Connect with us

Juicy Fields: 9 gearresteerd voor 645 miljoen euro fraude

Gepubliceerd

on

Juicy Fields oplichterij

Europol, het Europese agentschap dat verantwoordelijk is voor het faciliteren van de samenwerking tussen wetshandhavingsinstanties in heel Europa om ernstige internationale misdaad en terrorisme te bestrijden, heeft onlangs een gecoördineerde wetshandhavingsoperatie uitgevoerd tegen de beruchte Juicy Fields digitale zwendel, met als resultaat de arrestatie van negen mensen in heel Europa en daarbuiten.

PUBLICITE

Bij de zorgvuldig geplande operatie waren meer dan 400 agenten uit verschillende landen betrokken en er werden bijna veertig gelijktijdige huiszoekingen gedaan. Er werd €4.700.000 aan bankrekeningen, €1.515.000 aan cryptocurrencies, €106.000 aan contant geld en €2.600.000 aan onroerend goed in beslag genomen of bevroren. Wetshandhavers namen ook verschillende luxe voertuigen, kunstwerken, contant geld en verschillende luxe artikelen in beslag, evenals een groot aantal elektronische apparaten en documenten.

De opkomst en ondergang van Juicy Fields

Juicy Fields, een platform dat voorgeeft investeringsmogelijkheden te bieden in therapeutische cannabis, dook op in april 2020 en lokte investeerders met beloften van lucratieve rendementen. Volgens een rapport in de World, lokte het plan slachtoffers door een minimale rente van 36% in slechts drie maanden te beloven, een belofte die voor velen te mooi was om te weerstaan.

Europol meldt dat de operatie al snel aanzienlijke investeringen opleverde, met ongeveer 186.000 mensen wereldwijd die geld overmaakten naar Juicy Fields. Achter de lokroep van winst ging echter een klassiek Ponzi-piramidespel schuil. Europol omschreef het scenario kort als “te mooi om waar te zijn”, een gevoel dat gedeeld werd door Arnaud Delomel, een advocaat die honderden Franse slachtoffers heeft vertegenwoordigd.

De plotselinge sluiting van Juicy Fields in juli 2022 veroorzaakte een schokgolf door de beleggingswereld, waardoor talloze mensen hun spaargeld kwijtraakten, voor een bedrag van 645 miljoen euro, geschat door Europol. De werkelijke omvang van de verliezen zou echter veel groter kunnen zijn, met sommige juridische experts die een duizelingwekkend bedrag van 5 miljard voor alle schade naar voren schuiven.

PUBLICITE

Pan-Europees onderzoek

Na de sluiting van de site vond een uitgebreid juridisch proces plaats in heel Europa, waarbij de aandacht werd gevestigd op het complexe web van daders van de zwendel, die verschillende nationaliteiten omvatten. Het onderzoek richtte zich uiteindelijk op een netwerk van Russen, Nederlanders, Duitsers, Italianen, Letten, Maltezen, Polen, Jordaniërs, Amerikanen en Venezolanen die verdacht werden van het opzetten van de zwendel.

De doorbraak van Europol kwam met de arrestatie in de Dominicaanse Republiek van een belangrijke Russische figuur die vermoedelijk aan het hoofd staat van Juicy Fields. Kolonel Cyrille Martin, die het onderzoek leidt in Rennes, Frankrijk, ontkent de impact van de recente invallen niet en biedt een sprankje hoop aan Franse slachtoffers die op zoek zijn naar restitutie.

Ondanks deze belangrijke ontwikkelingen blijft het streven naar gerechtigheid complex. Volgens Delomel zal de juridische strijd waarschijnlijk plaatsvinden in Spanje of Duitsland, waar de meeste eisers geconcentreerd zijn. De arrestatie van de verdachten is een cruciale stap, maar de weg naar restitutie voor de slachtoffers van Juicy Fields belooft nog lang te worden.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed