Connect with us

Colombia schaft boetes voor drugsbezit af

Gepubliceerd

on

Decriminalisering van drugs in Colombia
Volg ons op Facebook

De Colombiaanse regering van Gustavo Petro heeft de boetes voor het bezit van kleine hoeveelheden drugs afgeschaft, zodat de politie zich kan concentreren op het vervolgen van coca-koninginnen in plaats van op het beboeten van consumenten. De Colombiaanse grondwet staat eigenlijk persoonlijk drugsbezit toe.

PUBLICITE

De maatregel verandert niets aan de straffen tot 20 jaar gevangenisstraf voor drugshandel, zoals voorzien in de Colombiaanse wet, maar maakt wel een einde aan de boetes van ongeveer $50 die de politie oplegt aan gebruikers. Het decreet maakt ook een einde aan de bevoegdheid van de politie om deze stoffen in beslag te nemen.

De voormalige conservatieve president Iván Duque reageerde snel en verklaarde dat met deze nieuwe maatregel “de criminelen hun december hebben gehad”, wat criminaliteit zou aanmoedigen en Colombiaanse kinderen, jongeren en gezinnen zou schaden.

Gustavo Petro zit achter een verandering van aanpak in de strijd tegen drugs die Colombia voert met economische hulp van de Verenigde Staten, waar de belangrijkste markt voor Zuid-Amerikaanse cocaïne ligt. Hij beval de veiligheidstroepen ook om de operaties tegen kleinschalige cocabladertelers stop te zetten.

De legalisatie van cannabis in de pijplijn

Naast deze decriminalisering van alle drugs, vechten Colombiaanse wetgevers tegen de klok om voor het einde van het jaar een ontwerp van legalisering van cannabis goed te keuren, om te voorkomen dat het twee jaar durende wetgevingsproces opnieuw wordt opgestart.

PUBLICITE

Senator María José Pizarro, een van de hoofdsponsors van het wetsvoorstel voor de legalisatie van cannabis, benadrukt dat de Senaat dringend actie moet ondernemen voor het komende wetgevende reces. Het wetsvoorstel is het onderwerp geweest van drie van de acht vereiste debatten en heeft de goedkeuring gekregen van zowel het Huis van Afgevaardigden als een Senaatscommissie. Om te voorkomen dat het langdurige wetgevingsproces opnieuw moet worden gestart, moet het wetsvoorstel echter voor 16 december door de Senaat worden aangenomen. Senator Pizarro wijst erop dat als er geen actie wordt ondernomen, de hervorming opnieuw dreigt te “zinken”, wat betekent dat het snel in de plenaire vergadering moet worden onderzocht.

Hoewel de legalisering van cannabis dit jaar bijna een feit was, moest het proces door de verwerping van de laatste stemming in de Senaat opnieuw worden opgestart. Minister van Justitie Néstor Osuna verwoordde de gevoelens die tijdens een hoorzitting in de Senaat werden geuit en bekritiseerde de impact van een decennialange “mislukte oorlog” tegen drugs die heeft geleid tot bloedvergieten, gewapende conflicten en criminele ondernemingen.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed