Connect with us

Proef met legale cannabis in Nederland begint aanstaande vrijdag

Gepubliceerd

on

Experimenteren met legale cannabis in Nederland

Over 3 dagen opent Nederland zijn experiment met legale cannabisteelt en -distributie, een belangrijke stap om een einde te maken aan het “achterdeurbeleid” waarbij coffeeshops cannabis mogen verkopen maar niet zelf mogen leveren, maar ook breder voor de Europese cannabisindustrie.

PUBLICITE

Het experiment met legale cannabis, dat oorspronkelijk enkele jaren geleden van start had moeten gaan, zal na veel vertragingen op vrijdag 15 december 2023 van start gaan.

Het Nederlandse kabinet heeft groen licht gegeven voor de opstartfase van het experiment, waarbij slechts drie legale telers met een vergunning – Fyta Group, Canadelaar en Aardachtig – coffeeshops in de gemeenten Breda en Tilburg gaan bevoorraden. Het aanvankelijke plan voorzag in tien telers om te leveren aan een groot aantal shops, maar aansprakelijkheidscontroles op sommige aanvragers en financieringsproblemen voor de geselecteerde telers droegen bij aan de vertragingen.

De Nederlandse regering heeft een gefaseerde aanpak voor het experiment opgesteld. In eerste instantie zullen vanaf deze week ongeveer 19 coffeeshops in Breda en Tilburg zowel legaal geteelde cannabis als ongereguleerde producten mogen aanbieden. Deze unieke aanpak betekent een breuk met het systeem dat al tientallen jaren van kracht is, waarbij de verkoop van cannabis werd gedoogd maar de teelt verboden bleef.

Niet alle coffeeshops in Breda en Tilburg zullen echter meteen legale cannabis kunnen aanbieden en het aanbod zal zeker beperkt zijn “zowel qua diversiteit als qua hoeveelheid”, zoals gemeld door Cnnbs.nl. Afgelopen weekend meldde het Brabants Dagblad dat Fyta , de enige kweker die al meerdere oogsten heeft geproduceerd, 42 soorten cannabis “klaar” had.

PUBLICITE

Volgens MJBizDaily, die overheidsbronnen citeert, wordt verwacht dat twee andere telers, die nog niet zijn geïdentificeerd, begin 2024 beginnen met het leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

Een belangrijk aspect van dit experiment is de invoering van een tracking- en tracingsysteem dat moet zorgen voor ongeëvenaarde transparantie in de toeleveringsketen van cannabis. Legaal geproduceerde cannabisproducten zullen worden verpakt met QR-codes, die consumenten toegang geven tot gedetailleerde informatie over het gewas, waaronder waar en wanneer het is geproduceerd en welk bedrijf verantwoordelijk is.

Een leidinggevende uit de industrie, die op voorwaarde van anonimiteit met MJBizDaily sprak, benadrukte het belang van dit experiment voor het Europese cannabislandschap: “Dit is een van de eerste keren in Europa dat we kunnen laten zien dat een gesloten waardeketen, van teelt tot detailhandel, kan werken.”

De directeur benadrukte dat het nieuwe systeem niet alleen transparantie garandeert, maar ook een model creëert waarin de hele toeleveringsketen verantwoordelijk is.

PUBLICITE

Het experiment heeft een looptijd van vier jaar en aan het eind daarvan wordt besloten of het wordt verlengd. Tijdens deze periode zullen de deelnemende coffeeshops een overgangsperiode van ongeveer zes weken ondergaan, waarna ze alleen nog legale cannabisproducten zullen verkopen. Deze overgang zal naar verwachting een paradigmaverschuiving teweegbrengen in de Nederlandse cannabisindustrie en kan als model dienen voor andere Europese landen die soortgelijke hervormingen overwegen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed