Connect with us

Geschiedenis van cannabis

Cannabis, marihuana, ganja, wiet: waar komen deze namen vandaan?

Onkruid

Het kruid dat vandaag de dag in het middelpunt van veel debat staat, heeft meer dan één naam. Het is al eeuwenlang aanwezig in de geschiedenis en wordt vaak aangeduid met zijn wetenschappelijke naam, cannabis, ook al hebben verschillende culturen zich het toegeëigend.

PUBLICITE

Cannabis

Dit was waarschijnlijk de eerste naam die aan de plant werd gegeven. Het woord verscheen rond 440 voor Christus, met het Oudgriekse kannabis. Het woord werd gebruikt om te verwijzen naar het recreatieve gebruik van cannabis, met name in sommige geschriften van Herodotus tijdens dampbaden van de rook van cannabisplanten.

In Engeland dook het woord cannabis voor het eerst op in het midden van de 16e eeuw, en later werd het de wetenschappelijke naam voor hennep.

Marijuana

Het woord marihuana komt uit het Mexicaans Spaans. Het was de naam van een kruidenmengsel dat door de Mexicanen werd gebruikt om bepaalde ziekten te behandelen.

Tijdens de Mexicaanse Revolutie emigreerden velen naar de Verenigde Staten, sommigen met wiet. De Amerikaanse regering voerde toen een verbod in, dat vandaag de dag nog steeds van kracht is, met de goedkeuring in 1913 van het eerste wetsvoorstel om de plant strafbaar te stellen.

PUBLICITE

Ze noemden cannabis “marihuana”, een verwijzing naar het Mexicaanse woord. Tot op de dag van vandaag gebruiken de Verenigde Staten dit woord voornamelijk om te verwijzen naar wiet, en reserveren ze het woord cannabis voor het wetenschappelijke aspect van de plant. De vertaling van het woord in het Frans gaf Marie-Jeanne. Gebruikt in het Frans brengt het woord “marihuana” ons trouwens duidelijk terug naar de jaren 70 met tonton Jacques en zijn glas wijn die “hakik”-rokers aanvallen.

Ganja

Om over ganja te praten, moet je naar India reizen, niet naar Jamaica zoals velen misschien denken. Het woord ganja is een Sanskriet woord, en verwijst oorspronkelijk naar de meest voorkomende variëteit van cannabis, cannabis sativa.

Sommige mensen geloven dat de Indiërs de Ganges naar ganja hebben genoemd, vanwege de cannabisvelden die langs delen van de rivier liggen.

Wiet en wiet

“Pot” (uitgesproken als pote) wordt sinds de jaren 1960 vooral in de Verenigde Staten gebruikt, maar tegenwoordig ook in het Canadees Frans. De oorsprong is verbonden met het Spaanse woord potiguaya, dat verwijst naar glühwein waarin wietkoppen zijn gedrenkt.

PUBLICITE

Het woord “wiet” is recenter en werd populair aan het eind van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. Hoewel het ook verwijst naar onkruid dat overal groeit en vaak in barre omstandigheden (een passende vergelijking voor cannabis, aangezien de plant overal ter wereld groeit in een verscheidenheid aan natuurlijke omstandigheden), verwees het oorspronkelijk naar cannabissigaretten, voordat het werd gelijkgesteld aan de plant zelf.

Wiet

Het woord beuh verscheen in Frankrijk in de jaren 1980, onder invloed van de verlan, die herbe veranderde in beuh (of beu). Het woord kwam officieel in het woordenboek in 2015, samen met selfie en bitcoin.

De lijst namen gegeven aan cannabis kan eindeloos doorgaan. Elke cultuur of regio heeft zich de cannabisplant willen toe-eigenen en er een naam aan gegeven, om nog maar te zwijgen van het gebruik van verschillende slangtermen die woorden hebben verzonnen om ze te verbergen voor nieuwsgierige oren, of regionale variaties. Al deze woorden worden gebruikt om de verschillende vormen van cannabis te beschrijven (gedroogde bloem, poeder, hars, olie, etc.).

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed