Connect with us

Duitse parlementsleden debatteren voor het eerst over legalisering cannabis

Gepubliceerd

on

Debat over de legalisering van cannabis in Duitsland
Volg ons op Facebook

Een paar dagen uitgesteld in verband met de gebeurtenissen in Israël en Palestina, werd de eerste lezing van het plan om cannabis in Duitsland te legaliseren op woensdag 18 oktober gehouden in de Bondsdag, het Duitse parlement.

PUBLICITE

Het wetsvoorstel zou op dit moment volwassenen toestaan om cannabis te bezitten en maximaal 3 planten te kweken. Het zou ook de oprichting van Cannabisclubs mogelijk maken, kweekverenigingen die de oogst van hun planten verdelen onder de leden van de vereniging. Een tweede fase, niet op de agenda, zou uiteindelijk de detailhandel in cannabis toestaan in gespecialiseerde winkels.

“Met dit wetsvoorstel beschrijven we een nieuwe weg, een moedige weg, een weg die aan de kant staat van degenen die cannabis gebruiken. We hebben ons uitgesproken tegen onderdrukking door de staat en voor een progressief drugsbeleid dat opvoedt en vrijheid geeft”, zei Carmen Wegge, van de Sociaal Democratische Partij (SPD), nadat ze eraan herinnerde dat het cannabisverbod had gefaald.

Kirsten Kappert-Gonther, lid van de Groene Partij, zei dat het verbieden van cannabis cannabis nog gevaarlijker maakt. “De zwarte markt verbieden verhoogt het risico”, zei ze, waarbij ze opmerkte dat illegale verkopers geen geverifieerde informatie verstrekken over de ingrediënten of de kracht van het product.

“Legalisatie zou ook de toegang door kinderen beter voorkomen door middel van identiteitscontrole,” voegde ze eraan toe.

PUBLICITE

“In plaats van een bloeiende illegale markt, creëren we nu legale alternatieven die volwassenen kunnen consumeren,” zei het groene parlementslid.

Kristine Lütke, parlementslid voor de Vrije Democratische Partij (FDP), erkende dat het huidige wetsvoorstel nog niet definitief is, maar zei dat het belangrijke bepalingen bevat zoals de minimale afstand tussen kweekfaciliteiten en openbare scholen en andere gevoelige gebieden.

Lütke zei dat ze hoopte dat wetgevers het wetsvoorstel tijdens het wetgevingsproces zouden kunnen verfijnen.

“Ik weet dat het onderwerp erg emotioneel is, maar ik denk dat we nu terug kunnen naar het feitelijke niveau,” zei ze, waarbij ze opmerkte dat de belangrijkste punten van het voorstel bijna een jaar geleden werden onthuld “en de cannabiswet is nu beschikbaar”.

PUBLICITE

De politieke oppositiepartijen dienden twee moties in voor het debat van woensdag. De eerste, ingediend door de Unie (CDU/CSU), roept de wetgevers op om de legalisering van cannabis te stoppen, die volgens hen het land “in de verkeerde richting” voert en zal leiden tot een toename van cannabisgebruik.

“Het Federale Ministerie van Gezondheid werkt aan wetgeving om cannabis te legaliseren, terwijl het waarschuwt voor de gevaren van consumptie. In plaats van de geplande legalisering is het noodzakelijk om de preventie en voorlichting over de gevaren van cannabisgebruik te intensiveren.”

Minister van Volksgezondheid Lauterbach reageerde woensdag op sociale netwerken op het verzet van de CDU/CSU. In reactie op de bewering van de partij dat “vooral jongeren tot 25 jaar gevaar lopen omdat hun hersenontwikkeling nog niet is voltooid”, wees de heer Lauterbach erop dat cannabisgebruik onder jongvolwassenen “al jaren toeneemt” vanwege het verbod dat geldt voor volwassenen.

“Tegelijkertijd nemen de toxische THC-niveaus toe en zijn er meer additieven”, schreef hij en suggereerde dat legale cannabisbronnen veiliger zouden zijn voor consumenten dan ongereguleerde bronnen. “Moeten we klagen over het probleem en niets doen?”

Een andere motie, van de Alternative für Deutschland (AfD) partij, stelt dat wetgevers zich in plaats daarvan zouden moeten richten op cannabis, dat naar eigen zeggen “een goede reputatie geniet onder de bevolking”. De partij stelt dat de Bundestag moet afzien van de legalisering van gebruik door volwassenen en in plaats daarvan een nieuwe wet moet opstellen om medicinale cannabis op te nemen in een nationale gezondheidswet, die de “voordelen en risico’s op een open manier” beter zou behandelen en de kosten voor patiënten zou kunnen verlagen.

Het wetsvoorstel zal vervolgens in de commissie worden behandeld. Het is de bedoeling dat de Gezondheidscommissie het voorstel op 6 november bespreekt, wanneer wetgevers naar verwachting getuigenissen van deskundigen over het voorstel zullen horen.

Een tweede en derde (laatste) lezing zijn gepland voor 16 november.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed