Connect with us

Cannabis en je lichaam

5 effecten van cannabis op de vrouwelijke menstruatiecyclus

Effecten van cannabis op de menstruatie

Omdat cannabis een rijk scala aan cannabinoïden bevat, zoals onder andere THC en CBD, wordt het in de traditionele geneeskunde al lange tijd gebruikt om vruchtbaarheid en reproductieve aandoeningen te behandelen. Wetenschappers beginnen nu pas het belang te benadrukken van het endocannabinoïde systeem in de biologische mechanismen die deze fundamentele functies regelen.

PUBLICITE

Effecten van cannabis op de ovulatie

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd in een poging het verband te begrijpen tussen het endocannabinoïde systeem en de vrouwelijke voortplantingscyclus. De resultaten hebben herhaaldelijk aangetoond dat de niveaus van anandamide, een cruciale endocannabinoïde, drastisch variëren op verschillende momenten tijdens de menstruatiecyclus.

Lees: de Oxford-studie

Anandamide lijkt zijn hoogste niveau te bereiken tijdens de ovulatie (het moment waarop de eierstok een eicel vrijgeeft). Omdat anandamide een cannabinoïde-receptoragonist is, zou je verwachten dat hoge THC-spiegels (ook een agonist) niet noodzakelijk een negatief effect hebben op de eisprong.

Verschillende onderzoeken uit de jaren 70 en 80 suggereren echter dat THC de eisprong effectief kan blokkeren bij een groot aantal zoogdieren, waaronder primaten, hoewel geen enkel onderzoek specifiek naar vrouwen lijkt te hebben gekeken. Het lijkt erop dat dit vermogen is afgeleid van het feit dat THC de productie onderdrukt van een hormoon dat cruciaal is voor het ovulatieproces, het luteïniserend hormoon. Cannabis zou dan de vruchtbaarheid tijdens de ovulatiefase verminderen.

PUBLICITE

Vermindert de pijn van menstruatiekrampen

In een groot aantal culturen over de hele wereld is cannabis een middel dat in de traditionele kruidenleer wordt gebruikt om menstruatiekrampen te verzachten. Koningin Victoria zelf zou cannabis hebben gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten.

van THC wordt gezegd dat het een krachtig analgetisch (kalmerend) en antinociceptief (inactivering van pijngevoelige zenuwen) middel is. Daarnaast hebben THC en CBD het vermogen om ontstekingen te verminderen, wat zou kunnen bijdragen aan de subjectieve vermindering van ongemak.

Onderdrukking van hormoonproductie tijdens de premenstruele fase

Tijdens de premenstruele fase (ook bekend als de luteale fase) veroorzaken hormoonschommelingen een scala aan symptomen, waaronder pijn, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid en zwelling. Het is bekend dat het niveau van bepaalde hormonen, zoals progesteron, tijdens deze fase aanzienlijk stijgt (terwijl andere hormonen, zoals oestrogeen, helemaal niet meer worden aangemaakt).

Nogmaals, de precieze werkingsmechanismen van cannabis zijn nog niet bekend, maar het is zeker dat het endocannabinoïde systeem een belangrijke rol speelt en dat vrouwen die last hebben van abnormale symptomen tijdens deze fase baat zouden kunnen hebben bij behandelingen op basis van cannabinoïden.

PUBLICITE

En inderdaad, cannabis biedt talloze vrouwen subjectieve verlichting tijdens de premenstruele fase, hoewel deze deugd misschien meer te maken heeft met de anti-angst en ontspannende effecten van cannabis dan met de directe invloed op de hormoonspiegels.

Kan de menstruatiecyclus verkorten

Een studie uit 1986 naar de effecten van THC op het luteïniserend hormoon constateerde een over het algemeen kortere menstruatiecyclus bij vrouwen die cannabis kregen in vergelijking met vrouwen die een placebo kregen.

Er is dus verder onderzoek nodig om met enige zekerheid vast te stellen of en hoe cannabis de duur van de menstruatiecyclus bij vrouwen verkort.

Kan de innesteling van embryo’s in de baarmoeder beïnvloeden

In de afgelopen tien jaar is een aanzienlijk aantal robuuste onderzoeken gepubliceerd waarin de uiterst precieze invloed van het endocannabinoïde systeem op verschillende sleutelprocessen tijdens de conceptie en vroege zwangerschap wordt onderzocht.

Verschillende van deze onderzoeken toonden aan dat de anandamidespiegels aanzienlijk varieerden in de loop van de menstruatiecyclus en het laagst waren tijdens de periode van innesteling (de korte periode waarin het embryo zich met succes kan innestelen in het baarmoederslijmvlies, die meestal drie dagen duurt en zes tot negen dagen na de eisprong begint). In onderzoeken waar anandamidespiegels kunstmatig werden verhoogd tijdens deze exacte fase, mislukte de innesteling meestal.

Lees: de Oxford-studie

Gezien het feit dat anandamide en THC beide cannabinoïde receptor agonisten zijn, zou je kunnen denken dat het consumeren van THC tijdens de innestelingsfase ook tot hetzelfde effect zou kunnen leiden (hoewel deze redenering simplistisch is en niet noodzakelijkerwijs kan worden toegepast op een systeem dat zo complex is als het endocannabinoïde systeem).

Totdat verder onderzoek duidelijkheid verschaft over de mogelijkheid dat het gebruik van cannabis met een hoge THC-concentratie de innesteling van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies tijdens de sleutelperiode verhindert, is het echter ten zeerste aan te raden dat cannabisgebruikers die zwanger willen worden, stoppen met het gebruik ervan, ten minste 24 uur voor het innestelingsvenster.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed