Connect with us

Cannabis en je lichaam

Wat is anandamide?

Anandamide

Kort gezegd is anandamide (of arachidonoylethanolamine) de menselijke versie van THC. Willam Devane, bijgenaamd de “pleziermolecule”, ontdekte het toen hij samenwerkte met Raphaël Mechoulam, de man die zelf THC synthetiseerde. De wortel Ananda komt van het Sanskriet woord voor “plezier”.

PUBLICITE

Deze molecule is een van de twee belangrijkste endocannabinoïden die door het menselijk lichaam worden geproduceerd en die samenwerken met het endocannabinoïde systeem. Deze neurotransmitter wordt geproduceerd door de hersenen en bindt zich aan CB1 en CB2 cannabinoïde receptoren. De structuur lijkt erg op die van THC.

Hoe anandamide werkt

Anandamide maakt deel uit van het endocannabinoïde systeem van het lichaam, een complex systeem van lipiden, enzymen en cannabinoïde receptoren dat een rol speelt bij het handhaven van de homeostase van veel van de automatische functies van het lichaam, zoals slaap, energiebalans en voortplanting. Het endocannabinoïde systeem is een van de oudste biologische systemen in de natuur: het is bekend dat het al voor de evolutie van gewervelde dieren verscheen en dat het in veel soorten bestaat.

Het ECS speelt een actieve en dynamische rol in het optimaal functioneren van onze cellen en lichaamssystemen. In tegenstelling tot andere soorten neurotransmittermoleculen, die worden opgeslagen in grote reserves in afwachting van vrijgave, worden anandamide en 2-AG op verzoek geproduceerd. Zodra een biologische behoefte hun productie stimuleert, gaan endocannabinoïden op zoek naar hun doelwitten, namelijk de CB1 en CB2 cannabinoïde receptoren. CB1-receptoren spelen een rol bij cognitieve, sensorische en motorische functies en worden voornamelijk aangetroffen in het centrale zenuwstelsel, waar ze worden geactiveerd door anandamide en andere cannabinoïden zoals THC. Van CB2-receptoren wordt gedacht dat ze een belangrijkere rol spelen bij neuroprotectie en ontstekingen, en ze komen vooral tot expressie in cellen die betrokken zijn bij de immuunfunctie.

Anandamide werkt voornamelijk op CB1 receptoren, de meest voorkomende receptor van dit type in de hersenen. Volgens een beeldvormingsstudie van de menselijke hersenen, gepubliceerd in 2019 in Neuroscience, zijn CB1-receptoren geclusterd in de frontale cortex, hippocampus, cerebellum en basale ganglia. Deze gegevens bevestigen wat eerder is waargenomen bij dieren, en bevestigen de rol van anandamide en de CB1-receptor bij denken, geheugen, sensorische verwerking, beweging en meer. Anandamide helpt bij het reguleren van eetgedrag door elke keer dat we eten een neurale beloning van plezier te creëren, die ons motiveert om het weer te doen. Anandamide speelt ook een rol bij het reguleren van de stemming, het stimuleren van geluk, het verminderen van pijn, het beheersen van stress en het reguleren van de slaap, naast vele andere lichaamsfuncties die beïnvloed worden door het endocannabinoïde systeem.

PUBLICITE

Er is ook aangetoond dat anandamide zich bindt aan andere doelen in de hersenen, waaronder CB2 receptoren, TRPV1, GPR55 en PPAR, volgens een wetenschappelijk overzicht van de functies van anandamide gepubliceerd in Acta Pharmacologica Sinica en een ander overzicht van potentiële doelreceptoren voor anandamide gepubliceerd in Vitaminen en hormonen. Volgens studies worden deze receptoren allemaal beschouwd als belangrijke componenten van het endogene cannabinoïde systeem. Door in te werken op deze targets draagt anandamide bij aan verschillende functies zoals ontstekingsremming en neurobescherming, zoals blijkt uit twee dierstudies die zijn gepubliceerd in respectievelijk Neural Plasticity en The Journal of Pain.

Effecten van anandamide

De endocannabinoïde anandamide doet veel meer dan een staat van geluk opwekken. Het wordt gesynthetiseerd in bepaalde delen van de hersenen die betrokken zijn bij geheugenbeheer, motivatie, bewegingscontrole, enz. Het speelt ook een belangrijke rol bij pijn, eetlust en vruchtbaarheid.

Enkele studies hebben geprobeerd de rol van anandamide te ontcijferen:

  • op de stemming (hier en hier): lage anandamideniveaus zijn gecorreleerd met stress- en angstniveaus
  • over pijn (hier): anandamide zou pijn en ontsteking reguleren via specifieke kanalen
  • over sensatie na het sporten (hier): de “runner’s high” zou deels te danken zijn aan deze molecule
  • op eetlust (hier en hier): het zou de behoefte aan borstvoeding bij pasgeborenen opwekken, omdat anandamide via de moedermelk wordt afgegeven, en de eetlust bevorderen
  • Op het geheugen: studies zijn meer tegenstrijdig. Sommige spreken van stimulatie van neurogenese, terwijl andere het tegenovergestelde vaststellen.

Anandamide wordt afgebroken door het natuurlijke enzym FAAH (fatty acid amide hydroase). Mensen met FAAH-deficiëntie zijn over het algemeen minder angstig en gebruiken minder snel cannabis.

PUBLICITE

Cannabis en anandamide

Anandamide staat niet voor niets bekend als menselijke THC. THC kaapt een van de traditionele bindingsplaatsen van anandamide, de CB1 en CB2 receptoren. Het verschil is dat THC zich perfect bindt aan deze receptoren en een langere halfwaardetijd heeft dan anandamide, dat verdwijnt in 30 minuten.

CBD, in tegenstelling tot THC, zou anandamide niet vervangen, maar de circulatie ervan verbeteren door de afbraak ervan te beperken.

Wat gebeurt er als er te weinig anandamide is?
Wanneer het lichaam te weinig anandamide in het systeem heeft, wordt de aandoening gediagnosticeerd als een klinisch endocannabinoïdentekort. Een studie gepubliceerd in Cannabis and Cannabinoid Research koppelde veel ziekten aan endocannabinoïdentekort, waaronder migraine, fibromyalgie en prikkelbare darmsyndroom. Een ander in vivo onderzoek gepubliceerd in Molecular Autism vond dat kinderen met autismespectrumstoornissen gemiddeld lagere plasmaspiegels van anandamide hadden.

Wat verhoogt anandamide?

Sommige mensen hebben van nature meer anandamide in hun lichaam dan anderen. Een grote genetische studie gepubliceerd in Springer’s Journal of Happiness Studies heeft aangetoond dat sommige landen gelukkiger zijn dan andere, en dat veel inwoners van deze “gelukkige” landen een mutatie delen in het gen dat het FAAH enzym maakt (het enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van anandamide). Vanwege deze mutatie denken de onderzoekers dat inwoners van ‘gelukkigere’ landen hogere niveaus van anandamide kunnen hebben omdat hun lichaam deze molecule niet zo snel afbreekt. Deze genetische studie ondersteunt het idee dat anandamide een “gelukzaligheidsmolecuul” is.

Hoe maak je meer anandamide aan

Om dit gevoel van welzijn te herontdekken en te profiteren van de ontstressende deugden van anandamide, bestaan er verschillende oplossingen:

  • sporten, om die wedstrijd/wedstrijd gevoelens te krijgen
  • chocolade eten: een van de stoffen, theobromine, zou de productie van anandamide helpen verhogen
  • truffels eten: zwarte truffels bevatten anandamide

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed