Connect with us

Geschiedenis van cannabis

Waarom staat cannabis bekend als “marie-jeanne”?

Oorsprong van het woord marie-jeanne

De oorsprong van het woord “marie-jeanne” is nooit precies bepaald. De meest voorgestelde verklaringen zijn echter Mexico, Spanje en China.

PUBLICITE

Cannabis is altijd al aangeduid met een grote verscheidenheid aan namen. Het woord “marihuana” werd vrij recent in de Engelse taal geïntroduceerd, in 1874. Het komt eigenlijk van de Spanjaarden die Cannabis naar Mexico brachten om het te kweken voor zijn vezels, en volgens historici waarschijnlijk niet om dronken te worden van zijn psychotrope deugden. Het woord had verschillende schrijfwijzen in die tijd, bijvoorbeeld “marihuana” en “mariguana”.

Het woord “marihuana” heeft een controversiële en racistische geschiedenis in de Amerikaanse cultuur. Vóór begin 1900 noemden Amerikanen “weed” bij de Latijnse naam “cannabis” en de industriële vorm bij het woord “hennep”. “Marijuana” verscheen pas na 1910 in het Amerikaanse lexicon, hoewel het waarschijnlijk al bestond onder Mexicaanse immigranten in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse racistische, anti-immigrantenbewegingen van het begin van de 20e eeuw sloten zich dus aan bij het woord “marihuana” om de vermeende geografische herkomst van de gebruikers aan te pakken. Deze beweringen droegen bij aan een harde aanpak van het illegale gebruik van cannabis, met als hoogtepunt de Marihuana Tax Act van 1937, die het gebruik van cannabis in de Verenigde Staten verbood.

Marihuana, maar nog steeds geen “marie-jeanne”. Je moet teruggaan naar 1943 om een van de eerste verschijningen van het woord “Mary Jane” in de pers te zien, in dit geval Time, in een artikel met de titel “Music: The Weed” :

PUBLICITE

“Voor gebruikers heeft de drug vele namen, vaak ontwijkende namen. Marihuana kan muggles, mooter, Mary Warner, Mary Jane, Indian hay, loco weed, love weed, bambalacha, mohasky, mu, moocah, grass, thee of blauwe salie worden genoemd. Sigaretten die ervan worden gemaakt zijn killers, goof-butts, joy-smokes, giggle-smokes of reefers. Het woord marihuana is van Mexicaanse oorsprong en betekent “het kruid dat bedwelmt”. Het wordt gemaakt van de Indiase hennepplant, een groene struik die op sumak lijkt. In de farmacopee staat het bekend als Cannabis Sativa en het is een bron van belangrijke verfbestanddelen, touwvezels en verdovende middelen. Het kan bijna overal gemakkelijk worden gekweekt en is dus meestal goedkoop, zoals alle drugs.”

In het artikel werd Mary Jane genoemd als een van de namen die vaak worden gebruikt om cannabis aan te duiden. De Mexicaanse oorsprong van het woord marihuana, gesplitst in twee woorden, Mari en Juana, vergelijkbaar met de traditionele Spaanse namen Maria en Juana, zou dan Mary Jane zijn geworden in het Engels, dan vertaald in Marie Jeanne in het Frans iets later.

De Mexicaanse oorsprong van het woord “marihuana” is echter niet de enige bestaande aanwijzing. Volgens één theorie hebben Chinese immigranten in het westen van Mexico de plant zijn naam gegeven: een theoretische lettergreepcombinatie die in het Chinees naar de plant zou hebben verwezen (ma ren hua) zou in het Spaans “marihuana” kunnen zijn geworden. Of het zou afkomstig kunnen zijn van de Spaanse spreektaal voor “Chinese oregano”: mejorana (chino). Of misschien namen Angolese slaven die door de Portugezen in Brazilië aan land werden gebracht het Bantoe-woord voor cannabis met zich mee: ma-kaña.

Het mysterie van de oorsprong van de naam marijuana gaat uiteindelijk samen met de veelzijdigheid van cannabis. De semantische geschiedenis weerspiegelt de verschillende manieren waarop het de mannen en vrouwen die het in de loop van de geschiedenis hebben geconsumeerd, heeft beïnvloed.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed