Connect with us

Vijf nieuwe onderzoeken naar cannabis: angst, ADHD, fibromyalgie, kanker en hersenschudding bij sporters

Gepubliceerd

on

Studies over medicinale cannabis 2023
Volg ons op Facebook

Nu het aantal onderzoeken naar het gebruik van cannabis, voor medische of recreatieve doeleinden, toeneemt, volgen hier drie recente onderzoeken naar de behandeling van angst, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en fibromyalgie.

PUBLICITE

En iets verder weg suggereren de bevindingen dat cannabis neuroprotectieve eigenschappen kan hebben voor atleten die lijden aan hersenschuddingen en in de VS onderzoeken onderzoekers de effecten van medicinale cannabis bij kankerpatiënten.

Cannabis in verband gebracht met minder angst in echt onderzoek

Gegevens uit het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat het voorschrijven van geneesmiddelen op basis van cannabis (CBMP’s) in verband wordt gebracht met “klinisch significante” verbeteringen bij patiënten met gegeneraliseerde angststoornis (GAD).

Meer dan 300 patiënten uit het Britse register voor medicinale cannabis vulden vragenlijsten in bij vervolgafspraken drie, zes en negen maanden na het begin van de behandeling. Deze resultaten werden vervolgens vergeleken met de symptomen van de patiënten op de basislijn.

Volgens de auteurs werden in elk stadium verbeteringen waargenomen in angst, slaapkwaliteit en levenskwaliteit.

PUBLICITE

“Het voorschrijven van CBMP bij mensen met GAD is geassocieerd met klinisch significante verbeteringen in angst met een acceptabel veiligheidsprofiel in een real-world setting”, concluderen ze. “Als volgende stap zijn gerandomiseerde onderzoeken nodig om de werkzaamheid van CBMPs te onderzoeken.”

Chronisch cannabisgebruik toont belofte bij atleten met hersenschudding

Omdat het gebruik van cannabis voor hersteldoeleinden steeds gebruikelijker wordt onder atleten, onderzochten onderzoekers of chronisch gebruik de impact van acute hersenschuddingen verminderde of verergerde.

Aan het onderzoek deden 43 American football-spelers mee die de afgelopen zes maanden minstens één keer per week cannabis hadden gebruikt. Ze ontdekten dat na 20 kopstoten, veroorzaakt door een gecontroleerd kopstootmodel, de mate van aantasting van de oculomotorische functie [die de oogbewegingen en de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt controleert] minder was in de cannabisgebruikende groep dan in de controlegroep.

De onderzoekers onderzochten ook de niveaus van S100B, een eiwitmarker waarvan de hoge concentraties in verband worden gebracht met hersenschade en neurodegeneratieve ziekten. De niveaus van S100B stegen aanzienlijk in de controlegroep, terwijl er geen verandering werd waargenomen in de cannabisgebruikende groep.

PUBLICITE

De auteurs concluderen: “Onze gegevens suggereren dat chronisch cannabisgebruik geassocieerd kan worden met verbeterde functionele oculomotorische kracht en onderdrukking van de neuroinflammatoire respons na 20 kopstoten bij American football.”

THC gekoppeld aan verbetering van fibromyalgiesymptomen

Duitse onderzoekers onderzochten de werkzaamheid van THC als behandeling bij patiënten met fibromyalgie die interdisciplinaire multimodale pijntherapie (IMPT) kregen.

In totaal werden 120 fibromyalgiepatiënten geïncludeerd in het onderzoek, waarvan iets meer dan de helft (51,7%) werd behandeld met THC. Significante verbeteringen in pijnintensiteit, depressie en levenskwaliteit werden waargenomen bij alle patiënten, maar waren “significant groter” bij degenen die THC hadden gekregen.

De dosis van andere medicijnen werd ook vaker verlaagd of volledig gestopt bij patiënten die met THC werden behandeld.

De auteurs stelden: “De resultaten geven aan dat THC kan worden beschouwd als een medisch alternatief naast middelen die eerder werden aanbevolen in verschillende richtlijnen.

studie vraagt om meer onderzoek naar cannabis en ADHD

Cannabis wordt steeds vaker gebruikt als behandeling voor neurologische ontwikkelingsstoornissen zoals aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), ondanks een gebrek aan klinisch onderzoek.

Onderzoekers voerden een systematisch overzicht uit van artikelen die de afgelopen tien jaar zijn gepubliceerd om inzicht te krijgen in de aard van de relatie tussen cannabisgebruik en ADHD-symptomen.

Volgens de auteurs werpen de bevindingen een nieuw licht op de waargenomen effecten van cannabis op specifieke symptomen en de mogelijke matigende effecten van cannabis op ADHD-gerelateerde uitvoerende functietekorten, die in eerder onderzoek “grotendeels zijn genegeerd”.

Maar ze voegen eraan toe: “Het bewijs dat tot nu toe beschikbaar is, is niet overtuigend: “Het bewijs dat tot nu toe beschikbaar is, is niet overtuigend over de vraag of cannabisgebruik verslavende effecten of interacties heeft, gunstig of nadelig. De tot nu toe beschikbare gegevens zijn relatief beperkt en verdere studies zijn daarom nodig.”

Verpleegkundigen melden positieve effecten bij kankerpatiënten

In 2022 introduceerde de Amerikaanse staat Californië onlangs een wetsvoorstel dat bekend staat als Ryan’s Law, waardoor terminaal zieke kankerpatiënten toegang krijgen tot medicinale cannabisbehandeling tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

Na de invoering van nieuw beleid dat patiënten toestaat hun behandeling voort te zetten, bestudeerden onderzoekers de reactie en perceptie van verpleegkundigen op de impact van cannabis op de symptomen van patiënten.

De meerderheid voelde zich comfortabel bij het toepassen van de wet in hun praktijk en zei dat medicinale cannabis een “positieve invloed” had gehad. De meesten vonden dat patiënten “hun symptomen hadden verbeterd” na het gebruik van medicinale cannabis. Angst en slapeloosheid waren de meest voorkomende symptomen die verbeterden, gevolgd door pijn, misselijkheid en anorexia.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed