Connect with us

De plant en zijn verbindingen

11-Hydroxy-THC: de molecule achter het space cake-effect

De verschillen tussen een joint en een spacecake

Degenen die space cakes hebben geprobeerd, delen graag hun verhaal over een geweldige brownie die hen 4 uur lang een goed gevoel gaf, of eentje die hen net zo lang een slecht gevoel gaf. Wat deze twee verhalen gemeen hebben, is dat het moeilijk is om te weten wat een spacecake zal doen voordat je hem eet. En om te begrijpen waarom, moeten we kijken naar de weg die THC door ons lichaam aflegt.

PUBLICITE

11-hydroxy-THC: een van de metabolieten van THC

Als je goed kijkt naar de trichomen van cannabis, de harsklieren die cannabinoïden produceren, is de overgrote meerderheid van de daar aanwezige THC in zijn zure vorm: de THCA. THCA is de voorloper van delta-9-THC, beter bekend als THC. Tijdens decarboxylering, het verlies van een koolstofatoom door warmte, wordt THCA omgezet in THC. Dit proces vindt bijvoorbeeld plaats wanneer cannabisbloemen worden geconsumeerd door verbranding of verdamping, maar ook op natuurlijke wijze wanneer de plant rijpt.

Maar wanneer delta-9-THC in het lichaam terechtkomt, vindt er een andere transformatie plaats. De menselijke stofwisseling zet delta-9-THC om in 11-hydroxy-THC. 11-hydroxy-THC is noch een endocannabinoïde noch een fytocannabinoïde en is slechts een primaire metaboliet van delta-9. Bovendien wordt het daarna nog steeds afgebroken. Bovendien wordt het daarna verder afgebroken tot 11-Nor-9-carboxy-THC of THC-COOH, een inerte metaboliet die wordt opgeslagen in de vetlagen van het lichaam en waarnaar vaak wordt gezocht in urinetests om cannabisgebruik vast te stellen.

Waarom is 11-hydroxy-THC krachtiger bij inname dan bij inhalatie?
De reden dat 11-hydroxy-THC zo krachtig is, is dat het de bloed-hersenbarrière efficiënter passeert dan delta-9. Maar als delta-9 verandert in 11-hydroxy-THC, is dat niet het geval. Maar als delta-9 toch al verandert in 11-hydroxy, waarom maakt het dan uit hoe het in de bloedbaan komt? Het antwoord ligt in de stofwisseling.

Het lichaam maakt 10 keer meer 11-hydroxy-THC aan wanneer het wordt ingenomen dan wanneer het wordt geïnhaleerd. Wanneer cannabis wordt ingenomen, passeert het de enzymen van de maag en vervolgens de lever, waardoor er twee mogelijkheden zijn om 11-hydroxy-THC te metaboliseren.

PUBLICITE

Wanneer cannabis wordt geïnhaleerd, komt het direct in de longen terecht, waar het in de bloedbaan terechtkomt zonder langs de lever te gaan. De THC die nog in het bloed aanwezig is en vervolgens in de lever terechtkomt, wordt gemetaboliseerd tot 11-hydroxy, maar in zeer kleine hoeveelheden.

Naarmate het wetenschappelijk onderzoek vordert, groeit ons begrip van cannabis en de mechanismen die betrokken zijn bij het gebruik ervan. Het menselijk lichaam is van nature vatbaar voor interactie met cannabinoïden en het medisch gebruik van cannabis zou kunnen profiteren van deze vooruitgang.

Hoe voorkom je een te hoge inname van 11-hydroxy-THC

Om overconsumptie van 11-hydroxy-THC te voorkomen, moet je het rustig aan doen met edible cannabis en recepten dienovereenkomstig aanpassen. Als je thuis met cannabis geïnfuseerde lekkernijen maakt, probeer dan de hoeveelheid cannabisboter in een recept te halveren en te vervangen door gewone boter om de potentie te verlagen.

Of je je edibles nu zelf maakt of in de winkel koopt, doe het rustig aan en begin met een kleine portie om te zien hoe je lichaam en spijsvertering reageren. Wacht twee tot vier uur voordat je meer eet. Het maken van rietboter met laag THC-gehalte kan ook helpen bij het minimaliseren van psychoactieve effecten, met name angst.

PUBLICITE

Als je merkt dat je lichaam gevoelig is voor de effecten van 11-hydroxy-THC, kun je andere methodes van cannabisconsumptie proberen. Het is ook een goed idee om je huisarts te raadplegen, die je kan adviseren over de beste manieren om cannabis te consumeren. Daarnaast kan je arts je helpen begrijpen hoe je lichaam kan reageren op verschillende niveaus van 11-OH-THC en verschillende concentraties THC.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed