Connect with us

Stemming over legalisering cannabis in Duitsland eindelijk uitgesteld tot 2024

Gepubliceerd

on

Stemming over legalisering cannabis in Duitsland uitgesteld
Volg ons op Facebook

De Duitse vooruitgang op weg naar de legalisering van cannabis is op een nieuw obstakel gestuit: de voor half december geplande stemming is uitgesteld, ook al hebben de coalitiepartijen en het ministerie van Volksgezondheid een paar dagen geleden overeenstemming bereikt over enkele van de meest omstreden punten.

PUBLICITE

Naar verluidt is er zelfs binnen de SPD veel weerstand ontstaan, ondanks het feit dat de SPD lid is van de coalitie die het legaliseringsproject vanaf het begin heeft gedragen, zoals gemeld door Der Spiegel. Bronnen suggereren dat ondanks het feit dat Karl Lauterbach het legaliseringsproject heeft gedragen, er nooit een overeenkomst is bereikt met de interne politici van de fractie. Met de mogelijkheid van een totale afwijzing van het voorstel, werd het van de stemming gehaald.

Spanningen en zorgen

Het onverwachte uitstel van de stemming over het legaliseren van cannabis heeft de aandacht getrokken, waarbij interne spanningen binnen de regerende ‘stoplichtcoalitie’ blijkbaar hebben bijgedragen aan de tegenslag.

De SPD, de Groenen en de Vrije Democratische Partij (FDP) liggen overhoop over begrotingskwesties en zorgen die niet voldoende zijn aangepakt. Kevin Kühnert, algemeen secretaris van de SPD, benadrukte dat er eerst duidelijkheid moet komen over begrotingskwesties voordat er gestemd kan worden over de legalisering van cannabis.

Sommige SPD-leden maakten voorbehoud en noemden tekortkomingen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en onvoldoende bepalingen voor de bescherming van minderjarigen.

PUBLICITE

De architecten van het wetsvoorstel hebben al concessies gedaan in antwoord op de geuite bedenkingen. De wijzigingen omvatten het aanpassen van de afstandsbeperkingen voor cannabisconsumptie in de buurt van scholen en andere gevoelige gebieden. De oorspronkelijke eis van 200 meter werd gewijzigd in “in het zicht” van ingangen van dergelijke gebouwen.

Daarnaast vereist het lidmaatschap van een telersvereniging nu een verblijf van ten minste zes maanden in Duitsland, op verzoek van Frankrijk. De toegestane thuisvoorraad cannabis wordt verhoogd naar 50 gram, als reactie op de kritiek dat de oorspronkelijke limiet van 25 gram onvoldoende was gezien de opbrengst van het kweken van drie planten. Openbaar bezit blijft beperkt tot 25 gram.

De industrie in de startblokken

De cannabisindustrie, zowel nationaal als internationaal, heeft het evoluerende Duitse regelgevingslandschap nauwlettend in de gaten gehouden. Beursgenoteerde cannabisbedrijven, zoals het Canadese Tilray en het Amerikaanse Curaleaf, hebben hun oog laten vallen op de Duitse markt, maar zullen hun tijd moeten afwachten.

Curaleaf, bijvoorbeeld, verwierf vorig jaar een meerderheidsbelang in de Duitse producent en distributeur Four 20 Pharma en de vertraging in de wetgeving zou hun plannen kunnen beïnvloeden.

PUBLICITE

Eerder dit jaar week Duitsland af van zijn oorspronkelijke plan om recreatieve cannabis landelijk te legaliseren en koos in plaats daarvan voor een aanpak in twee fasen met beperkte commerciële mogelijkheden. Het herziene plan omvat de decriminalisering van cannabis, thuisteelt en bezit vanaf 1 april 2024, met de introductie van Cannabisclubs gepland voor de zomer daarna.

Het uitblijven van wetgeving dit jaar heeft bezorgdheid gewekt, maar sommige politici, zoals Dirk Heidenblut van de sociaaldemocratische partij (SPD), blijven optimistisch dat een lancering in april 2024 aannemelijk blijft als er eind januari wordt gestemd. Tot nu toe wordt dit niet in twijfel getrokken door het uitstel van de stemming.

Aurélien richtte Newsweed op in 2015. Hij is vooral geïnteresseerd in internationale regelgeving en de verschillende cannabismarkten en heeft ook een uitgebreide kennis van de plant en het gebruik ervan.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed