Connect with us

Oregon draait terug op decriminalisering drugs, wetsvoorstel naar gouverneur

Gepubliceerd

on

Terugkeer van drugstraffen in Oregon
Volg ons op Facebook

In een opmerkelijke omkering van zijn progressieve drugsbeleid zal Oregon zijn decriminalisering van drugs, gestart in 2020, terugdraaien. Het initiatief, gelanceerd door staatswetgevers, heeft een controversieel debat op gang gebracht over de effectiviteit van het criminaliseren van drugsbezit en de gevolgen voor toegang tot behandeling en het strafrechtelijk systeem.

PUBLICITE

Een terugblik op progressieve wetgeving

Oregon, dat bekend staat om zijn progressieve houding ten opzichte van verschillende sociale kwesties, staat nu op het punt om een mijlpaal in de wetgeving om te draaien. De recente goedkeuring van House Bill 4002 betekent het nakende einde van het staatsexperiment met decriminalisatie van drugs.

Het wetsvoorstel, dat de steun heeft van beide partijen, beoogt de herinvoering van strafrechtelijke straffen voor het bezit van bepaalde drugs, waaronder fentanyl, heroïne en methamfetamine. In het bijzonder wordt cannabis uitgesloten, waarvan medisch en recreatief gebruik legaal blijft in de staat. De wetgevende manoeuvre heeft kritiek uitgelokt van voorstanders van decriminalisatie, die het zien als een afwijking van de wil van de kiezers en een terugval naar een verouderd en racistisch bevooroordeeld drugbeleid.

Voorstanders van het wetsvoorstel zeggen dat het essentieel is om een balans te vinden tussen decriminalisering en het waarborgen van toegang tot noodzakelijke behandeling en zorg. Kate Lieber, meerderheidsleider van de Oregon Senaat, benadrukt het belang van het geven van prioriteit aan behandelingsmiddelen om drugsverslaving effectief te bestrijden. Zoals senator Michael Dembrow echter aangeeft, blijft er bezorgdheid bestaan over de mogelijke druk op het al overbelaste rechtssysteem van de staat.

Hoewel de intentie achter de oorspronkelijke decriminaliseringsmaatregel van Oregon, Measure 110, was om drugsgebruik te behandelen als een gezondheidskwestie, is de uitvoering ervan op uitdagingen gestuit. De trage implementatie van risicovermindering en een toename van het aantal sterfgevallen door overdosis, met name toegeschreven aan de fentanylcrisis, benadrukten de complexiteit van het in de praktijk brengen van het beleid.

PUBLICITE

Wetsvoorstel 4002 stelt voor om het bezit van drugs als overtreding strafbaar te stellen, wat kan leiden tot gevangenisstraf en wetshandhaving in staat stelt om drugsgebruik in het openbaar aan te pakken. Het bevat ook bepalingen voor drugsbehandeling als alternatief voor strafrechtelijke sancties, maar laat de provincies veel vrijheid.

Critici van het wetsvoorstel stellen dat een terugkeer naar strafmaatregelen drugsverslaving dreigt te verergeren en een onevenredig effect heeft op gemarginaliseerde gemeenschappen, vooral zwarten en Latino’s. De haast waarmee de wetgeving werd aangenomen zonder grondige evaluatie door professionals in medicijnen en verslaving heeft geleid tot bezorgdheid over de effectiviteit en onbedoelde gevolgen.

Oregon wacht nu op het besluit van gouverneur Tina Kotek om het wetsvoorstel te ondertekenen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Geef een reactie

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed