Connect with us

Geschiedenis van cannabis

High Pride: De strijd van LGBTQ+ voor medicinale cannabis

High Pride en medicinale cannabis

Juni is een maand van trots. Terwijl Frankrijk gay pride viert met een parade op 26 juni, is dit een goede gelegenheid om terug te kijken naar de geschiedenis van LGBTQ+ activisme voor toegang tot medicinale cannabis.

PUBLICITE

Historische links

Medicinale cannabis zou zeker niet zijn wat het nu is zonder de LGBTQ+ gemeenschappen. Toen leden van de LGBTQ+-gemeenschap in de jaren 80 begonnen te sterven aan HIV/AIDS, knepen het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem en de politieke machine grotendeels een oogje dicht voor de epidemie die honderdduizenden homo’s het leven zou kosten.

Bij gebrek aan medische zorg, nationale empathie en levensvatbare behandelingsopties is cannabis een nuttig en effectief middel geworden om enkele van de ergste complicaties en symptomen van hiv/aids te bestrijden. Cannabisgebruik helpt vaak om de eetlust van patiënten te stimuleren, misselijkheid te verminderen en spierpijn te verlichten, enkele van de meest voorkomende complicaties van de ziekte.

Sommige mensen hebben zowel aidspatiënten als de toegang tot cannabis verdedigd. Een van de eerste voorstanders van het legaliseren van cannabis voor medisch gebruik was Dennis Peron.

De vader van medicinale cannabis

Dennis Peron, ook wel de “Vader van de medicinale cannabis” genoemd, heeft zijn leven gewijd aan het bepleiten van het medicinale gebruik van cannabis en het aannemen van Proposition 215, het eerste medicinale cannabisinitiatief in Californië in 1996.

PUBLICITE

Eind jaren 1970 opende Dennis Peron de Big Top Pot Supermarket op de bovenste twee verdiepingen van een Victoriaans huis in het Castro District, waar hij illegaal cannabis verkocht aan duizenden inwoners van San Francisco. De meeste mensen aan wie hij marihuana verkocht, kwamen uit de homogemeenschap en gebruikten cannabis als zelfmedicatie om symptomen van het virus te bestrijden.

In 1978 hielp San Francisco Supervisor Harvey Milk, de eerste openlijke homoseksuele man die werd gekozen voor een openbaar ambt in het land, bij het aannemen van een voorstel dat lokale wetshandhavers aanmoedigde om te stoppen met het arresteren en vervolgen van mensen die cannabis kweekten, verspreidden en bezaten. Het voorstel is waarschijnlijk de eerste wet in de VS die cannabis decriminaliseert.

Naar de stembus, burgers

Dennis Perron hielp in 1991 met het aannemen van San Francisco’s Proposition P, dat dokters in de stad toestond om cannabis voor medisch gebruik aan te bevelen aan patiënten. Vervolgens richtte Perron in 1992 met de hulp van Mary Jane Rathbun, een vrijwilligster uit het ziekenhuis die de bijnaam Brownie Mary kreeg omdat ze brownies met cannabis uitdeelde aan aidspatiënten, en andere activisten de San Francisco Cannabis Buyers Club op, de eerste medische cannabisapotheek van de staat.

De flat werd ingericht als een café en tientallen aidspatiënten werden gerekruteerd om gefilmd te worden terwijl ze cannabis kochten bij de club en het rookten als de media arriveerden.

PUBLICITE

In 1996 hielp Dennis Peron bij het lanceren van het initiatief voor Proposition 215 (The Compassionate Use Act of 1996), het eerste initiatief dat patiënten en verzorgers legaal toestond cannabis te bezitten en te kweken voor medische doeleinden. In die tijd opereerde Perons Buyers Club vanuit een gebouw van 3000 vierkante meter en had het tussen de 8.000 en 10.000 klanten per week. De apotheek werd dat jaar binnengevallen, Peron werd gearresteerd door de federale overheid vanwege de Buyers Club, maar het initiatief werd toch aangenomen met 55,6% van de stemmen in het burgerreferendum dat jaar.

Proposition 215 zou uiteindelijk in 2016 leiden tot een tweede initiatief, Proposition 634, dat uiteindelijk cannabis in Californië zou legaliseren en op 1 januari 2018 zou worden ingevoerd.

Groter gebruik in de gemeenschap

Twee decennia later is het cannabisgebruik in de LGBTQ+ gemeenschap aanzienlijk hoger dan onder hetero’s.

Dit komt niet alleen door HIV/AIDS, maar ook door de hoeveelheid andere mentale en fysieke aandoeningen waarmee de queer gemeenschap in een hoger tempo te maken heeft. Volgens gegevens van een nationale enquête over drugsgebruik uit 2015, gebruiken volwassenen uit seksuele minderheden twee keer zo vaak cannabis als heteroseksuele volwassenen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed