Connect with us

De plant en zijn verbindingen

Terpineol

Een groep van vier isomeren van monoterpeen alcoholen. De meest voorkomende vorm van terpineol is alfa-terpineol (a-terpineol). Terpineol komt van nature voor in meer dan 150 planten, waaronder cannabis, seringen, lindebloesem, eucalyptussap en dennen. Dit terpeen heeft een aantal therapeutische eigenschappen, zoals ontstekingsremmende, antioxiderende, tumorremmende en antimicrobiële eigenschappen.

PUBLICITE

Meer over terpineol

Planten die terpineol bevatten worden al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke remedies. Zo werd lindebloesem, ook wel lindebloem genoemd, in de traditionele Europese geneeskunde gebruikt om verkoudheid, hoest en griep te behandelen. In theevorm wordt lindebloesem de “nectar der koningen” genoemd vanwege de milde, zoete geur en gezondheidsvoordelen. De volksgeneeskunde gebruikt nog steeds terpineol, terwijl de aromatherapie-industrie ook terpeen heeft gekanaliseerd. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar mogelijke medische toepassingen.

Terpineol in het dagelijks leven

Je hebt misschien wel eens een persoonlijk product gebruikt, zoals zeep, lotion of parfum dat aromatische terpineol bevat met een zacht lila profiel. Theedrinkers hebben misschien ook de aangename geur van terpineol ervaren in lapsang souchong thee, die een dennenrookaroma heeft. Je hebt terpineol misschien ook geproefd omdat het wordt gebruikt als smaakstof in gebakken producten en specerijen.

Therapeutische eigenschappen van terpineol

Terpineol, meer specifiek a-terpineol, heeft aangetoonde ontstekingsremmende, antioxiderende, antitumor- en antimicrobiële eigenschappen.

Ontstekingsremmend

Dit terpeen heeft ontstekingsremmende eigenschappen aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies, waaronder een gepubliceerd in 2007 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry en een ander gepubliceerd in 2010 in Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology. Deze laatste studie gaf bemoedigende resultaten met betrekking tot het potentieel van a-terpineol als bestanddeel van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van pijnlijke en/of ontstekingsziekten.

PUBLICITE

Antioxidant

De onderzoekers voerden vergelijkende tests uit naar de antioxiderende effecten van a-terpineol en twee andere terpenen: carvon en perillyl alcohol. De resultaten, gepubliceerd in 2011 in Food and Chemical Toxicology, gaven aan dat a-terpineol het sterkste antioxiderende effect had, vergelijkbaar met commerciële antioxidanten. De wetenschappers die het onderzoek leidden, vonden de resultaten bemoedigend voor toekomstige onderzoeken naar de mogelijkheid dat a-terpineol bepaalde soorten kanker bestrijdt, waaronder borstkanker en chronische myeloïde leukemie.

Antitumor

De mogelijke werkzaamheid van a-terpineol tegen kanker werd ook onderzocht in een 2010 studie gepubliceerd in Anticancer Research. De resultaten van het onderzoek suggereren dat a-terpineol de groei van kankertumorcellen in vitro remt, met name die van kleincellig longcarcinoom.

Antimicrobieel

Een 2012 studie gepubliceerd in het tijdschrift Anaerobe vond dat a-terpineol een sterke antimicrobiële activiteit vertoonde tegen orale bacteriën. De onderzoekers adviseerden om lage concentraties a-terpineol samen met linalool te gebruiken in tandpasta’s of gorgeloplossingen.

De rol van terpineol in cannabis

Cannabis soorten die veel terpineol bevatten zijn onder andere White Widow, Jack Herer, OG Kush en Girl Scout Cookies. Deze terpeen wordt vaak aangetroffen in cannabis soorten die ook een hoog gehalte aan pineen bevatten, waarvan de aromatische effecten over het algemeen sterker zijn dan die van terpineol. Sommige mensen ervaren cannabis met terpineol als ontspannend of kalmerend.

PUBLICITE

Conclusie

Terpineol, dat een aangenaam maar subtiel aroma van sering of limoen heeft, kan meerdere therapeutische voordelen bieden, niet in de laatste plaats vanwege de mogelijkheden bij de behandeling van kanker.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed