Connect with us

Inleiding tot cannabis

Cannabis achter het stuur: wat zegt de Franse wet?

cannabis en autorijden

Een decreet dat op 13 december is gepubliceerd in het Journal Officiel de la République Française (Staatsblad van de Franse Republiek) maakt het makkelijker om te testen op drugsgebruik achter het stuur. Een speekseltest kan nu worden afgenomen bij elke wegcontrole. Voor deze verandering was de speekseltest alleen verplicht bij een overtreding.

PUBLICITE

De nieuwe gezondheidswet van Marisol Tourraine heeft veel aandacht getrokken vanwege de invoering van duidelijke sigarettenpakjes en betaling door derden. Er is echter heel weinig gezegd over de nieuwe bepalingen over drugsgebruik achter het stuur. Vanaf nu kan een automobilist een speekseltest ondergaan zonder een overtreding te begaan. Het is dus aan de politie, de auto of de bestuurder.

Lees: De legale status van cannabis in Frankrijk

Aan de andere kant wordt de verzamelaar niet meer in je mond gestopt, de bestuurder moet het zelf doen. Als de test positief is voor THC, zal een tweede speekseltest worden voorgelegd aan een toxicologisch laboratorium of een expert met meer dan 3 jaar ervaring in toxicologie. Een positieve test kan leiden tot een boete van maximaal €4.500 en het verlies van 6 punten op het rijbewijs. De straffen kunnen worden verhoogd: voorlopige schorsing van het rijbewijs, intrekking van het rijbewijs of in extreme gevallen zelfs twee jaar achter de tralies.

De detectiegraad van cannabis in speeksel is nu 1ng/mL speeksel (wat betekent dat elk spoor van cannabis een positieve detectietest zal opleveren). Als de cannabisgebruiker ook de wettelijke alcohollimiet heeft overschreden, worden de straffen voor cannabis en alcohol bij elkaar opgeteld. Voordat de THC-detectielimiet werd verlaagd, konden speekseltesten 6 uur nadat een joint was geconsumeerd sporen van cannabis detecteren. De gegevens over het verdwijnen van THC in speeksel zijn echter onbetrouwbaar, zo legt de website Drogues Infoservice uit. Als de twee speekseltests positief blijken, of als er een geschil is, neemt de politie een bloedmonster dat naar een laboratorium wordt gestuurd. Als de bloedtest negatief is, heeft deze voorrang op de speekseltests.

Het enige dat hetzelfde blijft, is dat zelfs als de gebruiker niet langer onder invloed van cannabis is, hij of zij gestraft blijft worden voor rijden onder invloed van drugs.

PUBLICITE

Een Noorse studie beveelt aan om een maximaal THC-gehalte van 2,2ng/ml in speeksel toe te staan. Dit percentage wordt toegepast in Zwitserland, terwijl in de Verenigde Staten het percentage dat in de meeste staten wordt toegepast 5 ng/ml is.

Websites van partners

Koop de beste gefeminiseerde cannabiszaden van Original Sensible Seeds, inclusief hun vlaggenschip Bruce Banner #3.

Vind ons op logo Google NewsNewsEn elders :Newsweed FranceNewsweed ItaliaNewsweed EspañaNewsweed PortugalNewsweed Deutschland

Newsweed is de toonaangevende bron van legale cannabisinformatie in Europa - © Newsweed