Connect with us

Zuid-Afrikaanse president legaliseert cannabis voor persoonlijk gebruik

Gepubliceerd

on

Legalisering van cannabis in Zuid-Afrika
Volg ons op Facebook

Zuid-Afrika heeft zijn cannabishervorming definitief in de wet gezet met de ondertekening door president Cyril Ramaphosa van de Cannabis for Private Purposes Act (CfPPA). Deze wet brengt de wettelijke statuten van het land in overeenstemming met een uitspraak van het Grondwettelijk Hof uit 2017 waarin het verbod op het eenvoudige bezit en kweken van cannabis ongrondwettig werd verklaard.

PUBLICITE

De weg naar legalisatie

Het legaliseren van cannabis in Zuid-Afrika is een lang en complex proces geweest. De uitspraak van het Constitutionele Hof in 2017 maakte de weg vrij door wetgevers twee jaar de tijd te geven om de wetten te veranderen. Het duurde echter tot 2020 dat er een wetsvoorstel werd ingediend, en verdere vertragingen volgden tot de uiteindelijke goedkeuring door de Nationale Assemblee in november 2023 en de Nationale Raad van Provincies in februari 2024.

Uiteindelijk ondertekende president Ramaphosa het wetsvoorstel aan de vooravond van de nationale verkiezingen, een stap waar veel Zuid-Afrikanen reikhalzend naar uitkeken.

De belangrijkste bepalingen van de Wet op Cannabis voor Privégebruik

De Wet op Cannabis voor Privégebruik introduceert verschillende belangrijke hervormingen die gericht zijn op het decriminaliseren van het gebruik en de teelt van cannabis door volwassenen. Volgens een persbericht van het kabinet van de president zal de CfPPA “cannabis volledig schrappen uit de Wet inzake drugs en drugshandel” en de weg vrijmaken voor wijzigingen in verschillende aanverwante wetten, waaronder de Wet inzake geneesmiddelen en verwante stoffen, de Wet inzake kwekersrechten en de Wet inzake plantenveredeling.

De nieuwe wet staat volwassenen toe hun eigen cannabisplanten te kweken en te consumeren in privéwoningen. Het wetsvoorstel voorziet niet in specifieke beperkingen voor bezit of kweek, die in aparte verordeningen zouden moeten worden vastgelegd.

PUBLICITE

De wet verbiedt expliciet de verkoop van cannabis, wat betekent dat er momenteel geen wettelijk kader is voor de commerciële verkoop van cannabis.

Bovendien bevat de wetgeving specifieke bepalingen om kinderen te beschermen tegen overmatige blootstelling aan cannabis. Volgens het kabinet van de president “biedt het wetsvoorstel een sterker kader voor het toedienen van cannabis aan een kind op medisch voorschrift en beschermt het tegelijkertijd kinderen tegen overmatige blootstelling aan cannabis”.

Economische en sociale gevolgen

President Ramaphosa heeft zich sterk gemaakt voor de integratie van cannabis in de economische strategie van Zuid-Afrika. In zijn State of the Nation Address 2022 benadrukte hij het potentieel van de global medical cannabis and hemp industry om aanzienlijke werkgelegenheid te genereren, waarbij hij de creatie van meer dan 100.000 banen voorspelde.

Parlementair woordvoerder Moloto Mothapo sprak het optimisme van de regering uit dat deze niet-commerciële legaliseringswet als springplank zal dienen voor een uitgebreidere regulering om een officiële cannabismarkt te creëren. “De regering hoopt dat het wetsvoorstel voor niet-commerciële legalisatie zal dienen als een startpunt voor wetgevers om sterkere regelgeving aan te nemen ter ondersteuning van de oprichting van een marihuanamarkt in het land,”, zei de heer Mothapo.

PUBLICITE

De CfPPA voorziet ook in het wissen van eerdere veroordelingen voor het bezit en de teelt van cannabis. Deze maatregel wordt gezien als essentieel om het onrecht te herstellen dat in het verleden werd geassocieerd met het cannabisverbod en om de strafbladen te wissen van mensen die werden gestraft onder verouderde wetten.

Werdere context: wereldwijde cannabishervorming

Het besluit van Zuid-Afrika maakt deel uit van een bredere wereldwijde trend naar decriminalisering en legalisering van cannabis. Net als Zuid-Afrika oordeelde het Hooggerechtshof van Mexico in 2018 dat de criminalisering van cannabis ongrondwettelijk was. Hoewel er vooruitgang is geboekt, moet Mexico de noodzakelijke hervormingen nog volledig goedkeuren.

Het Zuid-Afrikaanse model, met de nadruk op privéteelt en -gebruik, weerspiegelt de aanpak van in andere delen van de wereld waar de nadruk ligt op het decriminaliseren van persoonlijk gebruik, terwijl men blijft worstelen met de complexiteit van commerciële regulering.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed