Connect with us

Cannabis en je lichaam

Bestaat passief roken echt?

Als je geen cannabis gebruikt, maar avonden doorbrengt met wietrokers, heb je je waarschijnlijk al afgevraagd waarom je in de loop van de avond cannabisachtige effecten ervaart.

PUBLICITE

Net als bij passief roken bestaat er zoiets als een passieve high. Dit fenomeen doet zich voor wanneer iemand die geen cannabis gebruikt “dezelfde” effecten ervaart als een roker wanneer hij zich in de buurt van een gebruiker bevindt. Cannabisrook bevat cannabinoïden die een wisselwerking kunnen hebben met niet-rokers, vooral als ze er niet aan gewend zijn.

Een onderzoek uit 2015 door studenten van de John Hopkins School of Medicine in Baltimore, Maryland, probeerde dit fenomeen te begrijpen. Deze wetenschappers testten cannabisrook op twaalf mensen: zes rokers en zes niet-rokers. De proefpersonen kwamen samen in een kamer gemaakt van plexiglas en afgesloten met handmatig gecontroleerde ventilatiemechanismen met tussenpozen van een uur. Bij sommige proeven werden de proefpersonen blootgesteld aan kamers die niet geventileerd werden, terwijl andere proefpersonen in een kamer werden geplaatst met een ventilatiesnelheid van elf luchtwisselingen per uur.

De resultaten van het experiment waren overtuigend. De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen die in de kamer zonder ventilatie zaten, zelfs zonder direct te consumeren, positief waren voor cannabis in urinetests. Niet-rokers die een uur of langer werden blootgesteld aan cannabisrook kunnen dus sporen van THC in hun lichaam hebben. “We vonden positieve effecten van cannabis in de eerste paar uur, een lichte roes en een lichte afname in cognitieve prestaties,” legt Ryan Vandrey uit, professor aan de Baltimore School of Medicine en een van de auteurs van het onderzoek.

Passieve high bestaat dus echt. Om dit te voorkomen, open je de ramen en rook je niet-gebruikende vrienden niet. Bij een bepaald niveau van blootstelling kunnen ze zelfs positief testen op cannabis bij een drugstest langs de weg.

PUBLICITE

Mehdi Bautier

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed