Connect with us

“Cannabis’: Mathieu Kassovitz onderzoekt de verschillende manieren waarop cannabis wereldwijd wordt gereguleerd

Gepubliceerd

on

Kassovitz documentaire over cannabis

In een context waar de Franse regering een “XXL” oorlog tegen drugs heropent en waar Duitsland cannabis legaliseert, biedt France 5 deze dinsdag 2 april vanaf 21u05 een gloednieuwe 90 minuten durende avond van “Cannabis – Une enquête de Mathieu Kassovitz et Antoine Robin” gepresenteerd door Karim Rissouli en gevolgd door het magazine C ce soir om deze sociale kwestie uit te breiden met een debat.

PUBLICITE

Tegelijkertijd zal France.tv dit onderzoek ook aanbieden in een versie van 10 afleveringen van 20 minuten, die we hebben kunnen bekijken.

Na een overzicht van de Franse cannabissituatie en de oorlog tegen drugs aan de hand van getuigenissen van advocaten en politievakbonden, gaat Mathieu Kassovitz eerst parlementslid Caroline Janvier ontmoeten, die voorstander is van de legalisering van cannabis, en vervolgens het bedrijf LaFleur, dat in Frankrijk medicinale cannabis kweekt.

De documentaire onderzoekt vervolgens de verschillende benaderingen van cannabisregulering in de wereld. Marokko staat de teelt voor medische en industriële doeleinden toe en bestrijdt illegale export. In Nederland wordt consumptie getolereerd, maar blijft productie illegaal, wat de zwarte markt stimuleert. Spanje staat consumptie in bepaalde omgevingen toe, maar verbiedt straatverkoop. Canada springt eruit met volledige legalisatie sinds 2018, gericht op kwaliteitscontrole, maatregelen voor de volksgezondheid en de strijd tegen illegale handel.

Canada’s gecontroleerde aanpak

Sinds oktober 2018 heeft Canada de productie en verkoop van cannabis gereguleerd zoals elk ander consumentenproduct, met een focus op kwaliteitscontrole en volksgezondheid. Strenge regels gelden voor productiefaciliteiten en verkooppunten geven gedetailleerde productinformatie, beperken aankopen tot 30 gram en passen leeftijdsbeperkingen toe. Deze gereguleerde markt heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de illegale handel, waarbij de legale verkoop de illegale verkoop overtreft, dankzij investeringen in preventiecampagnes.

PUBLICITE

Tijdens zijn bezoek aan Canada zal Mathieu Kassovitz met verbazing de megacentrale van Cannara Biotech ontdekken, die in schril contrast staat met het Franse verbod. Hij krijgt ook de kans om Justin Trudeau te ontmoeten, die geen woorden heeft voor de negatieve aspecten van de Canadese legalisatie.

Mathieu Kassovitz is ook in Thailand om de recente veranderingen na de decriminalisering van cannabis na jaren van harde repressie van dichtbij mee te maken.

Met miljoenen regelmatige cannabisgebruikers in Frankrijk en een grote zwarte markt zal de documentaire zeker vragen oproepen over de legalisering van cannabis in Frankrijk. Volgens de experts in de documentaire lijkt het Canadese model succesvol, maar hangt de toepasbaarheid in Frankrijk af van de politieke wil.

Ondanks de moeilijkheden kan legalisatie blijvende rust brengen op de cannabismarkt en gelijke tred houden met culturele veranderingen. De documentaire roept cruciale discussies op over het Franse drugsbeleid en mogelijke hervormingen van de regelgeving.

PUBLICITE

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Trending

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed España

Newsweed is het eerste Franse medium voor legaal en wereldwijd cannabisnieuws - © Newsweed