Connect with us

Oekraïne keurt eerste lezing goed van plan om medicinale cannabis te legaliseren

Gepubliceerd

on

Medicinale cannabis in Oekraïne
Volg ons op Facebook

Oekraïense parlementsleden hebben de eerste lezing goedgekeurd van een plan om cannabis voor medische doeleinden te legaliseren.

PUBLICITE

Ambtenaren stemden op donderdag 13 juli tijdens de eerste lezing in de Oekraïense Verkhovna Rada [parlement] voor de goedkeuring van het wetsontwerp over de regulering van cannabis voor medische, wetenschappelijke en industriële doeleinden.

In totaal 268 afgevaardigden stemden tijdens de plenaire zitting voor het wetsvoorstel, waarbij president Zelenskyy en minister van Volksgezondheid Viktor Liashko publiekelijk hun steun betuigden.

Het wetsvoorstel stelt voor om wettelijke voorwaarden te creëren voor het beperkte legale verkeer van cannabis, cannabishars, cannabisextracten en tincturen voor gebruik voor medische, industriële en wetenschappelijke doeleinden.

Oekraïense parlementsleden stemden voor het wetsvoorstel. Met dank aan Iryna Rachynska

.

PUBLICITE

Artsen mogen medicijnen op basis van cannabis voorschrijven om aandoeningen zoals pijn en posttraumatische stressstoornis te behandelen.

Het land heeft meer dan een jaar van conflicten doorstaan sinds Rusland in februari 2022 binnenviel. Het ministerie van Volksgezondheid heeft al geschat dat ongeveer vier miljoen mensen niet alleen zullen lijden aan een posttraumatische stressstoornis, maar ook aan andere traumagerelateerde geestelijke gezondheidsproblemen.

Een paar weken geleden drong Zelenskyy er bij de parlementsleden op aan om medicinale cannabis te legaliseren om het land te helpen herstellen van het “trauma van de oorlog”, terwijl Liashko in een Facebook-post op 7 juni 2022 zei dat er “geen tijd te verliezen” was met het goedkeuren van het wetsvoorstel dat meer patiënten toegang zou geven tot “noodzakelijke behandeling voor kanker en posttraumatische stressstoornis als gevolg van de oorlog”.

Uit een nationale peiling die werd uitgevoerd tijdens Zelenskyy’s verkiezingscampagne bleek ook dat 65% van de bevolking voorstander is van het legaliseren van cannabis voor medische doeleinden.

PUBLICITE

Miljoenen patiënten zullen er baat bij hebben

Actievoerders voeren al enkele jaren campagne voor de legalisatie van medicinale cannabis in Oekraïne, omdat ze geloven dat het miljoenen veteranen en patiënten in het land zou kunnen helpen.

Twee eerdere wetsvoorstellen over de regulering van medicinale cannabis werden door de Rada verworpen. Voor de stemming van donderdag stuurden internationale organisaties zoals de International Alliance for Cannabinoid Medicines (IACM), de IACM Patient Council, de European Coalition for Just and Effective Drug Policies en het Drugs Peace Institute Nederland brieven en video’s ter ondersteuning van het gebruik van cannabis voor medische doeleinden.

Iryna Rachynska, van Patiënten van Oekraïne, vertelde Cannabis Health: “Zes lange jaren hebben we gevochten om onze ambtenaren ervan te overtuigen voor het beschikbaar maken van deze medicijnen in ons land te stemmen. We organiseerden tientallen patiëntenacties, persconferenties, oproepen van patiënten aan het parlement, brieven, interviews met de media, maar het was te moeilijk om onze parlementsleden voor deze medicijnen te laten stemmen. Vandaag nemen de publieke sector, patiënten, militairen, artsen en zelfs beroemdheden deel aan activiteiten ter ondersteuning van de wet.”

Iryna Rachynska van Patiënten van Oekraïne

Mevrouw Rachynska zegt dat veel patiënten medische cannabis illegaal gebruikten, sommigen hadden er legaal toegang toe gekregen nadat ze waren gevlucht naar andere Europese landen met meer liberale wetten toen het conflict uitbrak.

“In Oekraïne lijden miljoenen mensen onder de gevolgen van oorlog.”

“We hebben al honderdduizenden geamputeerden. Het aantal mensen dat lijdt aan posttraumatische stressstoornis neemt toe en het ministerie van Volksgezondheid stelt officieel dat vier miljoen mensen medische behandeling nodig zullen hebben voor hun psychologische stoornissen. Dit zijn mensen die hun familie en huis hebben verloren, die getuige zijn geweest van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de oorlog en die zelf oorlogstrauma’s hebben opgelopen. Oorlog blijft ons doden, zelfs als we naar huis terugkeren”.

Ze voegde eraan toe: “Bovendien heeft Oekraïne twee miljoen patiënten met ernstige ziekten die voor de oorlog medische cannabis nodig hadden. Vandaag hebben zes miljoen mensen dringend behoefte aan deze medicijnen”.

Een “overwinning” voor het Oekraïense maatschappelijk middenveld

Het wetsvoorstel ondergaat nu een reeks amendementen en voorstellen voordat het voor een tweede keer in stemming wordt gebracht.

In een gesprek met Cannabis Health direct na de stemming, beschreef Rachynska het nieuws als een “overwinning” en zei dat het wetsvoorstel de “moeilijkste eerste fase” had doorstaan.

“We hebben de mogelijkheid geopend om de pijn te verlichten en het psychologische trauma van de oorlog te verlichten voor miljoenen gewonde en terminaal zieke mensen”, zei ze.

“Dit is weer een overwinning voor de verantwoordelijke burgermaatschappij in Oekraïne. Het betekent dat het maatschappelijk middenveld invloed heeft op het parlement en de president, en dat we de capaciteit hebben om een Europees pad van ontwikkeling en respect voor mensenrechten te bouwen”.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed