Connect with us

Cannabis en je lichaam

De gezondheidseffecten van cannabis

Effecten van cannabis

Zoals elke psychoactieve stof heeft cannabis zijn deel aan bijwerkingen. Iedereen reageert anders op cannabis, om vele redenen, en niet elke consumptie leidt tot schadelijke bijwerkingen (let wel op je koelkast!). Het is echter het beste om je bewust te zijn van de effecten van cannabis om de schade te beperken, vooral wanneer cannabis langdurig gebruikt.

PUBLICITE

Cannabis “maakt je high”

In feite is dat de reden waarom mensen cannabis gebruiken. Het belangrijkste psychoactieve ingrediënt, THC, stimuleert het deel van je hersenen dat reageert op genot, eten of seks. Het maakt een chemische stof vrij die dopamine heet, wat leidt tot een euforisch, plezierig en ontspannen gevoel.

Als je wiet verdampt of rookt, komt de THC snel in de bloedbaan terecht en produceert het zijn effecten binnen enkele seconden of minuten. De THC-niveaus bereiken meestal een piek binnen 30 minuten en de effecten kunnen binnen 1 tot 3 uur uitgewerkt zijn. Als je of cannabis drinkt, zullen de effecten langer op zich laten wachten, intenser zijn voor dezelfde dosis en langer aanhouden.

Sommige levensmiddelen versterken ook de effecten van cannabis. Het is bijvoorbeeld bekend dat honger de psychoactieve effecten van cannabis kan versterken door de aanwezigheid van het terpeen myrceen, dat de bloed-hersenbarrière meer doorlaatbaar maakt voor THC.

Cannabis kan de geestelijke gezondheid beïnvloeden

Niet iedereen geniet van de effecten van cannabis. Het gebruik ervan kan leiden tot angst, paranoia, paniekaanvallen en zelfs depressies of bestaande geestelijke stoornissen verergeren. De redenen hiervoor zijn nog niet wetenschappelijk bekend.

PUBLICITE

Veranderd denken

Cannabis kan de zintuigen en het beoordelingsvermogen vertroebelen. Deze effecten kunnen variëren afhankelijk van de sterkte van de cannabis, hoe het is geconsumeerd en de hoeveelheid cannabis. Cannabis kan:

 • De zintuigen versterken (kleuren lijken helderder en geluiden lijken harder)
 • Het tijdsbesef verstoren
 • Motorische vaardigheden veranderen en autorijden gevaarlijker maken
 • Remming verminderen en riskante seks gemakkelijker maken

Cannabis en verslaving

Ongeveer 10% van de cannabisgebruikers is verslaafd. De afhankelijkheid van cannabis beïnvloedt het leven van de gebruiker zodanig dat dit zichtbaar is op sociaal vlak, op het werk, in hun gezondheid of in hun financiën. Fysieke afhankelijkheid bestaat ook, met prikkelbaarheid, rusteloosheid, onvermogen om te slapen of een verminderde eetlust.

Het risico is groter naarmate je jonger begint te gebruiken en naarmate je meer gebruikt. Het risico op verslaving is 1 op 6 als het gebruik begint in de adolescentie. Bij dagelijkse gebruikers kan het oplopen tot 1 op 2.

Vrouwen en cannabis

Verschillende onderzoeken hebben geprobeerd de effecten van cannabis op de vrouwelijke menstruatiecyclus vast te stellen. Het niveau van anandamide, een van de cannabinoïden die door het lichaam worden geproduceerd, varieert tijdens de menstruatiecyclus. Omdat THC de productie van endocannabinoïden beïnvloedt, zouden de ovulatiefasen verstoord kunnen worden, met als gevolg een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Veel vrouwen gebruiken THC echter om menstruatiepijn te verminderen.

PUBLICITE

Effecten van cannabis op de hersenen

Cannabis kan de concentratie verminderen en leren en onthouden moeilijker maken. Dit effect lijkt beperkt te zijn in de tijd (ongeveer 1 dag) en omkeerbaar te zijn wanneer het gebruik wordt gestopt.

Intensief gebruik van cannabis, vooral tijdens de adolescentie, kan echter meer permanente effecten hebben. Beeldvormende tests op adolescenten hebben aangetoond dat cannabis het aantal verbindingen kan verminderen in bepaalde delen van de hersenen die verband houden met alertheid, leren en geheugen. Sommige testen laten lagere IQ-scores zien bij sommige mensen, andere niet.

Effecten van cannabis op de longen

Bij verbranding kan cannabis ontsteking of irritatie van de longen veroorzaken. Regelmatige gebruikers stellen zichzelf bloot aan dezelfde ademhalingsproblemen als sigarettenrokers en meer regelmatige longinfecties.

Cannabis kan pijn en andere symptomen verlichten

Medicinale cannabis is nog niet legaal in Frankrijk, maar wel in de meeste landen in Europa. Onderzoek naar medicinale cannabis toont over het algemeen aan dat het goed kan zijn voor :

 • chronische pijn
 • stijve spieren of spierspasmen als gevolg van multiple sclerose
 • slaapproblemen voor mensen met fibromyalgie, MS en slaapapneu
 • angst
 • verlies van eetlust en gewichtsverlies bij mensen met AIDS
 • de misselijkheid of het braken bij chemotherapie
 • epileptische aanvallen
 • Dravet syndroom of Lennox-Gastaut syndroom

U kunt honger krijgen

Het cliché van de hongerige cannabisgebruiker is een realiteit. En hoewel de koelkast vaak de prijs betaalt, suggereert onderzoek dat het mensen met AIDS, kanker of andere ziekten kan helpen om weer op gewicht te komen. Van bepaalde cannabissoorten is ook bekend dat ze honger tegengaan en dit effect dus omkeren.

Het versterkt de gevaren van alcohol

Meer dan één op de 10 drinkers zegt het afgelopen jaar cannabis te hebben gebruikt. Het mixen van alcohol en cannabis verdubbelt de risico’s achter het stuur en vermenigvuldigt het risico op professionele of persoonlijke problemen in vergelijking met het gebruik van cannabis of alcohol alleen.

Hoe de vervelende bijwerkingen van cannabis te vermijden

Er zijn verschillende manieren om de minder prettige effecten van THC te vermijden:

 • kies soorten die CBD bevatten
 • blijf bij kleine doses THC
 • microdoseren met een vape-pen
 • drink veel water

En als het effect ooit te sterk wordt, is het belangrijkste om te weten dat je niets kan overkomen. Er is nog nooit iemand overleden aan een overdosis cannabis. Er zijn verschillende tips om je sneller naar beneden te krijgen: douchen, dutten, wandelen of zoet drinken, zelfs een korreltje zwarte peper.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed