Connect with us

De plant en zijn verbindingen

Wat zijn triploïde cannabis zaden en wat zijn de voordelen?

Triploïde cannabis

Van oudsher zijn cannabisplanten diploïd, wat betekent dat ze twee sets chromosomen dragen die ze van elke ouder geërfd hebben. Dankzij nauwgezette kruisingstechnieken hebben kwekers echter tetraploïde zaden geïntroduceerd, die vier sets chromosomen hebben. Het magische gebeurt wanneer deze tetraploïde zaden kruisen met gewone diploïde zaden, waardoor triploïde zaden ontstaan, met drie sets chromosomen.

PUBLICITE

Deze zaden maken de planten in wezen steriel en steken alle energie in het produceren van grotere, krachtigere bloemen. Triploïde cannabisplanten zijn ook resistent tegen ziekten en plagen, wat een hogere opbrengst en betere kwaliteit producten betekent.

Polyploïdie, de aanwezigheid van meer dan twee sets chromosomen, is niet uniek voor cannabis. Zoals Luke Sumpter uitlegt in Understanding Triploid and Tetraploid Cannabis Plants, “polyploïdie komt in meer of mindere mate voor bij bijna alle bloeiende planten”. Het leidt tot veranderingen in de samenstelling van de celwand, de productie van biomassa en de vruchtbaarheid, wat zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengt.

Wat is een triploïde cannabisplant?

Cannabis is een diploïde plant, gekenmerkt door de aanwezigheid van twee chromosomen. Sommige zeldzame organismen hebben echter meerdere chromosomen. In dit geval kunnen cannabisplanten zich van nature ontwikkelen met drie chromosomen, waardoor ze triploïde zijn.

Tijdens de celdeling wordt het genetisch materiaal gekopieerd, waarbij de nieuwe cel de gekopieerde chromosomen erft terwijl de oorspronkelijke cel de oorspronkelijke set chromosomen behoudt. Het behandelen van een cannabisplant met een natuurlijke chemische stof verstoort de mitose, wat resulteert in het aanmaken van extra chromosomen zonder celdeling. Als gevolg hiervan wordt de oorspronkelijke diploïde cel triploïde of, in andere gevallen, tetraploïde (vier chromosomen), pentaploïde (vijf chromosomen)…

PUBLICITE

De afgelopen jaren heeft dit fenomeen de interesse gewekt van kwekers die opzettelijk triploïde cannabis reproduceren. Ze beginnen meestal met een standaard diploïde plant, selecteren een hoogwaardige kloon en passen dan een natuurlijke chemische stof toe die het proces van celdeling verstoort.

Wat nu nog een niche lijkt in de cannabiswereld, zou op grote schaal kunnen worden toegepast en gestandaardiseerd, net als in de fruit- en groente-industrie, zowel in commerciële als thuiskweekomgevingen.

Triploïde cannabis plant productiviteitVoordelen van triploïde cannabis zaden

De vreugde van commerciële kwekers

Voor commerciële kwekers betekenen triploïde cannabis zaden een grote stap voorwaarts. Doordat er geen zaden geproduceerd hoeven te worden, kunnen kwekers zich volledig richten op het produceren van overvloedige, krachtige bloemen. Bovendien zorgen triploïde zaden voor een snellere bloei en een lager energieverbruik, waardoor ze aanzienlijke kostenbesparingen en milieuvoordelen opleveren.

“Triploïde cannabis stelt kwekers in nieuwe regio’s in staat om buiten cannabis te kweken vanwege de kortere bloeitijd. Dit trekt zowel buitenkwekers aan, die voor de winter kunnen oogsten, als binnenkwekers, die meer kunnen fietsen. De verkorte bloeitijd, die is teruggebracht van ongeveer tien dagen naar twee weken, is aantrekkelijk voor de markt. Er is al één variëteit verkocht, wat duidt op een sterke vraag”, zei hij.

PUBLICITE

Vanuit het oogpunt van de consument bieden triploïde cannabisvariëteiten een hoger THC-gehalte en verbeteren ze andere kenmerken van het cannabisprofiel.

“Ik denk dat het nog steeds de belofte van hogere THC-niveaus is die sommige consumenten motiveert, maar ook de toename in duurzaamheid. Vanuit het oogpunt van de ecologische voetafdruk kun je meer cannabis kweken met minder inputs. Je kunt dus minder water, minder kunstmest en minder insecticiden op de planten gebruiken,” aldus Lind.

Door de toevoeging van een extra chromosoom wordt het cannabisgenoom aanzienlijk uitgebreid, wat leidt tot het ontstaan van nieuwe smaken en expressies. Triploïden hebben een verhoogd gehalte aan minder belangrijke cannabinoïden en terpenen, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor het kweken van cannabis. Interessant genoeg, legt Lind uit, vertonen triploïde planten trichomen met langere stelen en dichtere clusters, hoewel het mechanisme hierachter nog onbekend is.

Eenvoudige kweek voor amateurkwekers

Triploïde zaden vereenvoudigen ook de teelt voor amateurkwekers. Door het elimineren van de moeilijkheden die gepaard gaan met het identificeren en elimineren van mannelijke planten, garanderen ze een oogst van zaadloze bloemen van hoge kwaliteit. Deze eenvoud, gecombineerd met het potentieel voor hogere opbrengsten en potentie, maakt triploïde zaden een aantrekkelijke optie voor hobbyisten die op zoek zijn naar efficiëntie en kwaliteit.

Welke invloed heeft triploïde cannabis gehad op de cannabismarkt?

De cannabismarkt heeft de opkomst van triploïde en tetraploïde soorten gezien. Triploïde cannabis, met drie sets chromosomen, biedt voordelen zoals minder zaadproductie en meer biomassa. Tetraploïde cannabis, met vier sets chromosomen, heeft een unieke bladmorfologie en een grotere trichoomdichtheid, wat een hogere opbrengst en meer terpenen belooft.

Hoewel triploïde cannabis veelbelovend is, blijven er moeilijkheden bestaan. Kwekers moeten problemen met vruchtbaarheid en zaadproductie oplossen, wat een grondige kennis van plantengenetica vereist. Bovendien zorgt de langzame groeisnelheid van triploïde planten voor problemen bij commerciële bedrijven die liever snel werken.

Wetenschappelijk onderzoek naar triploïde cannabis blijft beperkt en moet worden aangemoedigd, vooral om de duurzaamheid op lange termijn en de impact op het milieu en de biodiversiteit te beoordelen.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed