Connect with us

Woordenlijst cannabis

Cannabis klonen

Cannabis klonen

Cannabiskloons zijn takken die van een cannabisplant worden genomen, op dezelfde manier als een stek, waaruit weer een complete plant ontstaat. Een kloon is een genetische replica van de moeder, de plant waarvan hij is genomen.

PUBLICITE

Wat zijn cannabis klonen?

Cannabisplanten kunnen beginnen uit een zaadje of een kloon. Zaden moeten ontkiemen en in het geval van gewone zaden moeten ze gesekst worden om vrouwtjes van mannetjes te scheiden. Bij het kweken vanuit een kloon kun je deze stappen overslaan.

Klonen zijn stekken van een andere plant, die de “moeder” wordt genoemd, en zijn genetisch identiek. De klonen moeten wortels ontwikkelen voordat ze in de grond of in een ander groeimedium worden geplaatst. Ze worden vaak in wortelblokjes geplaatst of in een kloner met een bewortelingshormoon om de groei te stimuleren. Wanneer de kloon wortelt, is hij al in het zaailingstadium.

Omdat klonen genetisch identiek zijn, zorgt klonen ervoor dat de specifieke soort die door een kweker wordt geproduceerd van generatie op generatie hetzelfde zal zijn, zodat consumenten altijd hetzelfde product krijgen.

Wat is het verschil tussen een kloon en een cannabis stek?
Voor zover wij weten is er geen wezenlijk verschil tussen een cannabis stek en een kloon. Een stek is een fragment van de plant dat wordt losgemaakt van de moederplant en in een omgeving wordt geplaatst waar het wortel schiet en zich ontwikkelt tot een complete plant. De kloon is de genetische replica van de originele plant, het resultaat van stekken.

PUBLICITE

Waarom klonen verkiezen boven zaden?
Er zijn verschillende redenen waarom kwekers en thuiskwekers de voorkeur geven aan klonen boven zaden. Cannabis is een heterozygote plant, wat betekent dat de plant van nature een diverse reeks nakomelingen voortbrengt. Kwekers en thuiskwekers zijn afhankelijk van de continuïteit van plantkenmerken, die seksueel gereproduceerde cannabis niet kan bieden.

Voor thuiskwekers besparen klonen tijd en geld. Het kan wel een maand duren om het geslacht van een zaadje te bepalen. Met klonen weten en controleren thuiskwekers vanaf het begin het geslacht van de plant, wat weken aan energie, voedingsstoffen en kosten bespaart die verspild hadden kunnen worden aan een ongewenste mannelijke plant. Klonen worden over het algemeen ook voor ongeveer dezelfde prijs verkocht als zaden.

Kwekers geven ook de voorkeur aan klonen vanwege hun genetische consistentie. Identieke planten maken gecontroleerde experimenten mogelijk, waarop kwekers vertrouwen om effecten te evalueren en te reproduceren, maar ook om optimale voedingsschema’s, bloeitijden en voedingsrecepten te bepalen. Met al deze voordelen hebben kwekers een veel betere kans op een gunstige reproductie.

Maar klonen hebben ook nadelen. Een gebrek aan genetische diversiteit is goed voor kwekers, maar kan ook rampzalige gevolgen hebben. Als een groep genetisch identieke planten wordt blootgesteld aan negatieve milieu-invloeden waartegen de plant zich niet kan verdedigen, kan deze worden weggevaagd. Gelukkig zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen de voordelen van genetische kloonconsistentie veel groter dan de nadelen.

PUBLICITE

Hoe neem je klonen van een moederplant

?
Het nemen van kloonstekken van een moederplant is een relatief eenvoudig proces, waarvoor meestal de volgende apparatuur nodig is:

  • Een sterke, gezonde moederplant met vegetatieve takken van 10,16 tot 50,8 cm lang
  • Zaagblad
  • Kop met water
  • Snijmedium
  • Snijhormonen (optioneel)
  • Tl-licht
  • Snijkoepel of plastic zak om het snijden af te dekken

Als je een moederplant kiest om te stekken, zorg er dan voor dat deze minstens een maand oud is en duidelijke tekenen van vrouwelijkheid heeft vertoond. Het afknippen van een moederplant kan de groei belemmeren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant in goede gezondheid is. Als een plant te weinig of te veel water lijkt te krijgen, vermijd dan stekken. Een moederplant moet in een langdurige vegetatieve staat worden gehouden; idealiter in een ruimte gescheiden van andere planten, met een lichtcyclus van 18 aan/6 uit.

Voordat je begint met stekken, is het essentieel om je mes te steriliseren om te voorkomen dat dodelijke, snel verspreidende bacteriën je klonen infecteren terwijl ze wortels ontwikkelen. Als je klonen van de moederplant selecteert, zoek dan naar takken met vier of meer knopen, of punten in een tak waar nieuwe bladeren verschijnen. Professionele aanbevelingen voor de lengte van de tak die je moet afknippen variëren van 10,16 tot 40,64 cm.

Zorg ervoor dat je de tak in een hoek van 45 graden afknipt en verwijder vervolgens alle groei onder de bovenste twee knopen. Zet de stek direct na het knippen in water om embolieën, of luchtbellen die de transpiratiestroom blokkeren en verwelking veroorzaken, te voorkomen. Bewortelingsgels en andere oplossingen zijn optioneel, maar ze verminderen het risico op embolie verder en leveren hormonen en voedingsstoffen die de groeisnelheid kunnen versnellen.

Als je al je stekken hebt gemaakt, doop ze dan in je bewortelingsgel en plaats ze voorzichtig in een medium. Als je een steenwolblokje gebruikt, plaats de kloon dan niet in het gat. Gebruik in plaats daarvan het stekje om het blokje door te prikken. Op deze manier krijgen de wortels geen licht en wordt de stek zoveel mogelijk bedekt.

Klonen hebben een hoge luchtvochtigheid nodig voordat ze wortels kunnen produceren. Plaats de stek in een kloonkoepel en houd de luchtvochtigheid tussen 75 en 90% totdat de wortels water kunnen opnemen.

Wortels zouden zich binnen 7 tot 14 dagen moeten gaan vormen en geven aan dat de klonen klaar zijn om geplant te worden.

Hoe bewaar je klonen voor de lange termijn

?
Als je klonen wilt bewaren voor toekomstig gebruik, of reserve-exemplaren bij de hand wilt hebben voor het geval er iets misgaat met een van je stekken, dan is het bewaren in de koelkast meestal een eenvoudige en veilige manier om dit te doen. Klonen kunnen 2 tot 3 maanden bewaard worden in een voldoende koude koelkast.

Voor het beste resultaat wikkel je de kloon in een vochtige papieren handdoek, doe je hem in een hersluitbare zak en sluit je de zak af, zodat er nog wat lucht in zit. Leg de zak voorzichtig in de koelkast en ververs de lucht in de zak minstens één keer per week. Leg de zakken niet in de vriezer. Als je stekken bij temperaturen onder 40°F plaatst, loop je het risico dat de celwanden van de plant barsten.

Als je de stekken uit de koelkast haalt, leg ze dan ongeveer 30 minuten in water om ze op te warmen. Als je stekken lang in de koelkast hebben gestaan, kan het langer duren voordat ze wortel schieten. Om het proces te versnellen, snijd je een halve centimeter, of 1,27 cm, van de stengel af en doop je het ruwe uiteinde in bewortelingsgel als dat mogelijk is.

Hoe en waar klonen kopen

Dispotheken zijn over het algemeen de beste plek om klonen te kopen. Na verloop van tijd zullen dispensariums steeds beter worden in het identificeren van cultivars en het garanderen van de legitimiteit van de plant. Een kloon kopen bij een apotheek betekent meestal dat je de plant krijgt waar je voor betaald hebt, vooral als je naar een bron gaat die je al kent en vertrouwt.

Het enige grote nadeel van het kopen van klonen is het risico op parasieten of schimmel. De meeste apotheken onderzoeken de klonen die ze binnenbrengen zorgvuldig op echte meeldauw en insecten zoals spint en wortelluis, maar het is moeilijk om ze allemaal te vangen. Als je klonen bij een dispensarium koopt, doe dan je eigen onderzoek en controleer ze dubbel op ongedierte voordat je ze mee naar huis neemt. Kijk uit voor spint, want deze wordt steeds resistenter tegen biologische bestrijdingsmiddelen.

Let ook op de wortels, de grootte en de kleur van een apothekerskloon. Klonen moeten wortels hebben die zichtbaar zijn op het oppervlak van het medium. Ze moeten niet minder dan 10,16 cm hoog zijn, bij voorkeur 15,24 tot 20,32 cm, met dikke stelen. Ze moeten ook licht- of donkergroen zijn met een minimum aan gele vlekken.

Als je klonen van een apotheek mee naar huis neemt, zet ze dan een week of twee in quarantaine om te voorkomen dat de rest van je tuin besmet raakt met parasieten of schimmels die erin geslopen kunnen zijn. Aarzel niet om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om het risico op de introductie van parasieten of schimmels die de kloon in de apotheek of tijdens het transport heeft opgelopen verder te minimaliseren.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed