel te schrappen,” aldus Tomáš Vymazal, voorzitter van de Vereniging voor Veilige Cannabis.

Een berekende beslissing

Hoewel het lijkt alsof, net als in Duitsland en Luxemburg, de Tsjechische regering op het laatste moment besloot dat het vooruitzicht om internationale wetten te overwinnen te riskant was om door te gaan, is dit in werkelijkheid een heel andere stand van zaken.

De heer Ryska, die lid is van de werkgroep, legt uit dat “wat er woensdag gebeurde deel uitmaakte van de georganiseerde campagne”.

Hij legt uit dat de heer Vobořil iets nodig had om druk uit te oefenen op de christendemocraten, de enige van de vijf coalitiepartijen die tegen de oprichting van een handelsmarkt is.

“Politici luisteren veel naar wat mensen zeggen die op hen gestemd hebben, omdat ze hun stemmen nodig hebben en de verkiezingen in 2025 zijn.

“Vóór woensdag hadden we een vergadering waarin we een plan opstelden waarin Vobořil de beperkte versie van dit project zou presenteren, met opzettelijke weglating van de plannen voor een commerciële markt.

“Er werd onmiddellijk een persbericht uitgegeven waarin kritiek werd geuit op het voorstel. Dus creëerden we dit negatieve sentiment in de media om een reactie van het publiek te krijgen en de christendemocraten en politici te laten zien dat burgers niet blij zijn met dit soort oplossingen.”

Hij voegde eraan toe dat de regering nog steeds van plan is om door te gaan met de oprichting van een commerciële markt in een toekomstig project, en dat ze niet ontmoedigd was door de mogelijke weigering van de Europese Commissie.

Dat gezegd hebbende, “is het waar dat de christendemocraten tegen de commerciële verkoop van cannabis zijn”.

Naar verluidt zijn er wel akkoorden bereikt over zelfteelt en hebben de politieke partijen goede vooruitgang geboekt op het vlak van sociale clubs, hoewel sommige vragen nog onbeantwoord zijn.

Het wetsvoorstel bevat ook een aantal wijzigingen, met name het schrappen van de vereiste voor burgers die cannabis willen gebruiken of lid willen worden van een cannabisclub om zich in te schrijven op een nationale lijst.

“Het andere goede nieuws is dat het aantal leden dat een sociale club mag hebben 500 is. Dit maakt het een interessante zaak vanuit commercieel oogpunt; bovendien kan de club met 500 leden echt financieel draaien. Met 50 leden zou het heel moeilijk zijn om de club financieel te ondersteunen.”

Een nationale campagne

Daarnaast hebben vertegenwoordigers van de Czech Hemp Cluster, de Safe Cannabis Association en Legalizace.cz een NGO opgericht genaamd Racionální regulace (Rationele Regulering), die een nationale campagne voorbereidt met als doel te lobbyen bij politieke vertegenwoordiging en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de goedkeuring van het wetsvoorstel voor regulering.

De campagne is momenteel op zoek naar financiële steun van cannabisbedrijven en investeerders die het potentieel van Tsjechië erkennen om de meest aantrekkelijke cannabismarkt van Europa te worden.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed