Connect with us

Tsjechië schroeft ambities legalisering cannabis terug

Gepubliceerd

on

Plannen om cannabis te legaliseren in Tsjechië
Volg ons op Facebook

De legalisering van cannabis in Tsjechië neemt een genuanceerde wending met de presentatie van een wetsvoorstel door de coalitieregering. De voorgestelde wetgeving, voorgesteld door de Piratenpartij, houdt het midden tussen het oorspronkelijke idee van een volledig gereguleerde legale cannabismarkt en de huidige decriminaliseringsmaatregelen.

PUBLICITE

De Piratenpartij, van oudsher voorstander van cannabislegalisering in Tsjechië, erkent zelf dat het wetsvoorstel een compromis is, met bepalingen om persoonlijke teelt te decriminaliseren, Cannabisclubs toe te staan en belastingheffing in te voeren.

Jindřich Vobořil, nationaal coördinator drugbeleid, legde uit: “We zijn het eens geworden over de zelfkweek van een beperkt aantal planten. Dit betekent decriminalisatie voor volwassenen die een kleine hoeveelheid cannabis kweken voor eigen gebruik.”

De stap weg van volledige legalisatie

Het wetsvoorstel blijft achter bij van de ambitieuze plannen die in 2023 werden voorgesteld, die een volledig gereguleerde commerciële markt beoogden. De Piratenpartij ziet dit als een strategische beslissing, die het wetsvoorstel positioneert als een opstapje naar een bredere legalisatie. Het parlementslid Klára Kocmanová van de Piratenpartij trok parallellen met het historische verbod en benadrukte de ineffectiviteit van de huidige aanpak van criminalisering.

Het wetsvoorstel bevat regels voor legale teelt, de exploitatie van cannabisclubs, verkoop onder licentie, export en belasting. Het stelt ook beperkingen voor op productie en verkoop, evenals de registratie van consumenten, kleinschalige kwekers en Cannabisclubs. Deze aanpak doet denken aan Duitsland of Malta, die alles hebben ingezet op het oprichten van Cannabisclubs als eerste stap in het beëindigen van het verbod.

PUBLICITE

De Piratenpartij geeft haar visie van een gereguleerde markt echter niet op. Ze is al van plan om te onderhandelen over aanvullingen op het wetsvoorstel, waaronder een pilot test van een volledig gereguleerde markt, vergelijkbaar met haar oorspronkelijke plannen gepresenteerd in 2023.

“Het is duidelijk geworden dat, net als het verbod op alcohol in de VS in de vorige eeuw, de huidige aanpak van het criminaliseren van cannabis niet werkt,” zei parlementslid Klára Kocmanová van de Piratenpartij.

De aanpak van drugs door de Tsjechische regering

Het wetsvoorstel maakt deel uit van het bredere plan van de Tsjechische regering om drugsverslaving aan te pakken tot eind 2025. Het legt de nadruk op de correlatie tussen de regulering van verslavende middelen en hun mate van schadelijkheid. Jindřich Vobořil, de drugscoördinator, pleit voor een wetenschappelijk bewezen en evenwichtige aanpak van risicopreventie en schadebeperking. Hij gelooft dat een gereguleerde cannabismarkt kan zorgen voor betere controle en preventie en tegelijkertijd aanzienlijke belastinginkomsten kan genereren.

Ondanks een consensus over bepaalde punten, is het politieke debat over cannabisclubs nog steeds aan de gang. De minister van Landbouw, Marek Výborný, heeft zijn bezorgdheid geuit over de mogelijke toename van het aantal consumenten en de uitgaven voor verslavingsbehandeling en preventieprogramma’s.

PUBLICITE

Pro-legalisatie groepen, waaronder de Safe Cannabis Association, CzecHemp en Legalizace.cz, hebben het wetsvoorstel verwelkomd. Volgens hen is het belangrijkste aspect het einde van de straffen voor persoonlijk gebruik van cannabis. Ze wijzen echter op een “fundamenteel gebrek” in de bepaling voor een strikt gereguleerde markt en benadrukken de behoefte aan een uitgebreider kader.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed