Connect with us

Spanje zal geen regulering van medicinale cannabis zien voor de volgende verkiezingen

Gepubliceerd

on

Medicinale cannabis mislukt in Spanje

Na maanden van uitstel door de Spaanse regering heeft de minister van Volksgezondheid bevestigd dat de regulering van medicinale cannabis niet zal plaatsvinden voor de verkiezingen van deze maand.

PUBLICITE

In mei beloofde José María Miñones, de nieuwe minister van Volksgezondheid van Spanje, in zijn eerste optreden voor de commissie Volksgezondheid van het Lagerhuis het langverwachte document voor het einde van de maand te presenteren.

Meer dan zes maanden nadat het rapport had moeten verschijnen, werd de vooruitgang opnieuw gestopt toen de Spaanse premier Pedro Sánchez aankondigde dat hij vervroegde verkiezingen zou uitschrijven, wat resulteerde in de ontbinding van het parlement.

In een gesprek met de lokale media vorige maand, suggereerde Miñones dat hoewel hij het rapport van het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) eind mei inderdaad had ontvangen, “het waar is dat door de verkiezingsperiode het halfrond niet functioneert”.

“Zodra de parlementaire activiteit wordt hervat, zal mijn eerste inzet zijn om dit rapport door te geven en actie te blijven ondernemen”.

PUBLICITE

De heer Bezanilla legde aan Business of Cannabis uit dat het met de officiële ontbinding van het parlement niet langer mogelijk was om nieuwe wetten aan te nemen en dat er alleen een permanent comité van parlementsleden overbleef voor constitutionele “noodgevallen”.

“We hebben geen tijd om cannabis te reguleren tijdens deze zittingsperiode. De vergaderperiode is voorbij. De wetten die in behandeling waren of in de werkcommissie zaten, zijn vervallen.”

“Formeel zou een regering om dringende of uitzonderlijke redenen per decreet kunnen goedkeuren wat ze wil, zoals een wet over medicinale cannabis. In dat geval zou het volgende parlement stemmen over de vraag of dat decreet wordt geconsolideerd in de wet of, integendeel, nietig wordt.”

Regulering in gevaar met toekomstige regering

Nu er veel gespeculeerd wordt over de toekomst van medicinale cannabis in Spanje, zegt Bezanilla dat deze veelbelovender zou kunnen zijn dan de huidige regering.

PUBLICITE

“De realiteit is dat deze regering niet gelooft in medicinale cannabis en nooit van plan was om het te reguleren. Waarom zouden ze dat nu wel doen, haastig, per decreet en midden in een verkiezingscampagne?”

Op de vraag of hij denkt dat de PP door zal gaan met plannen om een medicinale cannabismarkt in Spanje op te zetten, gezien het feit dat de PP vorig jaar tegen de voorstellen stemde, antwoordde Bezanilla: “Ja, zonder twijfel.”

“Dit is een supranationale kwestie. De Europese Unie beveelt het aan en binnen de komende vier jaar zal medicinale cannabis worden goedgekeurd in Spanje en in de meerderheid van de Europese landen.”

“Aan de andere kant hebben conservatieve partijen altijd voorop gelopen bij het aannemen van wetten ten gunste van patiënten en medicinale cannabis.”

“We hebben de regeringen van Santos in Colombia, Trudeau in Canada, Sharon in Israël, Merkel in Duitsland, en een lange lijst van landen waar Uruguay en Portugal – met progressieve regeringen – de uitzonderingen zijn geweest. Daarom moeten we patiënten geruststellen”.

Dit standpunt wordt echter niet door iedereen gedeeld, ook niet door Albert Tió, voorzitter van de Federatie van Zelfregulerende Cannabisverenigingen van Catalonië (FEDCAC), die ook lid is van de partij Groen Licht (Luz Verde).

Hij stelde aan Business of Cannabis: “Ik denk dat als de conservatieve partijen de verkiezingen winnen, het moeilijk wordt om te hopen op enige vooruitgang in het medische reguleringsproject. En zelfs als de PSOE wint, zien we dat de nieuwe gemeenteraad van Barcelona zegt dat het zal proberen om zoveel mogelijk Cannabis Social Clubs te sluiten, dus het is echt een stap terug, en de toekomst ziet er niet veelbelovend uit.”

“Daarom gaan we verder en proberen we deelname aan wetgevende parlementen te organiseren om te proberen wetgevende hervormingen van binnenuit voor te stellen.”

nog werk aan de winkel

Als het project wordt gehandhaafd door de nieuwe regering, is het duidelijk dat er zelfs met het AEMPS-rapport nog veel werk aan de winkel is. Zoals Bezanilla uitlegt: “Zelfs als de regering dringend een cannabiswet per decreet zou goedkeuren, zou ze geen budget hebben voor de implementatie ervan, wat praktisch zou neerkomen op helemaal geen wet. Patiënten verdienen veel meer.”

“In Spanje hebben we geen wetsontwerp of consensustekst. Er is een intentieverklaring goedgekeurd door een informatiecommissie en iemand heeft ons het idee verkocht. Het probleem is dat deze intenties niet erg duidelijk zijn,” vervolgt hij.

“Het is tijd om een medicinale cannabiswet vanaf de grond op te bouwen. En we moeten dat doen via de gevestigde parlementaire kanalen: we moeten een wetgevende commissie over het onderwerp oprichten, experts oproepen om informatie te verstrekken, een wetsvoorstel indienen, dat wetsvoorstel ter goedkeuring voorleggen aan het volledige Congres, dan door de Senaat, en het ten slotte bekrachtigen als wet en publiceren in het Staatsblad (BOE).”

“Gelukkig komen de verkiezingen eraan. Dan is het aan patiënten en bedrijven om te beginnen met het ontwikkelen van nieuwe wetgeving. De wetenschap staat aan onze kant. Medische cannabis zal in de volgende wetgevende sessie gereguleerd worden, dat is zeker.”

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed